Werken in de zorg

Was jij in jouw land van herkomst arts, tandarts, verpleegkundige of had je een ander medisch beroep? Het UAF denkt graag mee met gevluchte zorgprofessionals over hoe zij hun beroep in Nederland weer kunnen uitoefenen of hun kennis weer kunnen gebruiken.

BIG-registratie: bevoegdheid zorgverleners

Arts, tandarts, apotheker, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, verpleegkundige en verloskundige zijn voorbeelden van beschermde beroepstitels in Nederland. Dit betekent dat je pas na toestemming van de overheid deze beroepstitel mag gebruiken. Zonder toestemming mag je jezelf bijvoorbeeld geen arts noemen. Wil je toestemming om in deze beroepen te werken, dan moet je een BIG-registratie hebben.

Kijk op www.bigregister.nl voor een volledige lijst van de beschermde beroepstitels en voor meer informatie.

 

Assessment-procedure

Voor een BIG-registratie moet jouw (vak-)kennis en kunde voldoen aan Nederlandse eisen. Hiervoor moet je een assessment-procedure doorlopen. Zo wordt duidelijk wat je kennis is en wat je eventueel nog moet bijleren voor een BIG-registratie.

Apothekers

Op basis van onderzoek en ervaring ondersteunt het UAF de assessmentprocedure voor apothekers niet. Mocht je apotheker zijn, dan gaan onze trajectbegeleiders met jou in gesprek over hoe jij jouw kennis en ervaring het beste in kan zetten in Nederland.

Stappenplan

Het UAF heeft stappenplannen gemaakt om je een idee te geven van wat je te wachten staat als je een medisch assessment gaat doen. Door de afschaffing van de AKV worden deze stappenplannen opnieuw gemaakt. Deze kun je binnenkort hier weer vinden.

Lees meer over het afschaffen van de AKV.

Hoe kan het UAF zorgprofessionals ondersteunen?

Het UAF voert adviesgesprekken met jou om mogelijkheden te bespreken en een plan te maken. Wij bespreken met jou of het medisch assessment een realistische route is. Wat kun je doen om een zo groot mogelijke kans op succes te creëren? Het UAF zorgt voor een goed advies waarmee je succesvol op weg kunt.

Wat zijn de aanmeldvoorwaarden?

  • Je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning op basis van asiel*.
  • Je hebt je verblijfsvergunning niet langer dan 5 jaar geleden ontvangen (datum beschikking).
  • Je bent gestart met een taalcursus Nederlands op B1-niveau.
  • Je hebt in je land van herkomst een vooropleiding gevolgd. Deze is vergelijkbaar met het Nederlands havo 5-niveau of 12 jaar vooronderwijs. Heb je interesse in een schakeljaar, opleiding of leerwerktraject op mbo-niveau? Dan kan 10 of 11 jaar vooronderwijs of havo 3-niveau ook voldoende zijn.

Wat zijn de vergoedingen?

De adviesdienst brengt voor jou geen kosten met zich mee.

De voorbereiding op een medisch assessment is intensief. Daarnaast kan het ingewikkeld zijn om de juiste informatie hierover te vinden. Onze trajectbegeleiders weten veel over deze assessment-procedure. Ze geven je inzicht in de stappen die je moet volgen. Daarnaast krijg je ook tips waarmee je jouw kansen op succes vergroot. Je werkt met het UAF onder andere aan het verbeteren van je Nederlandse (medische) taal en je loopt stage om ervaring op te doen in de Nederlandse gezondheidszorg. Daarnaast kan het UAF je helpen bij het opdoen van praktijkervaring. Een mentor, meeloopstage en/of praktijkervaringsplek kan jou helpen ervaring op te doen en jou kennis laten maken met de Nederlandse zorgcultuur. Deze ervaring helpt je bij het doorlopen van het medisch assessment en het halen van jouw BIG registratie.

Het UAF heeft geleerd dat je de afzonderlijke stappen van het traject echt moet nemen om het assessment goed te doorlopen. Na deze stappen moet jij je uiteindelijk kunnen registreren in het BIG-register en kun je weer werken in jouw beroep.

Wat zijn de aanmeldvoorwaarden?

  • Je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning op basis van asiel*.
  • Je hebt je verblijfsvergunning niet langer dan 5 jaar geleden ontvangen (datum beschikking).
  • Je taalniveau Nederlands is B2-niveau. Heb je dit taalniveau nog niet? Lees dan verder wat we voor jou kunnen doen.
  • Je hebt in je land van herkomst een medisch beroep uitgeoefend zoals arts, tandarts, apotheker of verpleegkundige, of je hebt hiervoor een diploma gehaald in jouw land van herkomst. 

Wat zijn de vergoedingen?

Het behalen van een BIG-registratie brengt veel kosten met zich mee. Bijvoorbeeld de kosten voor de toetsen en een cursus medisch Nederlands. Daarnaast moet een notaris jouw diploma en ervaring erkennen en registreren. Het UAF kijkt samen met jou naar de mogelijkheden voor financiële ondersteuning. Dit hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Nazila: ‘Mijn droom is uitgekomen’

De Afghaanse Nazila Hosseini groeide op in Iran en vluchtte op haar twintigste naar Nederland. Hier ging ze haar droom achterna: arts worden. Aan de VU behaalde ze met ondersteuning van het UAF in één jaar haar vwo-diploma met hoge cijfers. In 2018 studeerde ze af als arts. Ze werd direct aangenomen voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde.

Aanmelden & advies

Heb je een vraag aan ons? Vul het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Let op: vul het formulier in het Nederlands of Engels in. 

Voordat we jou aanmelden bij het UAF, nemen we eerst contact met je op om te bespreken wat jouw hulpvraag is en hoe we jou daar precies bij kunnen ondersteunen.

Spreek je liever met iemand aan de telefoon? Bel dan naar: 030 – 252 08 35.