Ondersteuning gevluchte studenten uit Oekraïne voor toegang hoger onderwijs

Het UAF heeft besloten financiële ondersteuning aan te bieden aan gevluchte studenten uit Oekraïne, zodat zij deze zomer Engelse cursussen en examens kunnen volgen voor instroming – vanaf september 2022 – tot een Engelstalige opleiding.

Het UAF heeft meerdere keren opgeroepen om financiële obstakels voor vluchtelingstudenten uit Oekraïne weg te nemen. Dit heeft in eerste instantie geleidt tot een verlaging van het collegegeld. Dit is een logische volgende stap.


Ondersteuning

Onze organisatie ontvangt veel vragen van zowel Oekraïense, als niet-Oekraïense vluchtelingen uit Oekraïne (zogeheten derdelanders) die graag met een opleiding willen starten. Vaak voldoen zij nog niet aan de voorwaarden voor toelatingsexamen Engels. Het UAF heeft daarom besloten om deze obstakel, in de tijd die nog rest tot september 2022, weg te nemen. Aankomende studenten kunnen ondersteuning krijgen, zodat deze groep vluchtelingen een goede start kunnen maken met hun studie.

De groep die aan meer toelatingseisen moet voldoen of van wie het niveau Engels nog onvoldoende is om te starten, wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn om in februari of september 2023 te starten.


Leefgeldregeling onvoldoende

Om studie daadwerkelijk mogelijk te maken moeten voorzieningen getroffen worden om het collegegeld en bijbehorende studiekosten, zoals vergoeding van studieboeken en reiskosten, te dekken. De huidige leefgeldregeling van ongeveer 250 euro per maand is niet toereikend voor deze uitgaven. Het UAF blijft het kabinet oproepen om onderwijsinstellingen ook in deze kosten te voorzien, zodat gevluchte studenten weer in Nederland aan de slag kunnen.

Ken je iemand die hier voor in aanmerking komt? Klik dan hier voor de aanmeldvoorwaarden.

Dossier Oekraïne

De situatie in Oekraïne laat niemand onberoerd en de ontwikkelingen volgen zich razendsnel op. Er zijn veel vragen, onzekerheden, steunbetuigingen en acties om te helpen. In het online dossier lees je wat het UAF doet, bij welke organisaties je terecht kunt als je wilt helpen en geven we informatie over studeren of werken in Nederland.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X