Wat is loten en decentrale selectie?

Wat is loten?

Sommige opleidingen aan een hbo of universiteit hebben een beperkt aantal studieplekken. Als te veel studenten zich aanmelden, moet je meedoen aan een selectie. DUO noemt dit fixusopleidingen. Lees op de website van DUO meer over loten.

Wat is decentrale selectie?

Wil je een populaire opleiding doen? De kans is groot dat je te maken krijgt met decentrale selectie. Onderwijsinstellingen selecteren zelf de studenten. Decentrale selectie is een strenge en moeilijke procedure.
Decentrale selectie betekent dat je je niet zomaar kunt aanmelden voor een studie. Je moet een heel proces doorlopen. De decentrale selectie geldt bijvoorbeeld voor studies als psychologie, geneeskunde en de meeste andere gezondheidszorgstudies. Ook voor bedrijfskunde en rechtsgeleerdheid geldt decentrale selectie.

Volle zaal bij UAF Zorgdag

Wat je moet weten:

  • De deadline om je aan te melden voor decentrale selectie is bij elke onderwijsinstelling anders. Voor alle onderwijsinstellingen geldt: de deadline ligt heel vroeg in het jaar. Voor veel studies is de deadline 15 januari. Na de deadline kun je je niet meer aanmelden. Zoek dus in de herfst al uit wat de deadline is voor jouw studie!
  • Na het aanmelden begint de selectie. Misschien moet je een intakegesprek voeren en een motivatiebrief schrijven.
  • Sinds het studiejaar 2016/2017 kun je je aanmelden voor maximaal één opleiding waar decentrale selectie geldt. Maak dus een goede keuze. De onderwijsinstelling bepaalt per opleiding hoe vaak je aan een selectie mag meedoen (minimaal één keer, maximaal drie keer). Let op: voor de opleidingen geneeskunde, mondzorgkunde, fysiotherapie en tandheelkunde kun je je maar bij één hogeschool of universiteit aanmelden. Meer informatie
  • We raden het aan om jezelf ook in te schrijven voor een studie die jouw tweede voorkeur heeft, en waarvoor je geen selectie hoeft te doen. De kans is namelijk aanwezig dat je niet wordt toegelaten. Je kunt dan toch starten met een studie en eventueel volgend jaar opnieuw meedoen aan de selectie.