Studievoorbereiding
voor vluchteling-studenten en professionals

Je wilt verder studeren in Nederland en jouw kennis laten zien.  Maar welke opleiding past het beste bij jouw vooropleiding en ambities? En hoe werkt studeren in Nederland? Wij ondersteunen jou met onze jarenlange ervaring bij jouw studiekeuze en bij de voorbereiding op jouw studie.

Wat kan het UAF voor mij doen?

Hulp met je studiekeuze

Een studie kiezen in Nederland is misschien anders dan je gewend bent in je land van herkomst. Het is belangrijk dat je een passende studie kiest die haalbaar is voor jouw persoonlijke situatie. Wij ondersteunen jou daar graag bij. Daarnaast kunnen we je uitleggen hoe het Nederlandse onderwijssysteem werkt. Een mentor kan je hier ook bij helpen.

Hulp bij achterstanden wegwerken

Voldoe je niet aan de toelatingseisen voor je studie? Het UAF adviseert welke cursus het beste past bij jouw studieplan. Dit kan bijvoorbeeld een taalcursus zijn. Heb je alle vakken gehaald die je nodig hebt? Dan kun je starten met de opleiding.

Soms heb je alleen extra wiskundelessen nodig of lessen in een ander vak. Moet je ook nog werken aan je Nederlands en ben je nog niet thuis in het onderwijssysteem? Dan kan een schakeljaar voor jou beter zijn.

Hulp bij je studiestart

Start je binnenkort met een studie? Dan moet je vaak nog veel regelen. Bijvoorbeeld het inschrijven voor de studie, het aanvragen van studiefinanciering of levenlanglerenkrediet en het regelen van je diplomawaardering. Wij helpen jou daarbij met informatie en advies.

Lees het verhaal van Blessing

Nigeria

Blessing Osemwengie (31): ‘In Nigeria leerde ik alles uit mijn hoofd, dat hoeft in Nederland niet. Het gaat hier om de toepassing van kennis, dat is een groot verschil.’

uaf_blessing_sblanchard

Wat zijn de vergoedingen?

We vergoeden de kosten die je moet maken voor jouw studievoorbereiding, zoals cursussen, boeken, computers en reiskosten. De kosten die het UAF voor jou betaalt, betaal je gedeeltelijk of helemaal terug. Of je alles of een gedeelte terugbetaalt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Lees meer over financiële bijdragen ontvangen en terugbetalen.

Het schakeljaar wordt betaald door het UAF, de onderwijsinstelling en uit jouw DUO-budget. Heb je onvoldoende DUO-budget? Dan kun je eventueel geld lenen bij het UAF 

Aanmelden & Advies

Je moet aan onze algemene minimale voorwaarden voldoen, zie hieronder. Voor een hbo of universitaire studie moet jouw taalniveau B2 zijn. Heb je dit taalniveau nog niet? Lees dan verder wat we voor jou kunnen doen. Daarnaast hebben de scholen en universiteiten eigen toelatingseisen. Schakeljaren hebben ook eigen aanmeldvoorwaarden.

Heb je een vraag? Wil je ons advies of wil je je aanmelden voor ondersteuning van het UAF? Stuur ons dan een bericht door het onderstaande contactformulier in te vullen. We mailen of bellen jou dan binnen 4 werkdagen.

Wat zijn de aanmeldvoorwaarden voor UAF?

Je moet minimaal aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning op basis van asiel*.
  • Je hebt je verblijfsvergunning niet langer dan 5 jaar geleden ontvangen (datum beschikking).
  • Je bent gestart met een taalcursus Nederlands op B1-niveau.
  • Je hebt in je land van herkomst een vooropleiding gevolgd. Deze is vergelijkbaar
    met het Nederlands havo 5-niveau of 12 jaar vooronderwijs. Heb je interesse in een opleiding of leerwerktraject op mbo-niveau? Dan kan 10 of 11 jaar vooronderwijs of havo 3-niveau ook voldoende zijn. Wil je een schakeljaar volgen? Dan zijn er ook andere aanmeldvoorwaarden van toepassing.
 

Extra voorwaarden

Afhankelijk van de ondersteuning die je van ons krijgt, zijn er nog extra voorwaarden. Wil jij weten hoe we jou precies kunnen ondersteunen en welk voorwaarden er gelden? Ga dan naar hoe kunnen we je helpen? voor meer informatie. 

Voor alleen financiële ondersteuning van het UAF moet je een bewijs van inschrijving en een bewijs van toelating voor een opleiding hebben. Als je al cliënt van het UAF bent geweest, kijken we of je al een lening bij het UAF hebt.

*Voor asielzoekers in procedure gelden andere voorwaarden:

  • Je hebt asiel aangevraagd in Nederland en er loopt een asielprocedure.
  • Je zit in je eerste asielprocedure.
    Je hebt het tweede interview/nader gehoor met de IND gehad en je wacht nog op een beslissing van de IND.

of

Je hebt na een negatieve beschikking van de IND een positieve uitspraak van de rechtbank gehad. (Je eerste procedure is opnieuw bij de IND in behandeling.)

*Loopt er een herhaalde asielaanvraag (HASA) of een hoger beroep dan kun je je niet aanmelden.

  • Je hebt een geldig W-document
  • Je spreekt Engels of Nederlands op gevorderd niveau.
  • Je hebt in je land van herkomst een vooropleiding gevolgd vergelijkbaar met het Nederlands havo 5-niveau of 12 jaar vooronderwijs.
  • Als er tijdens de aanmelding bij het UAF ontwikkelingen zijn in je asielprocedure dan kan dit consequenties hebben voor de ondersteuning die het UAF kan bieden.

    Let op: Je kunt zonder verblijfsvergunning geen steun van het UAF krijgen om direct aan het werk te gaan.

Meer informatie over ondersteuning voor asielzoekers in procedure.

Aanmelden & advies

Heb je een vraag aan ons? Vul dan het contactformulier in. We nemen dan binnen vier werkdagen contact met je op. 

Voordat we jou aanmelden bij het UAF, nemen we eerst contact met je op om te bespreken wat jouw hulpvraag is en hoe we jou daar precies bij kunnen ondersteunen.

Spreek je liever met iemand aan de telefoon? Bel dan naar: 030 – 252 08 35.