Studievoorbereiding
voor vluchteling-studenten en professionals

Je wilt verder studeren in Nederland en je hebt al een idee van welke opleiding je wilt volgen. Maar hoe werkt studeren in Nederland? En hoe werkt de toelating? Wij ondersteunen jou met onze jarenlange ervaring bij de voorbereiding op jouw studie.

Wat kan het UAF voor mij doen?

Hulp bij achterstanden wegwerken

Voldoe je niet aan de toelatingseisen voor je studie? Het UAF adviseert welke voorbereiding het beste past bij jouw studieplan. Dit kan bijvoorbeeld een taalcursus zijn. Soms heb je alleen extra wiskundelessen nodig of lessen in een ander vak. Heb je alle vakken gehaald die je nodig hebt? Dan kun je starten met de opleiding.

Moet je ook nog werken aan je Nederlands en ben je nog niet thuis in het onderwijssysteem? Dan kan een schakeljaar voor jou beter zijn.

Hulp bij je studiestart

Start je binnenkort met een studie? Dan moet je vaak nog veel regelen. Bijvoorbeeld het inschrijven voor de studie, het aanvragen van studiefinanciering of levenlanglerenkrediet en het regelen van je diplomawaardering. Wij helpen jou daarbij met informatie en advies.

Wat zijn de vergoedingen?

Heb je je verblijfsvergunning gekregen na 1 januari 2022? Dan is de gemeente verantwoordelijk voor je studievoorbereiding. Vraag naar de mogelijkheden bij jouw gemeente.

Ben je aan het inburgeren onder de Wet inburgering 2013? En heb je DUO budget? Dan kan het UAF je mogelijk ondersteunen. De kosten die het UAF voor jou betaalt, betaal je gedeeltelijk of helemaal terug. Of je alles of een gedeelte terugbetaalt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Lees meer over financiële bijdragen ontvangen en terugbetalen.

Wat zijn de aanmeldvoorwaarden voor het UAF?

Je moet minimaal aan deze voorwaarden voldoen:

 • Je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning op basis van asiel*.
 • Je hebt je verblijfsvergunning niet langer dan 5 jaar geleden ontvangen (datum beschikking).
 • Je bent gestart met een taalcursus Nederlands op B1-niveau. Ben je nog niet begonnen met taalniveau B1? Lees dan op onze pagina over taaladvies wat je zelf kunt doen.
 • Je hebt in je land van herkomst een vooropleiding gevolgd. Deze is vergelijkbaar
  met het Nederlands havo 5-niveau of 12 jaar vooronderwijs. Heb je interesse in een opleiding of leerwerktraject op mbo-niveau? Dan kan 10 of 11 jaar vooronderwijs of havo 3-niveau ook voldoende zijn. 
 • Daarnaast hebben de scholen en universiteiten eigen toelatingseisen.
 • Heb je je verblijfsvergunning gekregen na 1 januari 2022? Dan is de gemeente verantwoordelijk voor je studievoorbereiding. Je kunt contact opnemen met UAF voor advies.
 

Extra voorwaarden

Afhankelijk van de ondersteuning die je van ons krijgt, zijn er nog extra voorwaarden. Wil jij weten hoe we jou precies kunnen ondersteunen en welk voorwaarden er gelden? Ga dan naar hoe kunnen we je helpen? voor meer informatie. 

Voor alleen financiële ondersteuning van het UAF moet je een bewijs van inschrijving en een bewijs van toelating voor een opleiding hebben. Als je al cliënt van het UAF bent geweest, kijken we of je al een lening bij het UAF hebt.

Voor asielzoekers in procedure gelden andere voorwaarden:

 • Je hebt asiel aangevraagd in Nederland en er loopt een asielprocedure.
 • Je zit in je eerste asielprocedure.
 • Je hebt na een negatieve beschikking van de IND een positieve uitspraak van de rechtbank gehad. (Je eerste procedure is opnieuw bij de IND in behandeling.) Loopt er een herhaalde asielaanvraag (HASA) of een hoger beroep dan kun je je niet aanmelden.
 • Je hebt een geldig W-document
 • Je spreekt Engels of Nederlands op gevorderd niveau.
 • Je hebt in je land van herkomst een vooropleiding gevolgd vergelijkbaar met het Nederlands havo 5-niveau of 12 jaar vooronderwijs.
 • Als er tijdens de aanmelding bij het UAF ontwikkelingen zijn in je asielprocedure dan kan dit consequenties hebben voor de ondersteuning die het UAF kan bieden.

  Let op: Je kunt zonder verblijfsvergunning geen steun van het UAF krijgen om direct aan het werk te gaan.

Meer informatie over ondersteuning voor asielzoekers in procedure.

Voor vluchtelingen
uit Oekraïne kijk hier voor meer informatie.

Lees het verhaal van Blessing

Nigeria

Blessing Osemwengie (31): ‘In Nigeria leerde ik alles uit mijn hoofd, dat hoeft in Nederland niet. Het gaat hier om de toepassing van kennis, dat is een groot verschil.’

uaf_blessing_sblanchard

Aanmelden & advies

Heb je een vraag? Vul het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Let op: vul het formulier in het Nederlands of Engels in. 

Voordat we jou aanmelden bij het UAF, nemen we eerst contact met je op om te bespreken wat jouw hulpvraag is en hoe we jou daar precies bij kunnen ondersteunen.

Spreek je liever met iemand aan de telefoon? Bel dan naar: 030 – 252 08 35.