Alles begint met taal!

Taal is belangrijk om een netwerk op te bouwen en om een studie of baan te vinden. Voor de meeste MBO3 of MBO4 opleidingen heb je minimaal taalniveau B1 Nederlands nodig (Staatsexamen programma 1). Voor de meeste HBO en WO of Universitaire opleidingen heb je minimaal taalniveau B2 Nederlands nodig (Staatsexamen programma 2).  

 

Hier lees je meer over ons ondersteunings-aanbod om je taal te verbeteren als je al op B1-niveau zitBen je nog niet met B1-niveau begonnen? Lees dan hieronder ons advies over welke stappen je zelf kunt nemen.  

Mentor koppel
uaf_mentorkoppel_aylin_arvin_sblanchard_lr-1

Inburgering & Lenen

Met een verblijfsvergunning Asiel kun je van DUO geld lenen voor een taalcursus. Dit kan alleen als je de cursus doet op een goedgekeurde school. Je kan ook geld lenen voor het examen Nt2. Op inburgeren.nl lees je alles over inburgeren en het kiezen & betalen van taalcursussen. 

Taalschool kiezen

Kijk eerst welke taalschool bij jou in de buurt zit en het BOW-keurmerk heeft. Dit kan via: www.zoekinburgerschool.nl

Vind een taalmaatje

Nederlands leren valt niet altijd mee. Samen Nederlands praten is een goede manier om Nederlands te leren. In Nederland bestaan verschillende organisaties die je kunnen helpen aan een taalmaatje. Een taalmaatje is een vrijwilliger die regelmatig met je afspreekt. Je kunt bij hem/haar terecht met vragen, jullie kunnen samen oefeningen doen en je hebt een gezellige gesprekspartner! 

Voor een overzicht van organisaties die taalmaatjes aanbieden, bekijk de website van ‘Het Begint met Taal’. Daar kun je zoeken op je woonplaats en vind je vrijwilligersorganisaties bij jou in de buurt. Neem contact op met de organisaties en vraag naar de mogelijkheden. 

Vaak zijn er lokaal ook allerlei andere initiatieven die vluchtelingen op weg helpen met de Nederlandse taal. Vraag daarom bij de plaatselijke afdeling van Vluchtelingenwerk of ze je daarbij kunnen helpen. 

Je kunt ook zelf naar de bibliotheek of het buurthuis gaan! Daar worden regelmatig taalcafé ’s georganiseerd. Een taalcafé is voor iedereen die (beter) Nederlands wil leren. In het taalcafé doe je allerlei oefening zoals gesprekjes voeren, taalspelletjes, lezen & schrijven en ook nieuwe mensen ontmoeten en samen koffiedrinken. Een mooie combinatie en de toegang is gratis. 

Taaltips

Hieronder vind je een aantal tips & links voor het oefenen van de Nederlandse taal,
ook als je nog geen verblijfsvergunning hebt en nog geen standaard taalcursus kunt volgen.  

Handige websites bij het leren van de Nederlandse taal 

 

Online cursus 

Apps 

  • DUO-lingo vertalen (woordenschat, zinsbouw), grammatica, uitgebreid en thematisch 
  • De Het App De en het-gebruik 
  • Anki Basale flashcards voor woordenschat, ook audio mogelijk 
  • Spreek Beter App uitspraak en verstaanbaarheid 

 

Algemene taaltips 

  • Ga vrijwilligerswerk doen! Bijvoorbeeld via Nederland Cares (Utrecht), de vrijwilligers vacaturebankhet VCA (Amsterdam) of de vrijwilligerscentrale in je woonplaats 
  • Zoek contact met Nederlandssprekende mensen en spreek zo veel mogelijk Nederlands 
  • Kijk via de website van Net in Nederland naar Nederlandse televisieprogramma’s met Nederlandse, Engelse en Arabische ondertiteling 
  • Download gratis luisterboeken van de bibliotheek 
  • In een Taalhuis werken meerdere lokale organisaties samen om mensen te helpen met taal, rekenen of digitale vaardigheden zoals omgaan met de computer. Zoek een Taalhuis bij jou in de buurt.

Aanmelden & advies

Heb je een vraag aan ons? Vul dan het contactformulier in. We nemen dan binnen vier werkdagen contact met je op. 

Voordat we jou aanmelden bij het UAF, nemen we eerst contact met je op om te bespreken wat jouw hulpvraag is en hoe we jou daar precies bij kunnen ondersteunen.

Spreek je liever met iemand aan de telefoon? Bel dan naar: 030 – 252 08 35.

Wil je je aanmelden voor ondersteuning van het UAF? Bekijk dan eerst de aanmeldvoorwaarden