Niet eens met advies gemeente

De gemeente maakt samen met jou een plan om een baan te vinden die bij jou past. Dat kan via studie, een cursus, vrijwilligerswerk of een betaalde baan. Misschien ben je het niet eens met het advies van de gemeente. Of misschien zijn er weinig mogelijkheden voor jou. Neem dan contact op met het UAF zodat we jou kunnen adviseren en jouw probleem kunnen melden.

Ben je het niet eens met het advies van de gemeente? Vindt de gemeente bijvoorbeeld de B1-route naar werk voor jou de beste optie? Maar wil jij liever de onderwijsroute doen omdat je dan kan doorstromen naar het mbo, hbo of wo? Je kunt dan bij het UAF de dienst ‘Advies bij twijfel’ inschakelen. Wij vinden het belangrijk dat je de beste kansen krijgt voor een goede start op de arbeidsmarkt. Daarom geven wij jou advies over de meest passende leerroute voor hoogopgeleide statushouders (B1-route of onderwijsroute). Deze dienst bestaat uit een assessment, een gesprek en een adviesrapport. Wil je in aanmerking komen voor deze dienst? Je moet dan voldoen een aantal voorwaarden: 

  • Je hebt 12 jaar vooropleiding in jouw land van herkomst gevolgd.
  • Je beschikt over een diploma-erkenning door Nuffic (kan al aangevraagd worden in het AZC).
  • Heb je de uitslag van de leerbaarheidstoets? Deze deel je met het UAF.
  • Je hebt nog minimaal 5 weken totdat het PIP (Plan Inburgering en Participatie) wordt opgesteld.
  • Het UAF vindt het advies van de gemeente onjuist.

Wil je de dienst ‘advies bij twijfel’ aanvragen? Neem dan contact op met het UAF.

Ben je het niet eens met de afspraken die in het PIP staan? Praat dan eerst met de gemeente om de afspraken te wijzigen. Samen met jouw contactpersoon kun je de afspraken veranderen als daar goede redenen voor zijn.

Wil je wisselen van leerroute? Je kunt binnen anderhalfjaar één keer wisselen van leerroute. Bijvoorbeeld van de B1-route naar de Onderwijsroute. Geef dan goede argumenten waarom je wil voorbereiden op een studie via een taalschakeltraject.

Wil de gemeente de afspraken in jouw PIP niet veranderen? Dan kun je bezwaar maken. Je kunt contact opnemen met jouw begeleider van Vluchtelingenwerk om je daar bij te helpen. Hier kun je zien of Vluchtelingenwerk actief is in jouw gemeente. Is Vluchtelingenwerk niet actief in jouw gemeente? Dan kun je contact opnemen met het Juridisch Loket.

Let op: het bezwaar maken tegen het PIP is een juridische procedure die geld kost. Zorg dat iemand in jouw omgeving je hier goed advies over kan geven, bijvoorbeeld een begeleider van Vluchtelingenwerk. De stappen om in bezwaar te gaan staan hier: Hoe kan ik bezwaar maken tegen een beslissing van de overheid? (Rijksoverheid)

Neem dan contact op met het UAF. Krijgen we meerdere signalen dat er geen aanbod is in jouw gemeente? Dan nemen we contact op met de gemeente. Samen met hen kijken we hoe er meer aanbod kan komen.