Niet eens met advies gemeente

De gemeente maakt samen met jou een plan om een baan te vinden die bij jou past. Dat kan via studie, een cursus, vrijwilligerswerk of een betaalde baan. De gemeente geeft je hierover een advies. Misschien ben je het niet eens met dat advies of biedt de gemeente niet wat jij nodig hebt. Neem dan contact op met het UAF zodat we jou kunnen adviseren en jouw probleem met de gemeente kunnen melden.

Wat kan het UAF voor mij doen?

Tijdens de brede intake

Ben je het niet eens met het advies van de gemeente? Vindt de gemeente bijvoorbeeld de B1-route naar werk voor jou de beste optie? Maar wil jij liever de onderwijsroute doen omdat je dan kan doorstromen naar het mbo, hbo of wo? Of ondersteunt jouw gemeente geen extra taalcursus richting B2 of IELTS? Neem dan contact met ons op. Het UAF voert een gesprek met jou om duidelijk te krijgen waar we jou bij kunnen helpen. We kijken waar je tegenaan loopt in het contact met de gemeente. Het UAF kan daarna contact opnemen met je gemeente om te overleggen wat de mogelijkheden zijn.  

Aanmeldvoorwaarden 

  • Je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning op basis van asiel. 
  • Je hebt in je land van herkomst een vooropleiding gevolgd. Deze is vergelijkbaar met het Nederlands havo 5-niveau of 12 jaar vooronderwijs.  
  • Je spreekt Engels of Nederlands op gevorderd niveau. 

Ben je het niet eens met het PIP?

Ben je het niet eens met de afspraken die in het PIP staan? Het UAF kan je niet helpen de afspraken in het PIP te veranderen. Praat met de gemeente over de afspraken die je wilt wijzigen. Samen met jouw contactpersoon van de gemeente kun je de afspraken veranderen als daar goede redenen voor zijn. 

Wil je wisselen van leerroute? Je kunt wisselen van leerroute. Dit kan meerdere keren, maar wel binnen anderhalf jaar. Bijvoorbeeld van de B1-route naar de Onderwijsroute. Geef dan goede argumenten waarom je wilt voorbereiden op een studie via een taalschakeltraject. 

Wil de gemeente de afspraken in jouw PIP niet veranderen? Dan kun je bezwaar maken. Je kunt contact opnemen met jouw begeleider of de lokale afdeling van Vluchtelingenwerk om je daar bij te helpen. Hier kun je zien of Vluchtelingenwerk actief is in jouw gemeente. Is Vluchtelingenwerk niet actief in jouw gemeente? Dan kun je contact opnemen met het Juridisch Loket. 

Let op: het bezwaar maken tegen het PIP is een juridische procedure die geld kost. Zorg dat iemand in jouw omgeving je hier goed advies over kan geven, bijvoorbeeld een begeleider van Vluchtelingenwerk. De stappen om in bezwaar te gaan staan hier: Hoe kan ik bezwaar maken tegen een beslissing van de overheid? (Rijksoverheid). 

Niet eens met advies gemeente​?

Ben je het niet eens met het advies van de gemeente? Vul het formulier hiernaast in zodat we jou kunnen adviseren en jouw probleem met de gemeente kunnen melden.

Let op: vul het formulier in het Nederlands of Engels in. 

1Persoonsgegevens
2Gemeente
3Taal
4Verblijfstatus en opleiding
DD dash MM dash JJJJ