Werken en leren

Wil jij een diploma halen en tegelijkertijd werkervaring opdoen? Dat kan met een leerwerktraject. Je volgt samen met andere vluchtelingstudenten een deeltijdopleiding. Daarnaast werk je bij een bedrijf waar je de praktijk leert. Zo leer je meer over de Nederlandse bedrijfscultuur en bouw je een netwerk op. Ook leer je de Nederlandse vaktaal die je nodig hebt voor je beroep.

Statushouders voor de Klas-deelnemer Suha heeft een baan

Welke leerwerktrajecten biedt het UAF?

Je kunt leerwerktrajecten volgen in allerlei sectoren. Bijvoorbeeld in de zorg, (bouw)techniek, onderwijs en financiën. We hebben veel contacten met opleidingen, gemeenten en werkgevers. Ons netwerk kun je gebruiken om een baan te vinden waar je jouw talenten kunt laten zien.

Welke ondersteuning biedt UAF bij leerwerktrajecten op mbo-niveau?

Je gaat tegelijk leren en werken. Hoe je leren en werken combineert, verschilt per traject. Vaak volg je eerst een voortraject. In het voortraject bereid je je voor op je mbo-opleiding. Je verbetert je Nederlands en maakt via praktijklessen en snuffelstages kennis met je toekomstige beroep. Tijdens de opleiding is er extra aandacht voor de Nederlandse taal. Je gaat naar school en loopt daarnaast stage. De meeste mbo-leerwerktrajecten bieden je een baangarantie. Rond je de opleiding goed af, dan kom je in dienst bij de werkgever die het traject samen met het UAF organiseert. Mbo-leerwerktrajecten zijn groepstrajecten. Je doorloopt de opleiding in een vaste eigen klas, samen met andere vluchtelingen.

De duur van mbo -leerwerktrajecten verschilt. We bieden versnelde trajecten aan waarbij je in 1 tot 1,5 jaar een diploma haalt. Je kunt ook trajecten volgen waarbij je eerst een voortraject van 4 tot 6 maanden volgt en daarna nog 2 jaar een BBL-opleiding. Een BBL-opleiding is een combinatie van werken en leren. Bij de meeste BBL opleidingen houdt dit in dat je meestal één dag in de week naar school gaat. De rest van de week werk je bij je leerbedrijf. Kijk in het overzicht met leerwerktrajecten hoe dit zit voor het mbo-leerwerktraject waar jij interesse in hebt.

Heb jij interesse in een mbo-leerwerktraject? Meld je dan aan bij het UAF. We gaan uitgebreid met je in gesprek om te onderzoeken of dit traject bij jou past. Je doorloopt een selectieprocedure. Hiervoor werkt het UAF samen met jouw toekomstige opleider of werkgever. Ga je starten met het leerwerktraject? Dan begeleiden we je om het traject zo goed mogelijk te doorlopen.

Het UAF en de werkgever betalen de kosten van jouw leerwerktraject. Het UAF vergoedt jouw eventuele reiskosten.

Om deel te nemen aan een mbo-leerwerktraject gelden de volgende voorwaarden:

  • Je bent statushouder.
  • Je hebt voldoende vooropleiding om een opleiding op mbo 3 te volgen.
  • Je spreekt Nederlands op niveau B1.

Per leerwerktraject gelden aanvullende eisen voor vooropleiding en werkervaring. Ook heb je soms een rijbewijs nodig. Kijk in het overzicht met leerwerktrajecten hoe dit zit voor het leerwerktraject waar jij interesse in hebt.

Aanmelden & advies

Dit verschilt per leerwerktraject. Kijk in het overzicht met leerwerktrajecten hoe dit zit voor het leerwerktraject waar jij interesse in hebt. Voor vragen en advies kun je altijd contact met ons opnemen.

Welke ondersteuning biedt UAF bij leerwerktrajecten op hbo-niveau?

Je gaat tegelijk leren en werken. Hoe je leren en werken combineert, verschilt per traject. Vaak volg je eerst een voortraject. Met een voortraject zorg je ervoor dat jij helemaal klaar bent voor werken en leren in Nederland. In het voortraject volg je diverse workshops en trainingen. Zo leer je al meer over hoe opleidingen in Nederland werken. Daarnaast leer je de taal en krijg je extra vakkennis die jij nodig hebt voor jouw toekomstige beroep. Na dit voortraject start je met het hbo-leerwerktraject.

Na ongeveer tweeënhalf jaar (inclusief voortraject) heb je een Nederlands diploma gehaald én werkervaring opgedaan. Je kunt meestal direct aan het werk.

Heb jij interesse in het volgen van een hbo-leerwerktraject? Neem dan contact op met het UAF. We onderzoeken samen met jou welk traject het beste bij je past. Vervolgens krijg je begeleiding om zo goed mogelijk het leerwerktraject door te komen. Bij het UAF volg je sollicitatietrainingen, krijg je hulp bij het maken van een goed cv en bij het maken van een goede sollicitatiebrief. Je leert ook meer over de Nederlandse bedrijfscultuur en hoe jij je netwerk inzet.

Een leerwerktraject wordt meestal betaald door de onderwijsinstelling (voor het voortraject) of uit jouw DUO-budget. Heb je onvoldoende DUO-budget? Dan kun je eventueel geld lenen bij het UAF. Over de terugbetaling van de lening maak je afspraken met het ons. Het UAF vergoedt jouw eventuele reiskosten.

Je moet aan onze algemene minimale voorwaarden voldoen  Daarnaast moet jouw taalniveau op B2 zijn. Heb je dit taalniveau nog niet? Lees dan verder wat we voor jou kunnen doen.  

Per leerwerktraject gelden aanvullende eisen voor vooropleiding en werkervaring. Ook heb je soms een rijbewijs nodig. Kijk in het overzicht met leerwerktrajecten hoe dit zit voor het leerwerktraject waar jij interesse in hebt.

Aanmelden & advies

Dit verschilt per leerwerktraject. Kijk in het overzicht met leerwerktrajecten hoe dit zit voor het leerwerktraject waar jij interesse in hebt. Voor vragen en advies kun je altijd contact  met ons opnemen. 

Het verhaal van Fitsum

‘Elektriciteit zit in mijn bloed’

In 2015 kwam Fitsum Fisseha (27) naar Nederland. In Eritrea had hij al ervaring als electricien. Nu volgt hij een leerwerktraject voor elektromonteurs bij Stedin.

Meer informatie over mogelijkheden voor werk