Van Internationale Schakelklas (ISK) naar mbo 2, 3 en 4

Ben je op je 16e of 17e naar Nederland gekomen? Dan heb je vaak je middelbare school niet af kunnen maken. Voor een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4 heb je meestal een diploma nodig. Je wordt dan eerst in een Entree-opleiding geplaatst, maar je kunt een hoger niveau aan.

Nederlandse taal leren

Als jonge asielzoeker kom je vaak in een Internationale Schakelklas (ISK). In de schakelklas leer je de Nederlandse taal en de inburgering.

Wil je toch met een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4 beginnen? Dan moet je Nederlands kunnen lezen en spreken op taalniveau B1. Het is heel belangrijk dat je de docent goed begrijpt. Ook is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken met je klasgenoten. Je kunt je taalachterstand inhalen door zelfstudie en het lezen van schoolboeken. Een taalcoach kan je ook helpen bij het leren van de Nederlandse taal.

Ik wil begeleiding_Training

Opleidingswaardering

Je kunt je opleidingsniveau laten waarderen. Dit kan je helpen om op jouw onderwijsniveau te leren. Is jouw opleidingsniveau vergelijkbaar met een Nederlands vmbo-diploma, of met ten minste 3 jaar havo of vwo? Je kunt dan instromen op mbo 2, 3 of 4. Je moet dan wel het Nederlands voldoende beheersen. Daarnaast moet je ook voldoen aan de andere toelatingseisen van de opleiding.

Zit je nog in de ISK? Je kunt dan via de school een gratis opleidingswaardering aanvragen. De school kan een opleidingswaardering aanvragen via de SBB. Het duurt 1 werkweek voordat je bericht krijgt.

Heb je geen bewijs van je vooropleiding mee kunnen nemen?

Ben je jouw diploma of cijferlijsten kwijt en kun je deze niet meer veilig opvragen? Je school kan dan een Indicatie Onderwijsniveau (ION) voor je aanvragen.

Op basis van jouw informatie maakt het ION een inschatting van je opleidingsniveau. Het ROC besluit dan op welk niveau je kunt beginnen.

Andere mogelijkheden

Word je niet toegelaten tot mbo 2, 3 of 4? Dit kun je doen om toch je doel te bereiken:

  • Soms is het mogelijk om een schakeltraject te volgen dat je voorbereid op een mbo-opleiding, niveau 2, 3 of 4. Vraag naar de mogelijkheden op het ROC van jouw keuze. Of neem contact op met de mbo-helpdesk van het UAF.

  • Je kunt vragen of het mogelijk is om een paar dagen mee te lopen bij een opleiding. De opleiding kan dan beoordelen of jouw niveau voldoende is. Het is niet altijd mogelijk om mee te lopen bij een opleiding.

  • Ook kun je vragen of een langere intake mogelijk is op de school van jouw keuze. Zo krijgt de school beter zicht op jouw niveau. Ook dit is niet op alle scholen mogelijk.

Studiekeuze

Weet je al welk beroep je in de toekomst wilt uitoefenen? En weet je welke studie je hiervoor nodig hebt? Er zijn veel verschillende opleidingen in Nederland en het maken van een goede studiekeuze kost tijd. Het is verstandig om de tijd te nemen. Ontdek waar je interesse ligt en waar je goed in bent. Bezoek websites die je informatie geven over verschillende beroepen. Zie voorbeelden van websites hieronder. En ga naar open dagen van scholen. Daar ontmoet je studenten en docenten aan wie je vragen kunt stellen.

Aanvullende informatie