Wereldvluchtelingendag: investeer in de kennis en vaardigheden van vluchtelingen!

Wereldvluchtelingendag: investeer in de kennis en vaardigheden van vluchtelingen

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag, een dag die is ingesteld door de Verenigde Naties om begrip te vragen voor vluchtelingen wereldwijd. Het UAF zet zich in voor gevluchte studenten en professionals in Nederland, samen met onderwijsinstellingen, lokale overheden en werkgevers. Dat is nog steeds hard nodig, want ondanks de vele initiatieven en goede bedoelingen krijgen veel vluchtelingen moeilijk toegang tot werk dat aansluit bij hun opleiding en ervaring.

 

Ibrahim Alousi, in 2015 gevlucht uit Syrië, studeerde in Damascus aan het technisch instituut voor Mechanica en Elektrotechniek. Hier begon hij aan de studie Werktuigbouwkunde, maar het tempo lag hoog en de taalbarrière speelde hem parten. Nu doet hij mee aan ‘Leren en werken in de techniek’, een initiatief voor statushouders van het UAF, Fontys Hogescholen en technische bedrijven. Ibrahim, die zijn studie combineert met een baan bij NS: ‘Via dit traject heb ik over twee jaar een hbo-diploma én werkervaring.’ De pilot biedt de deelnemers uitzicht op een duurzame plek op de arbeidsmarkt en stelt werkgevers in staat om talentvolle technici aan zich te binden. Het UAF streeft naar een veelvoud van dit soort initiatieven.

‘Samen werken aan duurzame arbeidsparticipatie van statushouders’

Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘Steeds meer organisaties kiezen ervoor om te investeren in de kennis en vaardigheden van vluchtelingen, hun toekomstige collega’s.’ Tegelijkertijd is er nog een wereld te winnen. Seighali: ‘Een kwart van de vluchtelingen die in 2014 naar ons land kwamen heeft nu een baan. En dan hebben we het nog niet eens over werk dat aansluit bij hun capaciteiten. Daarom moedigen we méér werkgevers aan om – met ondersteuning van het UAF – hun afstand tot deze doelgroep te verkleinen en het gesprek aan te gaan, juist vandaag op deze bijzondere dag. ’

Bijeenkomsten op 20 juni

Op de Vrije Universiteit in Amsterdam vindt een symposium plaats over opleidingskansen voor vluchtelingen in het hoger onderwijs. In Naarden is het TenneT Executive Women Diner Event, waarbij Mardjan Seighali vertelt over persoonlijke ontwikkeling en leiderschap: ‘Er is ontzettend veel moed en doorzettingsvermogen voor nodig om in een onbekende omgeving opnieuw te beginnen. Dat weet ik uit ervaring. Ik heb ervoor gekozen om mijn verleden te omarmen en de regie terug te pakken over mijn leven. Ik moedig de vluchtelingen van nu aan om hetzelfde te doen.’

Afgelopen week namen vijftig werkgevers en vijftig hoger opgeleide vluchtelingen deel aan het matchingsevent UAF Connects in Amsterdam. Bedrijven zoals ABN AMRO, PWC, de Rabobank, NS, UWV en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toonden veel belangstelling voor het potentieel van de werkzoekenden. In Utrecht vond een symposium plaats met het thema ‘Samen werken aan duurzame arbeidsparticipatie van statushouders’. Hieraan namen werkgevers, statushouders, beleidsmakers, klantmanagers van gemeenten en andere betrokken partijen deel.

Foto: Suzanne Blanchard

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X