Medische assessments

Was jij in jouw land van herkomst arts, tandarts, apotheker, verpleegkundige of had je een ander medisch beroep? Het UAF denkt graag mee met gevluchte zorgprofessionals over hoe zij hun beroep in Nederland weer kunnen uitoefenen.

BIG-registratie: bevoegdheid zorgverleners

Arts, tandarts, apotheker, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, verpleegkundige en verloskundige zijn voorbeelden van beschermde beroepstitels in Nederland. Dit betekent dat je pas na toestemming van de overheid deze beroepstitel mag gebruiken. Zonder toestemming mag je jezelf bijvoorbeeld geen arts noemen. Wil toestemming om in deze beroepen te werken, dan moet je een BIG-registratie hebben.

Kijk op www.bigregister.nl voor een volledige lijst van de beschermde beroepstitels en voor meer informatie.


Verhalen

Bekijk de video van Nazila

Assessment-procedure

Voor een BIG-registratie moet jouw (vak-)kennis en kunde voldoen aan Nederlandse eisen. Hiervoor moet je een assessment-procedure doorlopen. Zo wordt duidelijk wat je kennis is en wat je eventueel nog moet bijleren voor een BIG-registratie.

De voorbereiding op een medisch assessment is intensief. Daarnaast kan het ingewikkeld zijn om de juiste informatie hierover te vinden. Onze trajectbegeleiders weten veel over deze assessment-procedure. Ze geven je inzicht in de stappen die je moet volgen. Daarnaast krijg je ook tips waarmee je jouw kansen op succes vergroot. Het UAF heeft geleerd dat je de afzonderlijke stappen van het traject echt moet nemen om het assessment goed te doorlopen. Na deze stappen moet jij je uiteindelijk kunnen registreren in het BIG-register en kun je weer werken in jouw beroep.

Je werkt met het UAF onder andere aan het verbeteren van je Nederlandse (medische) taal en je loopt stage om ervaring op te doen in de Nederlandse gezondheidszorg.

Stappenplan

Hier vind je de stappenplannen voor de verschillende medische beroepen:

Mentor

Als je daar behoefte aan hebt, brengen we je in contact met een mentor. Dit is een Nederlandse vakgenoot of een werkgever in de zorgsector. Een mentor ondersteunt gevluchte medici en zorgprofessionals bij het assessment. Lees meer over het vinden van een mentor.

Wat zijn de vergoedingen?

Het behalen van een BIG-registratie brengt veel kosten met zich mee. Bijvoorbeeld de kosten voor de toetsen en een cursus medisch Nederlands. Daarnaast moet een notaris jouw diploma en ervaring erkennen en registreren. Het UAF kan deze kosten vergoeden of voorschieten. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.  

Wat zijn de aanmeldvoorwaarden?

Je moet aan onze algemene minimale voorwaarden voldoen, zie hieronder. Daarnaast is de voorwaarde dat je in jouw land van herkomst een medisch beroep had zoals arts, tandarts, apotheker of verpleegkundige of dat je hiervoor een diploma hebt gehaald in jouw land van herkomst. Ook moet jouw taalniveau op B2 zijn. Heb je dit taalniveau nog niet? Lees dan verder wat we voor jou kunnen doen.

Wat zijn de aanmeldvoorwaarden?

Je moet minimaal aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning op basis van asiel*. 
  • Je hebt je verblijfsvergunning niet langer dan 5 jaar geleden ontvangen (datum beschikking). 
  • Je taalniveau Nederlands is B2-niveau. Heb je dit taalniveau nog niet? Lees dan verder wat we voor jou kunnen doen. 
  • Je hebt in je land van herkomst een medisch beroep uitgeoefend zoals arts, tandarts, apotheker of verpleegkundige, of je hebt hiervoor een diploma gehaald in jouw land van herkomst.  
 

Extra voorwaarden

Afhankelijk van de ondersteuning die je van ons krijgt, zijn er nog extra voorwaarden. Wil jij weten hoe we jou precies kunnen ondersteunen en welk voorwaarden er gelden? Ga dan naar hoe kunnen we je helpen? voor meer informatie. 

Voor alleen financiële ondersteuning van het UAF moet je een bewijs van inschrijving en een bewijs van toelating voor een opleiding hebben. Als je al cliënt van het UAF bent geweest, kijken we of je al een lening bij het UAF hebt.

Aanmelden & advies

Heb je een vraag aan ons? Vul dan het contactformulier in. We nemen dan binnen vier werkdagen contact met je op. 

Voordat we jou aanmelden bij het UAF, nemen we eerst contact met je op om te bespreken wat jouw hulpvraag is en hoe we jou daar precies bij kunnen ondersteunen.

Spreek je liever met iemand aan de telefoon? Bel dan naar: 030 – 252 08 35.