Hoe schrijf ik mij in voor een hbo of wo studie?

Studielink: stap voor stap

Ben je jonger dan 18 jaar en heb je nog geen verblijfsvergunning? Dan heb je in Nederland wel recht op onderwijs. Ook geldt voor jou de leer- en kwalificatieplicht. Dat betekent dat je naar school moet om een startkwalificatie te halen. Dat is een diploma op minimaal havo-, vwo- of mbo 2-niveau. Je mag dus ingeschreven worden bij een school of onderwijsinstelling.

Vraag eerst een DigiD aan

Ben je voor je 18e begonnen aan een mbo-opleiding? Dan mag je je opleiding afmaken. Ook als je nog in de asielprocedure zit of misschien zelfs bent uitgeprocedeerd. Het is belangrijk dat je nog rechtmatig in Nederland verbleef, toen je je inschreef bij de school. Dat betekent dat je toen een verblijfsvergunning had. Of een W-document waarmee je kon aantonen dat je nog in de asielprocedure zat.

Docent

Studielink in acht stappen

Kun je inloggen bij Studielink? Meld je dan aan voor een studie. Je moet acht stappen doorlopen:

1. Persoonsgegevens

  • Vul hier je officiële GBA-adres in. (GBA staat voor: Gemeentelijke Basis Administratie). Op dit adres sta je ingeschreven in de gemeente waar je woont. Later in het programma kun je een ander postadres invullen als je dat wilt.
  • Studielink gaat jouw gegevens zoeken in de GBA. Kunnen ze je niet vinden, dan krijg je een melding. Dat is niet erg. Je kunt gewoon doorgaan met de aanmelding. De onderwijsinstelling controleert dan zelf of je GBA-adres klopt.
    Als je geen GBA-adres hebt, kunnen onderwijsinstellingen je inschrijving weigeren.
    Daarom is het belangrijk om je GBA-adres op tijd te regelen.
  • Studielink vraagt naar je O&W-correspondentienummer. Dit nummer krijg je als je contact hebt gehad met DUO. Geen nummer? Vul dan niets in.

2. Opleidingsgegevens

Je kunt kiezen tussen een bachelor- of masterstudie. Vul alleen master in als je:

  • een universitaire studie wilt volgen;
  • een toelatingsbeschikking hebt gekregen.

Vul in alle andere gevallen bachelor in.

3. Vooropleiding

Je kunt hier elk Nederlands of buitenlands diploma invullen. Heb je jouw (buitenlandse) diploma nog niet? Vul dan een willekeurige datum (in de toekomst) in voor het behalen van je diploma. Je kunt nu een melding krijgen van Studielink: ‘Mogelijk voldoet je vooropleiding niet aan de toelatingseisen’. Dat is niet erg. Je kunt wel verder met je aanmelding. Zodra Studielink je aanmelding heeft doorgegeven, moet je contact opnemen met de studentenadministratie van de onderwijsinstelling. Vraag dan wat de regels zijn voor het controleren van je vooropleiding.

4. Specifieke vragen

Sommige onderwijsinstellingen willen extra informatie van je. Die kun je bij deze stap invullen.

5. Adresgegevens

Geef hier een postadres op als dat anders is dan het GBA-adres.

6. Betaling collegegeld

Via Studielink moet je de betaalwijze van het collegegeld aangeven. Lees hier hoe dat werkt.

7. Bevestigen

Je ziet een overzicht van al jouw gegevens. Als alles klopt, klik je op ‘Verstuur’. Studielink stuurt je gegevens naar de onderwijsinstelling. Controleer nu regelmatig je e-mail en log ook regelmatig in op Studielink. Zo mis je geen berichten van de onderwijsinstelling en Studielink. Na aanmelding bij Studielink krijg je een bevestiging. Let op! Je bent dan nog niet ingeschreven bij de studie van je keuze.

Meer informatie over studeren in Nederland.