Gemotiveerde vluchtelingen klaargestoomd voor het kappersvak

De tweede groep kappers in Amersfoort heeft hun opleiding met succes afgerond

Ze hadden al ervaring in het kappersvak en zijn komend voorjaar klaar om bij een Nederlandse kapsalon te gaan werken: tien deelnemers aan de kappersopleiding voor statushouders van L’Oréal, de Nederlandse Kappersakademie en het UAF. Dit betekent een win-winsituatie voor de deelnemers én de samenleving, want er zijn volop vacatures voor kappers.

De kappersbranche wil vluchtelingen die aanleg hebben voor het kappersvak een kans bieden op een opleiding en werk. Daarom ontwikkelden de samenwerkingspartners twee jaar geleden een verkorte opleiding tot allround hairstylist. Na één jaar intensieve opleiding aan de Nederlandse Kappersakademie in Amersfoort gaan de deelnemers met een Nederlands diploma aan de slag als kapper. De tweede groep is bezig, meer groepen staan in de planning.

Eén van de deelnemers is Rakan (gevlucht uit Syrië): ‘Toen ik jong was, waren de omstandigheden moeilijk voor mij, want er was oorlog. Toen ik naar Nederland kwam wilde ik mijn droom bereiken. Ik wil kapper worden. Dat wil ik heel graag.’

Leren en werken tegelijk

Naast de theorie- en praktijklessen oefenen de deelnemers de vaktaal en het omgaan met klanten. Tijdens de opleiding lopen de deelnemers stage zodat zij direct praktijkervaring opdoen. Na afronding van het traject krijgen de deelnemers het diploma Hairstylist II en kunnen zij aan het werk als kapper.

Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘Dergelijke opleidingstrajecten hebben een grote sociale impact. Ze stellen vluchtelingen in staat om hun kennis en talenten verder te ontwikkelen en zo onderdeel te worden van de samenleving. Binnenkort doen deze kappers weer waar ze goed in zijn en dat is prettig voor henzelf en voor iedereen die naar de kapper wil.’

 

Bernard Dingemans, initiatiefnemer binnen L’Oréal, is trots dat er een goed fundament is gelegd om vluchtelingen die kapper willen worden een mooie toekomst te bieden in Nederland. ‘Ik ben blij dat we als commerciële organisatie zo ons steentje kunnen bijdragen en werken met sterke partners als het UAF en de Nederlandse Kappersakademie. We zijn dan ook zeker van plan om de komende jaren nog meer vluchtelingenstudenten deze kans te bieden.’

 

Resultaten en ervaringen

Van de eerste groep, die in 2018 startte, haalden negen van de tien deelnemers hun diploma. Zeven van hen hebben nu een betaalde baan. Eén deelneemster, Rozi, treft voorbereidingen om een eigen salon te openen, net als zij eerder deed in Iran. Rozi: ‘Als je echt iets wilt, dan lukt het ook.’

Initiatiefnemers

De kappersopleiding voor statushouders is een samenwerking tussen L’Oréal Foundation, de Nederlandse Kappersakademie (NKA) en het UAF. L’Oréal financiert het traject en betrekt de kapsalons in het eigen netwerk. De Kappersakademie stelt de materialen beschikbaar, verzorgt de theorie- en praktijklessen en begeleidt de deelnemers op weg naar werk, samen met het UAF. Het UAF heeft decennia ervaring met de begeleiding van gevluchte studenten en professionals, deelt expertise met de samenwerkingspartners en verzorgt trainingen voor de deelnemers zodat zij optimaal voorbereid de arbeidsmarkt op gaan.

 

Beeld: UAF

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X