De regie op inburgering gaat vanaf 1 januari 2022 (streefdatum) naar de gemeente. Een goede zaak, vindt het UAF. Het UAF adviseert en ondersteunt gemeenten bij de intake en begeleiding van hoogopgeleide statushouders.
Wij beschikken over de expertise om hoogopgeleide vluchtelingstudenten en -professionals zo goed mogelijk te begeleiden bij een duurzame start op de Nederlandse arbeidsmarkt, via studie en werk. Maatwerk en regionale samenwerking zijn hierbij de sleutels tot succes.
Wat kan het UAF voor uw gemeente betekenen?
Wij kennen (en creëren) de juiste voorwaarden die nodig zijn voor een succesvolle intake. Het UAF heeft jarenlange ervaring met het vaststellen van leerroutes op maat voor hoger opgeleide vluchtelingstudenten en professionals. De intake en begeleiding van die doelgroep nemen we graag op ons.
De B1-route streeft naar inburgering op minimaal B1-niveau gecombineerd met een voorbereiding op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk of door het volgen van een leerwerktraject. Het UAF heeft jarenlange ervaring in het opzetten van succesvolle leerwerktrajecten – “op weg naar werk”-, samen met bedrijven, gemeenten en statushouders.
Maak gebruik van de modules ‘op weg naar werk’ en de leer-werktrajecten om statushouders binnen uw gemeenten aan een duurzame positie op de arbeidsmarkt te helpen.
Het UAF biedt maatwerk aanvullend op voorliggende voorzieningen.
Het doel van de onderwijsroute is dat statushouders kunnen doorstromen naar het onderwijs, om zo een goede startkwalificatie voor de arbeidsmarkt te behalen.
Uit onze jarenlange begeleiding van vluchtelingstudenten blijkt dat vooral tijdens de overgang naar onderwijs extra begeleiding nodig is, bijvoorbeeld bij de aanvraag van studiefinanciering, het wegwerken van deficiënties of het succesvol doorlopen van het medisch assessment.
Maak gebruik van de diverse modules van het UAF:
- Module Studiehulp (aanvragen stufi)
- Module Studievoorbereiding (deficiënties wegwerken, het UAF weet bij welk instituut de vluchteling de meeste kans van slagen heeft om zijn IELTS-toets, wiskunde of Engels te halen)
- Module Studie: begeleiding bij studie
- Module medisch assessment
Meer weten?
Eline Dragt, beleidsmedewerker gemeenten, denkt met u mee hoe het UAF in uw gemeente het verschil kan maken, zodat hoogopgeleide vluchtelingen een duurzame start kunnen maken op de arbeidsmarkt.
Eline Dragt
Samen de beste kansen creëren voor een succesvolle start voor hoogopgeleide statushouders
Het UAF biedt u een handreiking met advies voor een succesvolle uitvoering van de nieuwe wet voor hoogopgeleide statushouders. Via onze infographic visualiseren we de samenwerking tussen de gemeente en het UAF in de nieuwe wet en de rol die beide partijen hierin kunnen spelen.
We hebben samenwerkingen met
Almere, Alphen aan den Rijn, Amsterdam, Apeldoorn, Baarn, Brummen, Bunnik, Bunschoten, Culemborg, De Bilt, Deventer, Eindhoven, Epe, Geldermalsen, Groningen, Haarlem, Heerlen, Kaag en Braassem, Leidschendam – Voorburg, Lochem, Maasdriel, Maastricht, Nieuwkoop, Nijmegen, Roermond, Soest, Súdwest Fryslân, Tiel, Tilburg, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Voorst, Wageningen, West Maas en Waal, West-Betuwe, Wijk bij Duurstede, Zaanstad, Zaltbommel, Zandvoort, Zeist, Zoetermeer, Zutphen en Zwolle.
Bekijk onze werkwijze. Hierin is te zien hoe een gevluchte student of professional terechtkomt bij het UAF en wat vervolgens de stappen en mogelijkheden zijn.
“Spullen mag je afschrijven, mensen niet”
Meer weten over de visie en plannen van het UAF m.b.t. de nieuwe wet inburgering? Lees dan hier het interview met Mardjan Seighali (directeur UAF) in het magazine “Sprank” (vakblad voor beslissers in het sociaal domein). Hierin spreekt Mardjan over over inburgeren met oog voor talent: ‘De nieuwe wet ziet er goed uit op papier, maar vergeet niet: de mensen maken het verschil.’
Lees het interview