Asielzoekers en recht op onderwijs in het mbo

Je hebt asiel aangevraagd, maar je hebt nog geen verblijfsvergunning. Mag je dan een studie volgen in het mbo? En waar moet je rekening mee houden? Wat verandert er als je 18 jaar wordt?

Recht op onderwijs tot je 18e

Ben je jonger dan 18 jaar en heb je nog geen verblijfsvergunning? Dan heb je in Nederland wel recht op onderwijs. Ook geldt voor jou de leer- en kwalificatieplicht. Dat betekent dat je naar school moet om een startkwalificatie te halen. Dat is een diploma op minimaal havo-, vwo- of mbo 2-niveau. Je mag dus ingeschreven worden bij een school of onderwijsinstelling.

Je opleiding afmaken na je 18e

Ben je voor je 18e begonnen aan een mbo-opleiding? Dan mag je je opleiding afmaken. Ook als je nog in de asielprocedure zit of misschien zelfs bent uitgeprocedeerd. Het is belangrijk dat je nog rechtmatig in Nederland verbleef, toen je je inschreef bij de school. Dat betekent dat je toen een verblijfsvergunning had. Of een W-document waarmee je kon aantonen dat je nog in de asielprocedure zat.

Mentorkoppel Aylin en Arvin

Inschrijven voor een opleiding als je 18 jaar of ouder bent

Heb je asiel aangevraagd en loopt jouw procedure nog? Ben je 18 jaar of ouder en wil je een mbo-opleiding beginnen? Je mag je voor een mbo-opleiding inschrijven, zolang je kunt aantonen dat je rechtmatig in Nederland verblijft. Dit doe je meestal met je W-document

Hoe betaal je je studie als je 18 jaar of ouder bent?

Tot je 18e werd je studie waarschijnlijk betaald door het NIDOS of door COA. Na je 18e verjaardag verandert dat meestal. De mbo-helpdesk van het UAF kan je informeren over mogelijkheden om je studie te kunnen betalen.

Er zijn soms mogelijkheden om via DUO de buiteninvorderingstelling voor het lesgeld aan te vragen. Klik hier voor meer informatie.

Ga je een opleiding doen op mbo 3 of 4 niveau, dan kan het UAF je misschien ondersteunen bij de kosten van je studiematerialen.

Studeren als je uitgeprocedeerd bent

Ben je uitgeprocedeerd? Wettelijk gezien heb je dan geen recht meer op het volgen van onderwijs. Soms kun je je opleiding nog wel afmaken, maar je hebt geen recht op studiefinanciering. Ook kun je je niet inschrijven voor een andere studie of een vervolgstudie. Houd hier rekening mee bij het maken van jouw studiekeuzes.

Aanvullende informatie