Studie voor vluchteling-studenten en professionals

Je wilt verder studeren in Nederland. Wij helpen jou met onze jarenlange ervaring op weg tijdens en vlak voor jouw studie. Want het onderwijssysteem in Nederland is anders dan je gewend bent in jouw land van herkomst.  

Hoe kan het UAF mij ondersteunen bij mijn studie?

Bij het UAF krijg je een begeleider aan wie je vragen kunt stellen tijdens je studie. Bijvoorbeeld over het verbeteren van je Nederlands, het volgen van extra lessen of de onderwijscultuur in Nederland. De begeleider geeft je ook advies over jouw onderwijsinstelling. Bijvoorbeeld waar moet je zijn als je vragen hebt en waar kun je dingen regelen?

Ook kunnen we jou helpen met het regelen van geldzaken voor je studie (Studiefinanciering of Leven Lang Leren Krediet). We organiseren regelmatig (online) spreekuren of bijeenkomsten bij jou in de buurt. Hier kun je terecht met jouw vragen.

Tijdens je studie denken we met je mee over wat jou het beste kan helpen. Ook als je er met je opleiding of met de gemeente even niet uitkomt, ondersteunen en adviseren we jou.

Nour Abdul Hadi

Wat zijn de vergoedingen?

Wij helpen jou om geld aan te vragen bij de overheid, bijvoorbeeld studiefinanciering of levenlanglerenkrediet. Soms bieden we financiële ondersteuning voor kosten die je maakt voor jouw studie. Bijvoorbeeld in de vorm van een lening voor collegegeld, boeken, computers en reiskosten. De kosten die het UAF voor jou betaalt, betaal je gedeeltelijk of helemaal terug. Of je alles of een gedeelte terugbetaalt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. 

Lees meer over financiële bijdragen ontvangen en terugbetalen.

Wat zijn de aanmeldvoorwaarden voor UAF?

Je moet minimaal aan deze voorwaarden voldoen:

 • Je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning op basis van asiel*.
 • Je hebt je verblijfsvergunning niet langer dan 5 jaar geleden ontvangen (datum beschikking).
 • Je bent gestart met een taalcursus Nederlands op B1-niveau.
 • Je hebt in je land van herkomst een vooropleiding gevolgd. Deze is vergelijkbaar
  met het Nederlands havo 5-niveau of 12 jaar vooronderwijs. Heb je interesse in een opleiding of leerwerktraject op minimaal mbo 3 of 4 niveau? Dan kan 10 of 11 jaar vooronderwijs of havo 3-niveau ook voldoende zijn. Wil je een schakeljaar volgen? Dan zijn er ook andere aanmeldvoorwaarden van toepassing.
 

*Voor asielzoekers in procedure gelden andere voorwaarden:

 • Je hebt asiel aangevraagd in Nederland en er loopt een asielprocedure.
 • Je zit in je eerste asielprocedure.
 • Je hebt na een negatieve beschikking van de IND een positieve uitspraak van de rechtbank gehad. (Je eerste procedure is opnieuw bij de IND in behandeling.)

*Loopt er een herhaalde asielaanvraag (HASA) of een hoger beroep dan kun je je niet aanmelden.

 • Je hebt een geldig W-document
 • Je hebt Nederlands B1 niveau
 • Je hebt in je land van herkomst een vooropleiding gevolgd vergelijkbaar met het Nederlands havo 5-niveau of 12 jaar vooronderwijs.
 • Als er tijdens de aanmelding bij het UAF ontwikkelingen zijn in je asielprocedure dan kan dit consequenties hebben voor de ondersteuning die het UAF kan bieden.

  Let op: Je kunt zonder verblijfsvergunning geen steun van het UAF krijgen om direct aan het werk te gaan.

Klik hier voor meer informatie over ondersteuning voor asielzoekers in procedure.

Het verhaal van Bashar

Bashar (22 jaar) uit Syrië is bijna vier jaar in Nederland. Hij behaalde zijn diploma voor de mbo-opleiding ICT niveau 4 in maar twee jaar tijd. Hij is inmiddels doorgestroomd naar het hbo.

Aanmelden & advies

Heb je een vraag aan ons? Vul het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Let op: vul het formulier in het Nederlands of Engels in. 

Voordat we jou aanmelden bij het UAF, nemen we eerst contact met je op om te bespreken wat jouw hulpvraag is en hoe we jou daar precies bij kunnen ondersteunen.

Spreek je liever met iemand aan de telefoon? Bel dan naar: 030 – 252 08 35.