Tips voor het eerste studiejaar

Studeren is in geen enkel land gemakkelijk. Ook niet in Nederland. Vluchtelingstudenten lopen tegen extra veel uitdagingen aan tijdens hun studie. Voor een groot deel heeft dit te maken met de taal. Hieronder geven we je een aantal tips om je eerste studiejaar goed door te komen.

Bekijk ook deze UAF-reader met allerlei handige tips voor studiestarters

Meer informatie over studeren in Nederland vind je via deze link.

Een moeilijk begin

Veel vluchtelingstudenten vinden hun eerste studiejaar het moeilijkst. Alles is nieuw: taal, onderwijscultuur, docenten, medestudenten en collegestof. Er komt veel nieuwe informatie op je af. Een grote uitdaging tijdens je studie is de Nederlandse taal. Vaak heb je moeite om de colleges te volgen. Docenten en medestudenten spreken vaak erg snel. Daarnaast moet je veel lezen zoals academische teksten. Door veel te oefenen met een mentor of taalmaatje zorg je ervoor dat je de Nederlandse taal snel leert spreken.

Hoog tempo

Vluchtelingstudenten moeten vaak wennen aan het hoge studietempo en de grote hoeveelheid lesstof. Daarnaast is ook de onderwijscultuur anders. Er wordt van je verwacht dat je zelf proactief meedoet aan de lessen en mondig bent. Vaak moet je in groepen werken en presentaties geven aan je medestudenten.

Rol van de docent

Een docent is niet iemand die op een voetstuk staat, maar juist iemand die dicht bij de studenten staat. Je kunt dus altijd bij je docent terecht. En docenten verwachten ook van jou dat je bij hen komt met vragen.

Neem initiatief

Het is belangrijk om zelf initiatief te nemen. Ook als het even niet wil lukken met studeren. Er is altijd wel iemand die je wil helpen en je hoeft je zeker niet te schamen. In het onderwijs kan je met vragen en problemen altijd terecht bij je docenten, studentenpsychologen, mentoren of studieadviseurs. Zij kunnen je vaak helpen met je studieproblemen.

Zoek contact

Zoek ook contact met je medestudenten. Toon interesse in je medestudenten en stel je open. Anderen zullen dan ook geïnteresseerd zijn in jouw situatie. Studenten kunnen je ook bruikbare tips geven over tentamens, het leren van lesstof en andere praktische zaken. En zij kunnen je kennis laten maken met het studentenleven.

Juiste studieniveau

Soms kan het gekozen studieniveau toch niet helemaal bij je passen. Dan kan het een goede beslissing zijn om een ander soort studie te gaan volgen. Zo kun je toch aan je doelen blijven werken. Loop je hier tegenaan? Neem dan contact op je studiebegeleider.