Studie

Je wilt verder studeren in Nederland en jouw kennis laten zien. Wij helpen jou met onze jarenlange ervaring op weg tijdens en vlak voor jouw studie. Want het onderwijssysteem in Nederland is waarschijnlijk anders dan je gewend bent in jouw land van herkomst.  

Wat kan ik verwachten?

Bij het UAF krijg je een trajectbegeleider aan wie je vragen kunt stellen tijdens je studie. Bijvoorbeeld over het verbeteren van je Nederlands, het volgen van extra lessen of de onderwijscultuur in Nederland. De trajectbegeleider geeft je ook advies bij wie je binnen jouw onderwijsinstelling moet zijn voor vragen en het regelen van dingen. 

Daarnaast kunnen we jouw geldzaken voor je studie (Studiefinanciering of Leven Lang Leren Krediet) regelen als je er zelf moeilijk uitkomt. We organiseren regelmatig (online) spreekuren of bijeenkomsten bij jou in de buurt. Hier kun terecht met je praktische vragen. Je krijgt hiervoor een uitnodiging van jouw trajectbegeleider bij het UAF.

Jaarlijks bekijken we hoe het gaat en wat je van ons nodig hebt. We denken met je mee over wat jou het beste kan helpen. Ook als je er met je opleiding of met de gemeente even niet uitkomt, ondersteunen en adviseren we jou. 

UAF_soheil_steffi_sblanchard

Wat zijn de vergoedingen?

Wij helpen jou om geld aan te vragen bij de overheid, bijvoorbeeld studiefinanciering of levenlanglerenkrediet. Daarnaast vullen we aan waar nodig voor kosten die je maakt voor jouw studie, zoals collegegeld, boeken, computers en reiskosten. Wij vergoeden ook jouw examenkosten. De kosten die het UAF voor jou betaalt, betaal je gedeeltelijk of helemaal terug. Of je alles of een gedeelte terugbetaalt, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Wat zijn de aanmeldvoorwaarden?

Je moet aan onze algemene minimale voorwaarden voldoen, zie hieronder. Voor  een hbo of universitaire studie moet jouw taalniveau B2 zijn. Heb je dit taalniveau nog niet? Lees dan verder wat we voor jou kunnen doen. Daarnaast hebben de scholen en universiteiten eigen toelatingseisen

Aanmeldvoorwaarden

Je moet minimaal aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning op basis van asiel*.
  • Je hebt je verblijfsvergunning niet langer dan 5 jaar geleden ontvangen (datum beschikking).
  • Je bent gestart met een taalcursus Nederlands op B1-niveau.
  • Je hebt in je land van herkomst een vooropleiding gevolgd. Deze is vergelijkbaar met het Nederlands havo 5-niveau of 12 jaar vooronderwijs. Heb je interesse in een opleiding of leerwerktraject op mbo-niveau? Dan kan 10 of 11 jaar vooronderwijs of havo 3-niveau ook voldoende zijn. Wil je een schakeljaar volgen? Dan zijn er ook andere aanmeldvoorwaarden van toepassing.
 

Extra voorwaarden

Afhankelijk van de ondersteuning die je van ons krijgt, zijn er nog extra voorwaarden. Wil jij weten hoe we jou precies kunnen ondersteunen en welk voorwaarden er gelden? Ga dan naar hoe kunnen we je helpen? voor meer informatie. 

Voor alleen financiële ondersteuning van het UAF moet je een bewijs van inschrijving en een bewijs van toelating voor een opleiding hebben. Als je al cliënt van het UAF bent geweest, kijken we of je al een lening bij het UAF hebt.

*Voor asielzoekers in procedure gelden andere voorwaarden:

  • Je bent in procedure in Nederland.
  • Je hebt asiel aangevraagd in Nederland en er loopt een asielprocedure.
  • ‘je hebt het tweede interview/nader gehoor met de IND gehad.
  • Je spreekt Engels, Frans of Nederlands.
  • Je hebt in je land van herkomst een vooropleiding gevolgd vergelijkbaar met het Nederlands havo 5-niveau of 12 jaar vooronderwijs.
  • Je kunt zonder verblijfsvergunning geen steun van het UAF krijgen om direct aan het werk te gaan.

Loopt er nog een asielprocedure?

Het UAF ondersteunt asielzoekers soms met financiële hulp voor het volgen van Nederlandse taallessen of een studie.  

Helaas is er door de Corona maatregelen bij ons een lange wachttijd ontstaan bij het behandelen van steunaanvragen van asielzoekers. Om deze reden is er besloten om tijdelijk geen nieuwe aanvragen in behandeling te nemen van mensen die nog in de asielprocedure zitten. We streven er nu eerst naar om zo snel mogelijk de kandidaten van wie we aanvragen in behandeling hebben, uit te nodigen voor een gesprek, maar onder de huidige omstandigheden gaat dit geleidelijk. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer we weer nieuwe aanvragen in behandeling gaan nemen. 

Zodra wij meer weten, publiceren wij dat op onze website. Houd die regelmatig in de gaten. 

Op onze website vind je tips over Nederlands leren terwijl je in afwachting bent van de beslissing in jouw  asielprocedure. 

Verhalen

Bashar genomineerd voor 'Uitblinker van het jaar'

Bashar (22 jaar) uit Syrië is bijna vier jaar in Nederland. Afgelopen zomer behaalde hij zijn diploma voor de mbo-opleiding ICT niveau 4, in maar twee jaar tijd. Hij is inmiddels doorgestroomd naar het hbo.

Aanmelden & advies

Heb je een vraag aan ons? Vul dan het contactformulier in. We nemen dan binnen vier werkdagen contact met je op. 

Voordat we jou aanmelden bij het UAF, nemen we eerst contact met je op om te bespreken wat jouw hulpvraag is en hoe we jou daar precies bij kunnen ondersteunen.

Spreek je liever met iemand aan de telefoon? Bel dan naar: 030 – 252 08 35.