‘Benut het potentieel van gevluchte artsen en verpleegkundigen’

Derde ronde Hestia-impuls voor gevluchte academici

Buitenlandse zorgprofessionals die in Nederland wonen bieden zich aan om ziekenhuizen te helpen met patiënten die zijn besmet met het coronavirus. Het probleem is alleen dat zij niet als arts mogen werken als ze niet in het zogeheten BIG-register staan.

De Vereniging voor Buitenlandse Gediplomeerde Artsen (VBGA) inventariseerde wie van haar leden wil bijspringen tijdens de coronacrisis. Dat leverde in korte tijd zo’n 140 reacties op.

Het UAF ondersteunt de actie en onderstreept dat het potentieel van gevluchte artsen en verpleegkundigen moet worden benut.

UAF-directeur Mardjan Seighali. ‘Wij vinden het van groot maatschappelijk belang dat ook deze artsen – en de verpleegkundigen – ingezet kunnen worden in de strijd tegen corona. Ze zijn opgeleid in hun land van herkomst en hebben vaak veel kennis en ervaring. Natuurlijk moeten zij eenmaal in Nederland voldoen aan de eisen die hier worden gesteld. Maar op dit moment vraagt de situatie om flexibiliteit en moet hun kennis en ervaring direct ingezet worden. Er is geen tijd om te wachten. Ook hoop ik dat dit ertoe leidt dat het ministerie van VWS ná de coronacrisis wil nadenken over hoe buitenlands gediplomeerde artsen in de toekomst sneller aan het werk gezet kunnen worden. Kennis moet benut worden en niet opzijgeschoven.’

 

Momenteel zijn er in Nederland 176 artsen en 228 verpleegkundigen, merendeels van buiten de Europese Unie, bezig met een erkenningsprocedure bij het BIG-register (bron: Medisch Contact).  Sommigen moeten nog bewijsstukken uit hun land van herkomst aanleveren, anderen moeten nog toetsen afleggen en eventueel extra coschappen lopen voordat ze hun BIG-registratie krijgen.

Van de zorgprofessionals die in de procedure zitten om hun BIG-registratie te halen, worden er 57 artsen en 11 verpleegkundigen begeleid door het UAF. Samen met opleiders en werkgevers in de zorgsector doen we er alles aan om hun potentieel hier zo snel mogelijk tot bloei te laten komen.

De NOS maakte eerder ook een artikel over dit onderwerp met inbreng van het UAF. Lees het NOS-artikel hier. 

 

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X