Studiekeuze voor vluchteling-studenten en professionals

Je wilt verder studeren in Nederland en jouw kennis laten zien. Maar welke opleiding past het beste bij jouw vooropleiding en ambities? Hoe werkt studeren in Nederland? Wij ondersteunen jou met onze jarenlange ervaring bij jouw studiekeuze.  

 

Wat kan het UAF voor mij doen?

Hulp met je studiekeuze 

Een studie kiezen in Nederland is misschien anders dan je gewend bent in je land van herkomst. Het is belangrijk dat je een passende studie kiest die haalbaar is voor jouw persoonlijke situatie. Bij het UAF kunnen we je op weg helpen bij het kiezen van een studie. Hierbij denk je na over je eigen wensen en ambities en we geven jou informatie over welke sectoren er zijn voor beroepen en onderwijs. Daarnaast krijg je informatie over hoe het Nederlandse onderwijssysteem werkt.  

Nour Abdul Hadi

Studiekeuzebegeleiding

Heb je meer behoefte aan persoonlijke begeleiding? Dan kunnen wij je helpen met een kort studiekeuzetraject. Wij helpen met het maken van een studieplan en geven advies over dingen als open dagen bezoeken en toelatingseisen. Ook kan het UAF je in contact brengen met alumni die werkzaam zijn in de sector waar jij in verder wilt.  

Wil je zelf al aan de slag met het maken van een studieplan? Bekijk hier ons stappenplan ‘Hoe kies ik een studie’ om je te helpen.  

Wat zijn de aanmeldvoorwaarden voor UAF?

Je moet minimaal aan deze voorwaarden voldoen:

 • Je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning op basis van asiel*.
 • Je hebt je verblijfsvergunning niet langer dan 5 jaar geleden ontvangen (datum beschikking).
 • Je bent gestart met een taalcursus Nederlands op B1-niveau. Ben je nog niet begonnen met taalniveau B1? Lees dan op onze pagina over taaladvies wat je zelf kunt doen.
 • Je hebt in je land van herkomst een vooropleiding gevolgd. Deze is vergelijkbaar
  met het Nederlands havo 5-niveau of 12 jaar vooronderwijs. Heb je interesse in een opleiding of leerwerktraject op mbo-niveau? Dan kan 10 of 11 jaar vooronderwijs of havo 3-niveau ook voldoende zijn. 
 

Extra voorwaarden

Afhankelijk van de ondersteuning die je van ons krijgt, zijn er nog extra voorwaarden. Wil jij weten hoe we jou precies kunnen ondersteunen en welk voorwaarden er gelden? Ga dan naar hoe kunnen we je helpen? voor meer informatie. 

Voor alleen financiële ondersteuning van het UAF moet je een bewijs van inschrijving en een bewijs van toelating voor een opleiding hebben. Als je al cliënt van het UAF bent geweest, kijken we of je al een lening bij het UAF hebt.

Voor asielzoekers in procedure gelden andere voorwaarden:

 • Je hebt asiel aangevraagd in Nederland en er loopt een asielprocedure.
 • Je zit in je eerste asielprocedure.
 • Je hebt het tweede interview/nader gehoor met de IND gehad en je wacht nog op een beslissing van de IND
  ofwel
  Je hebt na een negatieve beschikking van de IND een positieve uitspraak van de rechtbank gehad. (Je eerste procedure is opnieuw bij de IND in behandeling.) Loopt er een herhaalde asielaanvraag (HASA) of een hoger beroep dan kun je je niet aanmelden.
 • Je hebt een geldig W-document
 • Je spreekt Engels of Nederlands op gevorderd niveau.
 • Je hebt in je land van herkomst een vooropleiding gevolgd vergelijkbaar met het Nederlands havo 5-niveau of 12 jaar vooronderwijs.
 • Als er tijdens de aanmelding bij het UAF ontwikkelingen zijn in je asielprocedure dan kan dit consequenties hebben voor de ondersteuning die het UAF kan bieden.

  Let op: Je kunt zonder verblijfsvergunning geen steun van het UAF krijgen om direct aan het werk te gaan.

Meer informatie over ondersteuning voor asielzoekers in procedure.

Aanmelden & advies

Heb je een vraag aan ons? Vul het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Let op: vul het formulier in het Nederlands of Engels in. 

Voordat we jou aanmelden bij het UAF, nemen we eerst contact met je op om te bespreken wat jouw hulpvraag is en hoe we jou daar precies bij kunnen ondersteunen.

Spreek je liever met iemand aan de telefoon? Bel dan naar: 030 – 252 08 35.