Derde lichting statushouders voor de klas gaat van start in Amsterdam

Derde lichting statushouders voor de klas gaat van start in Amsterdam
Deze maand zijn dertien enthousiaste kandidaten aan het traject Statushouders voor de Klas (ShvdK) in Amsterdam begonnen. Veel van hen hebben al ervaring in het onderwijs, sommigen al meer dan 20 jaar, en kunnen door dit traject hun carrière voortzetten in Nederland. Samen met de gemeente Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en bèta onderwijsinstituut WisMon, heeft het UAF het traject ShvdK in 2018 opgezet. ShvdK is deels ontstaan omdat er veel gevluchte docenten zijn die hier in Nederland graag aan het werk willen en deels als bijdrage aan de oplossing van het personeelstekort.

In het oriëntatiejaar maken ze kennis met het Nederlandse onderwijssysteem zowel in de collegebanken bij de HvA als voor de klas op middelbare scholen. Ze ontdekken de verschillende onderwijssystemen die Nederland te bieden heeft en kijken wat bij hen past. Op de HvA en tijdens hun stage leren ze hoe een les is opgebouwd, welke manieren er gebruikt worden om lesstof over te brengen en hoe ze een les kunnen geven. Daarnaast leren ze taal, heel veel taal: onderwijsjargon, algemeen Nederlands, specifieke vaktaal op hun lesgebied, wiskunde, natuurkunde of scheikunde en door hun contact met pubers leren ze ook nog de nodige straattaal. Als laatste worden ze voorbereid op de arbeidsmarkt of verdere opleiding, want niet iedereen kan meteen beginnen met werken.

Of een deelnemer direct na het traject aan de slag kan bij een middelbare school is afhankelijk van hun diploma en werkervaring in het land van herkomst. Sommige krijgen een lesbevoegdheid en voor hen is het traject en de stage een opstapje naar een baan. Wiskundedocent en oud-deelneemster van Statushouders voor de Klas Maha Awad:

“Het was mijn doel om officieel een stageplek te krijgen op een middelbare school in Nederland. Nu heb ik bij dezelfde school als waar ik stageliep een aanstelling gekregen.”

Docenten die nog de lesbevoegdheid moeten halen stromen in bij een deeltijd docentenopleiding (drie jaar) of bij het zij-instroom traject voor docenten. Hiervoor moeten ze wel hun NT2 examens behaald hebben, maar daar oefenen ze voor tijdens hun lessen Nederlands als tweede taal.

De derde lichting van Statushouders voor de Klas zal het oriëntatietraject in juni 2021 afronden.

ShvdK wordt gefinancierd door de gemeente Amsterdam

[button link=”https://www.hva.nl/content/nieuws/nieuwsberichten/2020/09/statushouders-voor-de-klas-van-start-in-amsterdam.html” external=”true” button_type=”hollow”]Bekijk ook de video van de HvA[/button]

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X