Taal

Alles begint met taal! Taal is belangrijk om een netwerk op te bouwen en om een studie of baan te vinden. Zo heb je voor de meeste MBO opleidingen B1 niveau Nederlands nodig en voor een HBO of WO opleiding B2 of hoger. Als je wilt werken wordt vaak C2 niveau Nederlands verwacht. Ook als je een Engelstalige opleiding wilt doen of het medisch assessment krijg je met taal eisen te maken. Het UAF kan je hierbij ondersteunen.

Wat kan het UAF voor mij doen?

Nederlands

Als je inburgert via de Onderwijsroute of de B1-route, krijg je Nederlandse taalles via je gemeente. Wil je gaan studeren? Dan heb je vaak een hoog niveau Nederlands nodig. Bespreek de mogelijkheden met je gemeente. Kom je er niet uit? Dan kan het UAF je adviseren.

Heb je nog geen verblijfsvergunning en wil je gaan studeren? Zorg dat je eerst B1 taalniveau haalt. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van de UAF Academy. Heb je B1 taalniveau behaald? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Vaktaal

Vaktaal is taal die hoort bij een bepaald vak of beroep. Denk bijvoorbeeld aan juridische of medische beroepen, maar ook in de techniek of bouw. Als je studie of werk wilt gaan doen waar vaktaal voor nodig is, kan het UAF je daar bij helpen. Wij denken met je mee en geven je advies over de cursussen die je nodig hebt en waar je dat het beste kunt doen.

Als je wilt gaan werken in de zorg. Kijk dan ook op de pagina over onze ondersteuning bij het medisch assessment. Hier kun je meer informatie vinden over wat het medisch assessment is, hoe het werkt en wat de taaleisen zijn.

Engels

Als je een Engelstalige studie in Nederland wilt volgen, dan wordt vaak een IELTS of TOEFL certificaat gevraagd. Het UAF kan je hierbij ondersteunen in de voorbereiding en tijdens de cursussen.

Let op: Wil je ondersteuning van ons voor een Engelstalige opleiding? Je moet dan ook eerst je Nederlands op taalniveau B1 halen.

Mentor koppel

Wat zijn de vergoedingen?

Wij kunnen de kosten van jouw taalcursus en eventuele reiskosten vergoeden, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. De kosten die het UAF voor jou betaalt, betaal je gedeeltelijk of helemaal terug. Lees meer over financiële bijdragen ontvangen en terugbetalen.

Inburgeringscursussen vergoeden wij niet. Neem daarvoor contact op met DUO of met je gemeente.

Kan het UAF mij helpen?

Het hangt af van je persoonlijke situatie of het UAF je kan helpen. 

Je moet in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • Je hebt een asielachtergrond* 
  • Je wilt studeren aan het mbo op niveau 3 – of 4, het hbo of de universiteit 
  • Je hebt ten minste 11 jaar onderwijs gevolgd
  • Je spreekt Engels of Nederlands op gemiddeld niveau (B1 of hoger)   

 * Je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning op basis van asiel of je hebt asiel aangevraagd en deze procedure loopt nog. 

 Voldoe je aan deze voorwaarden? Neem dan contact met ons op. Bij de vraag wat het UAF voor je kan doen is je niveau van Nederlands belangrijk. 

Om te kunnen studeren en werken in Nederland, heb je minstens taalniveau B1 nodig.

 

Heb je nog geen taalniveau B1 Nederlands?

Als je inburgert via de Onderwijsroute of via de B1-route, krijg je Nederlandse taalles via je gemeente. Bespreek de mogelijkheden met je gemeente. Kom je er niet uit? Dan kan het UAF je adviseren.  

Ben je nog niet aan het inburgeren? Dan ondersteunen we je eerst met het leren van de taal. Dat is nodig om te kunnen studeren en werken. We ondersteunen je met het leren van de Nederlandse taal tot B1 niveau via onze UAF Academy, een online leerplatform (e-learning).  

 

Wanneer kun jij je aanmelden voor de UAF Academy? 

Voor de UAF Academy moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • Je hebt ten minste 11 jaar onderwijs gevolgd 
  • Je spreekt Engels of Nederlands op gemiddeld niveau, zodat je de e-learnings op de UAF Academy goed kunt volgen 
  • Je hebt asiel aangevraagd en 
    • Je asielprocedure loopt nog 
      OF
    • Je hebt een verblijfsvergunning asiel gekregen maar je hebt nog geen eigen huis 

Ben je Oekraïense vluchteling onder de Richtlijn Tijdelijk Bescherming en heb je een O-document of sticker? Ook dan kun je je aanmelden voor de UAF Academy. 

 

Hoe kan ik mij aanmelden? 

Voldoe je aan deze voorwaarden? En wil je ondersteuning aanvragen bij het UAF? Vul dan hieronder het contactformulier in.  

 

Heb je al gestudeerd en wil je meteen aan het werk? 

Vaak is het nodig dat je een opleiding of cursus moet volgen om jouw vak in Nederland uit te oefenen. Neem contact op met het UAF om te bespreken wat jij nodig hebt. 

 

Misschien ook interessant

Neem contact op

Heb je een vraag aan ons? Vul dan het contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Let op: vul het formulier in het Nederlands of Engels in. 

Voordat we jou aanmelden bij het UAF, nemen we eerst contact met je op om te bespreken wat jouw hulpvraag is en hoe we jou daar precies bij kunnen ondersteunen.

Spreek je liever met iemand aan de telefoon? Bel dan naar: 030 – 252 08 35.
 

Op dinsdagmiddag 10 december en op donderdag 12 december zijn we telefonisch minder goed bereikbaar. We raden je daarom aan om een e-mail sturen of het contactformulier op de website in te vullen. We zullen zo snel mogelijk op jouw bericht reageren.

We are only available to a limited extent by telephone on Tuesday afternoon, December 10 and Thursday, December 12.

We therefore recommend that you send an email or complete the contact form on the website. We will respond to your message as soon as possible.