Alles begint met taal!

Wil je een studie of baan vinden in Nederland? Of wil je een netwerk opbouwen? Dan is taal heel belangrijk. Zo heb je voor de meeste MBO opleidingen B1 niveau Nederlands nodig en voor een HBO of WO opleiding B2 of hoger. Als je wilt werken wordt vaak C2 niveau Nederlands verwacht. Ook als je een Engelstalige opleiding wilt doen of het medisch assessment krijg je met taal eisen te maken.

Ben je al begonnen met een cursus Nederlands niveau B1? Dan kan het UAF je misschien al wel ondersteunen bij je hulpvraag. Ben je nog niet begonnen, of wil je zelf aan de slag? Dan staan op deze pagina tips en links waar je kunt beginnen.

Mentor koppel
uaf_mentorkoppel_aylin_arvin_sblanchard_lr-1

Inburgering betalen

Voor het betalen van je inburgering gelden twee situaties 

Dan kun je van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) geld lenen voor een taalcursus. Dit kan alleen bij een goedgekeurde school. Je kan ook geld lenen voor het Staatsexamen Nt2. Op inburgeren.nl lees je alles over inburgeren en het kiezen en betalen van taalcursussen.

Wil je een taalschool kiezen? Kijk eerst welke taalschool bij jou in de buurt zit. Het is belangrijk dat de taalschool het Blik op Werk-keurmerk heeft (BOW-keurmerk). Op www.zoekinburgerschool.nl vind je meer informatie.

Je valt dan onder de nieuwe wet Inburgering. Dat betekent dat de gemeente je begeleidt bij jouw inburgering. De gemeente maakt samen met jou een persoonlijk plan. Dit noemen we het plan inburgering en participatie (PIP). Het plan past bij jouw mogelijkheden. In het plan staat bijvoorbeeld:

 • welke cursus je gaat doen en bij welke school
 • op welk taalniveau je Nederlands gaat leren
 • of je examen moet doen en welk examen

De gemeente regelt en betaalt de cursus en ook de eerste twee examenpogingen. Dit geldt voor alle examenonderdelen. Je kunt geen geld lenen bij DUO. Lees op inburgeren.nl meer over de nieuwe Wet inburgering.

UAF Academy

Wil je je Nederlands verbeteren? Dat kan met de UAF AcademyDit is het online leerplatform van het UAF. Hier kan je starten met Nederlands leren in je eigen tijd en in je eigen tempo. Voor meer informatie en de aanmeldvoorwaarden ga naar uaf.nl/academy.

Vluchtelingenwerk

Vraag ook bij de plaatselijke afdeling van Vluchtelingenwerk in jouw gemeente. Zij kunnen je vertellen wat voor mogelijkheden er zijn voor het leren en oefenen van je Nederlands. 

Vind een taalmaatje

Nederlands leren kan best lastig zijn. Daarom is samen Nederlands praten een goede manier om te oefenen. Dat kan met een taalmaatje. Een taalmaatje is een vrijwilliger met wie je regelmatig afspreekt. Je kunt je vragen stellen, samen oefeningen doen of gewoon gezellig praten. Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen aan een taalmaatje. Op de website van Het begint met taal vind je een overzicht. Vul je woonplaats in en kijk welke organisaties er bij jou in de buurt zijn. Neem contact met ze op en vraag naar de mogelijkheden. 

Taaltips

Hieronder vind je een aantal tips voor het oefenen van de Nederlandse taal. Heb je nog geen verblijfsvergunning? Of kun je geen standaard taalcursus volgen? Dan zijn deze tips ook handig voor jou!

Handige websites voor het leren van de Nederlandse taal:  

 • NT2 Taalmenu oefenen met woordenschat, luisteren, schrijven, spreken  
 • Het begint met taal taalcoaches en kletsmaatjes bij jou in de buurt
 • oefenen.nl filmpjes met taal- en rekenoefeningen
 • ERK oefen je Nederlands 
 • Onze Taal tips voor boeken en cursussen voor Nederlands als tweede taal 
 • Dutch Grammar informatie over Nederlandse grammatica. 
 • Taaltesten Nederlands test je kennis van het Nederlands
 • Woordvanvandaag mailinglist met iedere dag een Nederlands-Engels woord van de dag. Voor buitenlandse studenten die al een beginnerscursus Nederlands hebben gevolgd.
 • Vertaalbureau Perfect een overzicht van 50 typisch Nederlandse spreekwoorden en hun betekenis. 

 

Online cursussen 

Apps 

 • DUO-lingo vertalen (woordenschat, zinsbouw), grammatica, uitgebreid en op thema 
 • De Het App gebruik van de en het 
 • Anki eenvoudige geheugenkaartjes voor woordenschat, met geluid   

Algemene taaltips 

 • Ga vrijwilligerswerk doen! Bijvoorbeeld via Nederland Cares (Utrecht), NLvoorelkaar, ikwilvrijwilligerswerkdoen, het VCA (Amsterdam) of de vrijwilligerscentrale in je woonplaats 
 • Zoek contact met mensen die Nederlands spreken en spreek zo veel mogelijk Nederlands.  
 • Kijk op het online platform van Net in Nederland. Net in Nederland helpt nieuwkomers om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Op het platform staan verhalen over geschiedenis, cultuur en maatschappij en zijn in het Nederlands, Arabisch en Oekraïens.
 • Download gratis luisterboeken van de bibliotheek 
 • Zoek een Taalhuis bij jou in de buurt. In een Taalhuis werken meerdere organisaties samen om mensen te helpen met taal, rekenen of digitale vaardigheden zoals omgaan met de computer.  

Aanmelden & advies

Heb je een vraag aan ons? Vul het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Let op: vul het formulier in het Nederlands of Engels in. 

Voordat we jou aanmelden bij het UAF, nemen we eerst contact met je op om te bespreken wat jouw hulpvraag is en hoe we jou daar precies bij kunnen ondersteunen.

Spreek je liever met iemand aan de telefoon? Bel dan naar: 030 – 252 08 35.

Wil je je aanmelden voor ondersteuning van het UAF? Bekijk dan eerst de aanmeldvoorwaarden