Diplomawaardering en inschatting onderwijsniveau

Met een diplomawaardering laat je zien wat je buitenlandse diploma waard is in Nederland. We spreken ook wel over een ‘indicatie onderwijsniveau’. De diplomawaardering geeft informatie over jouw opleidingsniveau en opleidingsrichting. Deze informatie helpt je bij het maken van een studiekeuze. Een onderwijsinstelling gebruikt deze informatie om je in de juiste studie en in het juiste jaar te plaatsen. Een diplomawaardering is een advies en geeft je geen recht op een studie. 

Ik wil helpen_Onderwijs

Diplomawaardering via school

Wil je je aanmelden voor een opleiding en weet je niet of je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet? Neem dan je buitenlandse diploma mee als je je inschrijft. Heb je geen diploma maar wel cijferlijsten of informatie over jouw vakkenpakket? Neem dat dan mee. De school kan dan bij het Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs een advies aanvragen over jouw onderwijsniveau en jouw mogelijkheden binnen het mbo.

Zelf je diploma laten waarderen

Heb je een diploma uit je land van herkomst? Dan kun je dit ook zelf laten waarderen door het Internationale Diplomawaardering (IDW). Het IDW vergelijkt jouw vooropleiding met het onderwijssysteem in Nederland. Je weet dan wat jouw vooropleiding hier waard is. Ook weet je voor welke vervolgopleiding je in aanmerking komt.

Heb je na 1 januari 2015 een verblijfsvergunning gekregen en heb je recht op de inburgeringslening van DUO? Dan is deze diplomawaardering gratis. Dat geldt ook als je aan het naturaliseren bent of een verblijfsvergunning onbepaalde tijd hebt aangevraagd. Je kunt maar één diploma gratis laten waarderen via het IDW.

Zelf een indicatie onderwijsniveau aanvragen

Misschien heb je je studie nog niet afgerond. Of misschien heb je door je vlucht jouw diploma niet mee kunnen nemen. Dan kun je bij het IDW een indicatie onderwijsniveau (ION) aanvragen. Het IDW maakt dan op basis van jouw informatie een inschatting van het niveau van je vooropleiding. Je kunt dit gratis aanvragen bij het IDW als je na 1 januari 2015 een status hebt gekregen en recht hebt op de inburgeringslening van DUO.

Andere mogelijkheden

Word je niet toegelaten een opleiding? Dit kun je doen om toch je doel te bereiken:

  • Je kunt vragen of het mogelijk is om een paar dagen mee te lopen bij een opleiding. De opleiding kan dan beoordelen of jouw niveau voldoende aansluit. Het is niet altijd mogelijk om mee te lopen bij een opleiding.
  • Ook kun je vragen of een langere intake mogelijk is op de school van jouw keuze. Zo krijgt de school beter zicht op jouw niveau. Ook dit is niet op alle scholen mogelijk.
  • Na het volgen van een Entree-opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 2.
  • Soms is het mogelijk om een schakeltraject te volgen dat je voorbereid op een mbo-opleiding, niveau 2, 3 of 4. Vraag naar de mogelijkheden op het ROC van jouw keuze. Of neem contact op met de mbo-helpdesk van het UAF.

Aanvullende informatie

Waardering buitenlandse diploma’s voor mbo-scholen