Amar: ‘Het UAF was mijn trouwe gids’

Amar

De leergierige Amar had een doel voor ogen. ‘Als jong meisje mocht ik vaak met mijn vader mee naar het ziekenhuis. Terwijl  hij zijn patiënten hielp, gaf ik mijn ogen de kost. De apotheek fascineerde me enorm.’ In Nederland onderzocht ze samen met haar UAF-begeleider de route naar die droom. ‘Eerst vwo, dan een bachelor vervolgens een master. Al met al zou het me acht, negen jaar kosten. Zoveel tijd had ik niet.’

Als een handschoen

Amar verlegde haar koers. Eerst leerde ze de taal. Dat ging de talige Amar (die naast Arabisch ook Engels en Frans spreekt) goed af. Al snel sprak ze Nederlands op b2-niveau. Het staatsexamen Nt 2 haalde ze in één keer. ‘Wat echt hielp, is dat ik al snel veel Nederlandstalige vriendinnen had.’ In diezelfde periode begon Amar aan een studie Software Engineering and Business Informatics bij Fontys in Venlo.

‘Een pragmatische keuze; ik wilde dichtbij huis onderzoeken of informatietechnologie bij me paste.’

Een tien

Het bleek te passen, als een handschoen. ‘Het is zo interessant om een programmeertaal eigen te maken en pasklare oplossingen te verzinnen voor procesvragen.’ Niet dat het kwam aanwaaien; Amar moest moeilijke momenten overwinnen. ‘Het lastigst vond ik het sociale aspect. Deze studie is individueel opgezet en ik houd van samenwerken. Ik studeerde ook nog eens in coronatijd. Dat maakte het gemis aan interactie alleen maar groter.’ Haar studie resultaten leden er niet onder. Als front-end developer liep Amar stage bij Reijn in Helmond. Voor haar afstudeeropdracht scoorde ze een tien.

Trouwe gidsen

In 2019 werd haar dochter Celine geboren. Het schooladvies om een time-out te nemen van een jaar, sloeg Amar in de wind. ‘Ik heb een half jaar gemist. Met grote dank aan mijn familie. Celine noemt twee mensen “mama”; mij en mijn moeder.’ Inmiddels werkt Amar in Eindhoven. Vanaf juni zoekt ze een nieuwe uitdaging. ‘Een organisatie waar ik mijn ict-vaardigheden verder kan ontwikkelen, het liefst rond Venlo.’ Vol lof spreekt Amar over het UAF. Ze staat erop om de namen van haar trajectbegeleiders te noemen. ‘Frank Mulder en Hanni Wongsosumarto waren mijn trouwe gidsen. Natuurlijk heb ik het zelf gedaan, maar zij wezen me de weg.’

Amar hoopt dat ze dochter Celine ooit kan laten zien waar hun roots liggen. ‘In een vrij Syrië. Maar onze toekomst ligt hier, in Nederland.’ En dan lacht ze. ‘Wij hebben Nederland ook wat te bieden natuurlijk!’

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte studenten en professionals zoals Amar de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil. 

Help jij vluchtelingen op weg?

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X