Welkom bij het UAF
Wij zijn een onafhankelijke stichting die de belangen behartigt van gevluchte studenten en professionals. Op slimme en effectieve manieren bieden we vluchtelingen kansen om zich verder te kunnen ontwikkelen op het gebied van studie en werk. We helpen ze op weg met advies, begeleiding, financiële steun en door de inzet van ons netwerk.
Maak kennis met het UAF

De oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland
Het begon in 1948, toen een studentenopstand in Praag hard werd neergeslagen. Vijftig Tsjechische studenten en docenten vluchtten naar Nederland.
Op initiatief van de Nederlandse universiteiten kregen zij de kans om hun studie en werk in Nederland voort te zetten. Dat was het begin van het Universitair Asiel Fonds, het UAF.
Onze missie en visie
We zijn ervan overtuigd dat íedereen die zijn kennis kan benutten, betekenisvol is in Nederland. Dáárom maken we ons daar sterk voor. Met onze kennis en ervaring adviseren en verbinden we vluchtelingen, onderwijsinstellingen, (lokale) overheden en werkgevers.
Wat is het verschil tussen bij elkaar komen en samen vérder gaan? Gevluchte studenten lieten veel achter, maar namen hun kennis mee. Als déze kennis in Nederland de ruimte krijgt, gaat er een wereld aan mogelijkheden open. Een wereld waarin de gevluchte student of professional opnieuw betekenisvol is.
Dat gaat niet zomaar. De kennis die vluchtelingen meebrengen, moet worden gezíen. Ontdekt. Ontwikkeld. Vertaald en toegepast. Als een geheimtaal die wordt ontcijferd door vluchteling en Nederland samen. Hoe? Dat weten wij.


Zo werken wij
Wij zetten ons in voor de belangen van gevluchte studenten en professionals in Nederland. Samen met onderwijsinstellingen, werkgevers en gemeenten creëren we kansen op het gebied van studie en werk.
We delen actief onze kennis en ervaring, stimuleren regionale samenwerking en ontwikkelen nieuwe, slimme routes naar de arbeidsmarkt in sectoren waar baankansen liggen (o.a. zorg, techniek, onderwijs).
Voor gevluchte studenten en professionals bieden we modulaire begeleiding en financiële steun aan. Deze is aanvullend op bestaande voorzieningen. Zo bieden we precies de ondersteuning aan waar behoefte aan is.
We doen het niet alleen
Als stichting zijn we afhankelijk van donateurs, bedrijven, onderwijsinstellingen, de Nationale Postcode Loterij, het ministerie van OCW, fondsen, stichtingen, verenigingen, serviceclubs en vrijwilligers We werken samen met zo’n 140 werkgevers, ruim 40 gemeenten en álle hoger onderwijsinstellingen. We delen onze kennis en ervaring en bedenken samen innovatieve routes naar werk. Doe je ook mee? Ontdek hier hoe je kunt helpen en welke mogelijkheden we bieden om samen te werken.
Foto: Onze samenwerking met de HAN University of Applied Sciences is verlengd.

Dit levert ons werk op
Jaarlijks begeleiden we gemiddeld 3.800 gevluchte studenten en professionals die samen ruim 4.800 begeleidingsmodules volgen.
2020 was een ongewoon jaar. Toch hebben we dankzij de inzet en betrokkenheid van velen weer mooie successen behaald!
In 2020:
- Maakten we vier nieuwe regionale samenwerkingsafspraken
- Ontwikkelden we drie nieuwe leerwerktrajecten met bedrijven en opleiders (mbo, hbo)
- Studeerden 225 studenten af en startten er 264 met een betaalde baan die bij hun talenten past
Een bevlogen groep professionals
Dit is een foto van onze personeelsdag. Inderdaad, een diverse club professionals: talentvol en ervaren mensen met verschillende culturele achtergronden. Eén ding hebben we gemeen: we werken met heel ons hart aan het creëren van kansen voor gevluchte studenten en professionals. Die kansen hebben we zelf immers ook gehad. Wil je bij ons werken?

De organisatie
Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF heeft een directeur-bestuurder die leiding geeft aan de organisatie en een Raad van Toezicht die toezicht houdt.
Het UAF heeft haar besturingsmodel ingericht volgens de SBF-code Goed Bestuur (voorheen de Code Wijffels).
De directeur-bestuurder is statutair directeur. De wettelijke rol en verantwoordelijkheden van het besturen van het UAF liggen bij de directeur-bestuurder. Deze geeft richting en leiding aan de organisatie, zorgt voor het verwerven, besteden en beheren van de middelen en het adequaat functioneren van de organisatie.
De Raad van Toezicht houdt toezicht op het beleid van het UAF en de uitvoering hiervan. Ook staat de Raad de directeur-bestuurder terzijde met advies over beleidsvoornemens. Vijf keer per jaar komen de directeur en de Raad van Toezicht bijeen. Leden van de Raad van Toezicht worden voor drie jaar benoemd en kunnen twee maal herbenoemd worden met een maximum van drie termijnen. Ze ontvangen geen beloning of salaris. Ze mogen wel een reiskostenvergoeding vragen.
De Auditcommissie is een commissie van de Raad van Toezicht en bestaat uit leden van de Raad van Toezicht. Deze commissie adviseert de Raad van Toezicht over het financiële beleid. Zo beoordeelt de auditcommissie de jaarrekening, financiële beleidsvoorstellen, het beleggingsbeleid en het functioneren van interne systemen (risicobeheersing en controle). Ook bespreekt de auditcommissie de jaarrekening met de accountant.
Aankondiging vertrek voorzitter en lid Raad van Toezicht
Dit najaar legt Job Cohen zijn taken als voorzitter van het UAF neer. Job Cohen is sinds mei 2014 voorzitter en heeft zich in deze periode intensief ingezet voor hoger opgeleide vluchtelingen. Het UAF is Job Cohen buitengewoon erkentelijk voor zijn grote betrokkenheid en zijn intensieve, langdurige inzet. Mede dankzij zijn steun heeft het UAF de afgelopen jaren veel kunnen betekenen voor hoger opgeleide vluchtelingen.
Lid van de Raad van Toezicht Rob Maas neemt in de zomer afscheid. Rob Maas is sinds maart 2015 lid van de Raad van Toezicht. Het UAF is ook Rob Maas dankbaar voor zijn bijdrage, vooral op het gebied van financiën en organisatie.
Bureau De Vroedt & Thierry doet momenteel de search voor deze twee functies.

- mr. dr. M.J. (Job) Cohen
- drs. G.P.M. (Geert) van den Goor
- mr. dr. M. (Maarten) den Heijer
- drs. C.R. (Rob) Maas
- mr. J.M.H. (Jacoby) Mensinga
- dr. L.B.J. (Lucy) Schmitz
Alle Raad van Toezicht-leden zijn onbezoldigd. Download hier:
- prof. dr. Th. C. van Boven
- prof. dr. P.J.D. Drenth
- prof. dr. ir. L.O. Fresco
- mr. S.S.F. Hazewinkel
- dr. A.H.G. Rinnooy Kan
- mr. H.D. Tjeenk Willink
- mr. R.F.B. van Zutphen
We zijn een erkend goed doel
We hebben een ANBI-status en zijn een door het CBF erkend goed doel. Bekijk hier ons erkenningsrapport. In ons beleggingsstatuut staat beschreven wat het UAF doet met financiële middelen die niet direct nodig zijn voor de uitvoering van het beleid. Op grond van dit statuut beleggen wij alléén substantiële, niet begrote inkomsten. Daarnaast hebben we een integriteits- en gedragscode die onderdeel uitmaakt van ons integriteitsbeleid .
Wij betrekken je graag bij ons werk, schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
We sturen je maximaal 2 keer per maand een e-mail met nieuws en inspirerende verhalen.