Hoe bereid ik me voor op een studie?

Wil je je voorbereiden op je studie? Er zijn verschillende organisaties en websites die je kunnen helpen. In de database My University Cares Too vind je per onderwijsinstelling of stad verschillende initiatieven. Bijvoorbeeld een voorbereidingsjaar, een taalcursus Nederlands en een training online studeren.

Wil je uitleg over bijvoorbeeld de OV-chipkaart en over DigiD? Kijk dan eens op Steffie.nl of op digid.uabc.nl.

Schrijf je op tijd in voor een studie

Voldoe je aan de toelatingseisen van je studie? Dan kun je je inschrijven. Voor de meeste bachelor- en masteropleidingen is de deadline voor aanmelden 1 mei.

Voor mbo-opleidingen is de aanmelddeadline 1 april. Na 30 april kan je je niet meer aanmelden voor jouw studie en moet je een jaar wachten. Voor universitaire masteropleidingen verschillen de aanmelddeadlines. Check dus goed wat de deadline is.

Docent

Wil je je inschrijven voor een mbo-studie? Doe dat dan bij de studentenadministratie van jouw ROC. Je hebt de volgende documenten nodig:

  • Een toelatingsbewijs
  • Een GBA-inschrijving (Gemeentelijke Basis Administratie)
    Een GBA-inschrijving is de officiële inschrijving in de gemeente waar je woont. Een GBA-inschrijving kun je ook krijgen als je nog in een AZC woont. Kijk voor meer informatie op de site van het COA.
  • Een verblijfsdocument
  • Een verblijfsdocument kan een W-document zijn dat geldig is tot ten minste 1 oktober van het jaar waarin je begint met je studie.

Wil je je inschrijven voor een studie aan het hbo of de universiteit? Doe dat dan via Studielink. We helpen je stap voor stap door Studielink heen bij Hoe schrijf ik mij in voor een hbo of universitaire studie?

Loten en decentrale selectie

Voor een aantal studies in Nederland zijn er meer aanmeldingen dan studieplekken. Je moet dan ingeloot worden. Voor een aantal studies is er een decentrale selectie. Lees meer over loten en decentrale selectie.

Schakeljaar

In een schakeljaar leer je Nederlands en vakken die voor jouw studie belangrijk zijn. Je krijgt ook vakken als studievaardigheden, informatica en maatschappijoriëntatie. Met een schakeljaar kun je wennen aan het Nederlandse onderwijs. Dit is vaak anders dan je gewend bent. Lees meer over schakeljaren.

Taaltips

Taal is belangrijk om vrienden te maken, een netwerk op te bouwen en een studie of baan te vinden. Bekijk de taaltips voor het oefenen van de Nederlandse taal.

Toestemming van jouw gemeente

Je hebt toestemming nodig van jouw gemeente om je studie te volgen met behoud van uitkering. Dit geld alleen als je ouder dan 30 jaar bent. Bespreek je studieplan met de gemeente.