Samenwerken aan een duurzame start op de arbeidsmarkt
Bent u de volgende die we aan de lijst met samenwerkende gemeenten mogen toevoegen?
Samen sterk voor een duurzame start richting studie of werk
De nieuwe inburgeringswet en ons aanbod
Op 1 januari 2022 is de nieuwe inburgeringswet van start gegaan. Vanaf dat moment begeleiden gemeenten nieuwkomers bij hun inburgering. De afgelopen jaren hebben wij veel tijd en energie gestoken in het mede vormgeven van de nieuwe wet. Niet zo snel mogelijk aan het werk, maar een duurzame weg naar werk, dát was en is ons uitgangspunt. We maakten ons hard voor een onderwijsroute en zorgden er mede voor dat de leeftijdsgrens van 28 werd geschrapt.
Wij beschikken over de kennis en ervaring om hoogopgeleide vluchtelingstudenten en -professionals zo goed mogelijk te begeleiden bij een duurzame start op de Nederlandse arbeidsmarkt, via studie en werk. Maatwerk en regionale samenwerking zijn daarbij sleutels tot succes.
Gemeenteraadsverkiezingen: dit geven wij toekomstige raadsleden in overweging
Het UAF geeft je graag 4 handvatten mee om tijdens de nieuwe raadsperiode statushouders te begeleiden
naar studie en werk dat past bij hun talent, ambitie en capaciteiten. Dat levert een win-winsituatie op voor statushouders, gemeenten en de hele maatschappij. Lees verder..
Nieuwe inburgeringswet
Nu het nieuwe inburgeringsstelsel per 1 januari 2022 in werking is getreden, krijgen gemeenten met veel nieuwe taken en verantwoordelijkheden te maken. Hoe herkent u talent bij statushouders? Wat zijn de juiste stappen in de begeleiding als er een studiewens is? Hoe begeleidt u een gevluchte arts naar een baan die bij zijn of haar kwaliteiten en ervaring past?
Voor het UAF zijn dit geen nieuwe vragen. Al decennialang begeleiden wij vluchtelingen en zetten wij ons in voor hun integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het UAF staat klaar voor gemeenten. Lees hier meer over in onze dienstenbrochure en bekijk ons aanbod van diensten.
Voor gemeenten:
Training 'Brede intake voor hoogopgeleide statushouders'
Als gemeente krijg je te maken met nieuwe taken en verantwoordelijkheden onder de Wet inburgering 2021. Klantmanagers en regiehouders zullen zich wellicht afvragen: Hoe herken ik talent bij statushouders? Wat zijn de juiste stappen in de begeleiding als er een studiewens is? Hoe begeleid ik een gevluchte arts naar een baan die bij zijn of haar kwaliteiten en ervaring past?
Tijdens de training ‘Brede intake voor hoogopgeleide statushouders’ op 24 februari vergaar je kennis en neem je inzichten mee om een passend advies te geven aan hoogopgeleide statushouders voor de brede intake en PIP.
Interesse? Meld je vóór 19 februari aan voor de training!
Samen de beste kansen creëren voor een succesvolle start voor hoogopgeleide statushouders
Het UAF bied een handreiking met advies voor een succesvolle uitvoering van de nieuwe wet voor hoogopgeleide statushouders. Via onze infographic visualiseren we de samenwerking tussen de gemeente en het UAF in de nieuwe wet en de rol die beide partijen hierin kunnen spelen.
Geef met uw gemeente ruimte voor
mbo-schakelonderwijs!
Het voortbestaan van het mbo-schakelonderwijs hangt aan een zijden draadje en gemeenten kunnen daar verandering in brengen. Bekijk de flyer en lees waarom zo’n mbo-schakeljaar de kansen van jonge statushouders vergroot en wat vanuit uw gemeente nodig is om een mbo-schakeljaar voor deze jonge statushouders ook in de komende jaren mogelijk te maken.
UAF-webinar voor gemeenten
'Hoe scan je op talent bij hogeropgeleide vluchtelingen?'
In oktober organiseerden wij de webinar: Hoe scan je op talent? Tijdens de webinar werd de focus gelegd we op de rol van de gemeente bij het scannen van talent onder vluchtelingen. Hoe maakt de klantmanager het verschil? Wat gebeurt er als een hoogopgeleide niet de kans krijgt om een traject op zijn niveau te volgen? En wat gebeurt er als iemand juist wél de begeleiding ontvangt?
Statushouders vertelden tijdens de webinar over hun positieve en negatieve ervaringen. Ook zoomden wij in op de kansen en uitdagingen van de nieuwe inburgeringswet en vertelden we meer over ons aanbod.
Heeft u de webinar gemist? Bekijk hem hiernaast terug.
Dit zijn de mogelijkheden voor samenwerking:
We adviseren gemeenten voor, tijdens en na de inburgering. Maak gebruik van ons aanbod brede intake voor een succesvol inburgeringstraject voor hoogopgeleiden.
Met onze kennis en ervaring zijn we het ideale klankbord voor gemeenten. Hoe scant u talent? En hoe helpt u statushouders zich voor te bereiden op een gesprek over hun toekomst? Het zijn vragen waarop we de afgelopen jaren reeds antwoorden hebben gevonden.
Voor gemeenten die hier niet de capaciteiten voor hebben kunnen we intakegesprekken uitvoeren.
In geval van twijfel over de B1- of onderwijsroute bieden wij een adviesgesprek en assessment.
Ook trainen we klantmanagers en consulenten van de gemeente in het afnemen van een succesvolle intake en het begeleiden van hoogopgeleiden gericht op studie en werk. Zo beschikt u als gemeente altijd over de juiste informatie voor het opstellen van een Plan Inburgering en Participatie (PIP).
Daarnaast kunnen we statushouders in verschillende stadia voorlichten of voorbereiden met (digitale) workshops. Bij onze specialistische helpdesk vindt u trouwens altijd antwoorden en oplossingen op veel voorkomende vragen en dilemma’s.
Bekijk hier ons aanbod voor gemeenten.
De mogelijkheden voor jouw gemeente bespreken? Neem contact op met Eline Dragt, beleidsmedewerker gemeenten, voor meer informatie.
Onze speciale modules vormen een aanvulling op voorliggende voorzieningen
Duurzaam op weg naar werk, dat is ons uitgangspunt. Daarvoor is extra begeleiding in sommige gevallen nodig, naast wat de gemeente al biedt. Met onze modules op maat zijn we in staat om per geval de juiste aanvullende steun te bieden, bijvoorbeeld tijdens de B1- of onderwijsroute. Voorbereidingen op een studie, taalonderwijs, begeleiding bij een leerwerktraject, hulp van een mentor of ondersteuning bij het vinden van een baan: het UAF heeft voor elke fase op weg naar een duurzame plek op de arbeidsmarkt een passende oplossing.
De mogelijkheden voor jouw gemeente bespreken? Neem contact op met Eline Dragt, beleidsmedewerker gemeenten, voor meer informatie.
Met onder meer leerwerktrajecten zoeken we actief de samenwerking op tussen gemeenten, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven
Resultaat boek je samen. Daarom zetten we bijvoorbeeld in op leerwerktrajecten, samen met gemeenten, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Want als we het hebben over duurzaam op weg naar werk zijn leerwerktrajecten effectief gebleken.
Door bedrijven te stimuleren om al tijdens een studie te investeren in talent, worden baankansen vergroot en leren gevluchte studenten al in een vroeg stadium wat het betekent om in Nederland te werken. Zo ontwikkelden we in samenspraak met de gemeente Eindhoven een mbo-leerwerktraject voor technici en gingen we ontwikkelden we met de gemeente Amsterdam het inmiddels naar andere regio’s gekopieerde project ‘Statushouders voor de klas’. Ook met de gemeente Leeuwarden gingen we een samenwerking aan.
Wethouder Stan van der Heijden: ‘Door de samenwerking met het UAF kunnen we nog beter de talenten van gevluchte professionals inzetten en behouden voor onze samenleving en bieden we deze doelgroep structureel perspectief. Een win-win bonus.’
Bent u klantmanager? Kijk samen met de statushouder die u begeleidt eens naar dit overzicht met leerwerktrajecten voor krapteberoepen.
De mogelijkheden bespreken? Neem contact op met Eline Dragt, beleidsmedewerker gemeenten, voor meer informatie.
We komen op voor de belangen van hoogopgeleide vluchtelingen en focussen ons daarbij op de hiaten in de nieuwe Wet inburgering
We zijn tevreden met de nieuwe Wet inburgering, maar daarmee is het werk niet klaar. We blijven opkomen voor de belangen van hoogopgeleiden vluchtelingen. Daarbij werken we ook nauw samen met gemeenten. Welke kansen en uitdagingen zien gemeenten in de dagelijkse praktijk? Hoe verloopt de regionale samenwerking? En wat zien wij in de praktijk gebeuren? Met de antwoorden op onder meer deze vragen gaan wij de boer op richting ministeries en andere beleidsmakers.
We gaan graag met uw gemeente in gesprek over deze en andere thema’s. Neem contact op met Eline Dragt, beleidsmedewerker gemeenten, voor een afspraak.
Het UAF werkt samen met gemeenten onder Wet inburgering 2021 en de Participatiewet
Onder Wet inburgering 2021 biedt het UAF ondersteunende diensten voor alle Nederlandse gemeenten. Daarnaast heeft het UAF met onderstaande gemeenten afspraken gemaakt onder de Participatiewet. Deze gemeenten maken het mogelijk om statushouders van 30 jaar en ouder te laten studeren met behoud van uitkering door een tijdelijke opschorting van de sollicitatieplicht.
We hebben samenwerkingen met deze gemeenten:
Almere, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Baarn, Best, Brummen, Bunnik, Bunschoten, Culemborg, De Bilt, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Epe, Gooische Meren, Groningen, Haarlem, Heerlen, Kaag en Braassem, Leeuwarden, Leidschendam – Voorburg, Lingewaal, Lochem, Maasdriel, Maassluis, Maastricht, Meierijstad, Nieuwkoop, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Schiedam, Soest, Súdwest Fryslân, Tiel, Tilburg, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vlaardingen, Voorst, Wageningen, Weesp, West Maas en Waal, West-Betuwe, Wijk bij Duurstede, Zaanstad, Zaltbommel, Zandvoort, Zeist, Zoetermeer, Zutphen en Zwolle.

Meer informatie over het UAF?
Graag geven we u tekst en uitleg over wat het UAF precies doet en voor wie. Natuurlijk kunt u voor uitgebreide informatie onze website raadplegen, maar met ons voorlichtingspakket geven we in een notendop uitleg over onze diensten en werkwijze. Bekijk onze voorlichtingsmaterialen of vraag het voorlichtingspakket aan.
Gerelateerde berichten en verhalen


Gemeenteraadsverkiezingen: stem vóór gelijke kansen op onderwijs en werk

Nieuwe inburgeringswet van start. Gemeenten, benut de UAF-expertise!
Meer weten?
Eline Dragt, beleidsmedewerker gemeenten
‘Ik denk graag mee over hoe we in uw gemeente het verschil kunnen maken, zodat hoogopgeleide vluchtelingen een duurzame start maken op de arbeidsmarkt.’
Neem contact met mij op via 030 – 252 08 35 of stuur een e-mail aan eline.dragt@uaf.nl

Wij betrekken u graag bij ons werk
Wat kunt u elke zes weken in uw mailbox verwachten?
- Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
- Wat het UAF doet en onze mooie samenwerkingen met o.a. de gemeente Amsterdam, Den Haag en Utrecht
- Tips hoe u als gemeente kan bijdragen
- Het laatste nieuws
- Aankondiging van onze evenementen