Gemeenteraadsverkiezingen: stem vóór gelijke kansen op onderwijs en werk

Denis Kabuye UAF Award

Op 16 maart mogen we met zijn allen naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Gemeenten spelen een cruciale rol bij het creëren van kansen voor statushouders (gevluchte studenten en professionals die hier een toekomst opbouwen)Daarom vraagt het UAF in de aanloop naar de verkiezingen aandacht voor vier belangrijke punten die bijdragen aan gelijke kansen op kennis- en talentontwikkeling 

Bent of kent u een toekomstig gemeenteraadslid, help ons dan om de oproep hieronder te verspreiden. Dat kan door dit bericht gericht onder de aandacht te brengen bij (toekomstig) raadsleden of door het met twee klikken te delen op Twitter en LinkedIn. 

Verzilver de talenten van statushouders in uw gemeente!

Statushouders in uw gemeente brengen kennis en ervaring mee. Gemeenten en statushouders zelf hebben er profijt van als zij werk vinden dat aansluit bij hun capaciteiten en ambitie. De weg hiernaartoe zit vol hordes en uw gemeente heeft een belangrijke rol om deze weg te nemen. Met het UAF 4-puntenplan bieden we u handvatten om talent in uw gemeente te verzilveren. Wij geven u in overweging:   

  1. Geef statushouders van 30 jaar en ouder de mogelijkheid om een (korte) opleiding te volgen. Op deze wijze vergroten zij de kans om een baan te vinden die past bij hun kennis en ervaring. De investering door hen met behoud van uitkering te laten studeren betaalt zich terug in de toekomst. Circa 50 gemeenten gingen u al voor.  
  2. Organiseer een divers aanbod onder de nieuwe inburgeringsroutes. Met de komst van de nieuwe inburgeringswet ligt de regierol op inburgering bij de gemeente. Organiseer taalaanbod voor een zo hoog mogelijk taalniveau. Zoek regionale samenwerking op om arbeidsmarktkansen voor statushouders te bevorderen, bijvoorbeeld door leerwerktrajecten te ontwikkelen. Hoe? Wij denken graag mee. 
  3. Bied reiskostenvergoeding. Dit lijkt iets kleins, maar bepaalt in de praktijk vaak de (on-) mogelijkheid voor statushouders om te studeren of werkervaring op te doen. Door reiskosten te vergoeden kunnen statushouders reizen naar nabijgelegen gemeenten voor de juiste taalschool, onderwijsinstelling of werkplek. Laat talent niet stuklopen op praktische bezwaren. 
  4. Zet in op het creëren van werkgelegenheid voor statushouders. Van de statushouders die in 2014 een verblijfsvergunning ontvingen, had medio 2020nog niet de helft een baan. Stimuleer werkgevers in de gemeente om statushouders aan te nemen en biedt als gemeente baan- en stageplekken aan voor talentvolle statushouders. Goed voorbeeld doet goed volgen. 

UAF 4-punten plan

Het UAF geeft u graag 4 handvatten mee om tijdens de nieuwe raadsperiode statushouders te begeleiden
naar studie en werk dat past bij hun talent, ambitie en capaciteiten. Dat levert een win-winsituatie op voor statushouders, gemeenten en de hele maatschappij.

Meer weten?

Eline Dragt, beleidsmedewerker gemeenten

‘Ik denk graag mee over hoe we in jouw gemeente het verschil kunnen maken, zodat hoogopgeleide vluchtelingen een duurzame start maken op de arbeidsmarkt.’

Neem contact op via 030 – 252 08 35.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X