75 jaar UAF

De kracht van vluchtelingen

De oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland​

Op 9 april 2023 is het 75 jaar geleden dat Nederlandse universiteiten het initiatief namen voor de oprichting van het UAF, de oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland. Het zou een tijdelijke voorziening zijn voor de ondersteuning van 50 gevluchte studenten en docenten uit Tsjechië, zodat zij hun studie en werk konden voortzetten. Het liep anders: sinds de oprichting heeft het UAF ongeveer 40.000 gevluchte studenten en professionals begeleid, afkomstig uit ruim tachtig landen. Deze ondersteuning is nog altijd nodig om toegang te krijgen tot opleidingen en banen die aansluiten bij de kennis, talenten en ambities van deze mensen.

Oprichting

1948

Al vanaf 1948 behartigt het UAF de belangen van gevluchte studenten. Dit was het moment waarop vijftig Tsjechische studenten en docenten naar Nederland vluchtten en op initiatief van de Nederlandse universiteiten de kans kregen om hun studie en werk in Nederland voort te zetten. ‘De steun van het UAF geldt voor alle studenten die op grond van het ontnemen van hun geestelijke vrijheid zijn uitgeweken’, was de uitleg van professor G.C. Heringa bij de oprichting. En zo geschiedde. 

Lees over ons oprichtingsverhaal

UAF_Groepsfoto studenten_Bloemendaal1959
Eerste studenten 1948

Hongaarse studenten

Extra steun

In de eerste jaren na het ontstaan vroegen jaarlijks zo’n 400 studenten steun aan bij het UAF. Midden jaren vijftig waren de inkomsten lager en konden dus ook minder studenten ondersteund worden. Dit veranderde door de komst van ruim honderd Hongaarse studenten in 1956, toen de overheid zorgdroeg voor extra budget, noodopvang en taalcursussen en een universitaire studie in Nederland weer realiseerbaar was. Veel Nederlanders waren bereid de Hongaarse studenten – en daarmee het UAF – te ondersteunen.

Hongaarse studenten

Extra steun

Duizenden vluchtelingen

Groei

Jaarlijks blijft het aantal UAF-studenten groeien en groeit ook het aantal professionals dat door het UAF op weg wordt geholpen bij het vinden van een passende baan. Van de tientallen studenten in onze begintijd ondersteunen we nu gemiddeld 3.800 vluchtelingen door ze te adviseren en financiële en materiele steun te bieden en behartigen we ook landelijk hun belangen. Want dat vluchtelingen hier een duurzaam leven op kunnen bouwen is een mensenrecht én een mensenplicht. 

0
gevluchte studenten en professionals begeleid sinds de oprichting
0
gevluchte studenten en professionals hebben we vorig jaar begeleid
0
vrijwilligers zetten zich in als mentor van een gevluchte student of professional

Geef vluchtelingen een menswaardig bestaan en draag ook bij

Je verlaat – vaak onder vreselijk omstandigheden – je land. Je wilt in Nederland opnieuw je leven oppakken maar moet wachten; eerst wachten of je mag blijven, dan wachten om je studie weer op te pakken, wachten op werk, een huis … vaak jarenlang… Het UAF ondersteunt vluchtelingen in deze periode en geeft hen weer perspectief. Met kennis en vanuit medemenselijkheid. Help jij mee?

We doen het niet alleen​

Wij kunnen niet bestaan zonder de trouwe steun van onze vele donateurs, bedrijven, fondsen, de Postcode Loterij en anderen. Dankzij jullie vaak duurzame financiële bijdrage en warme betrokkenheid kunnen wij ons blijvend inzetten voor vluchtelingen in Nederland. Vandaag willen we graag een keer hardop zeggen:

‘Dank jullie wel’!  

Deel jouw mooiste herinnering, verhaal of anekdote!

In 75 jaar heeft het UAF veel om op terug te blikken. Bijzondere, leuke en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals, maar ook van (oud)collega’s, donateurs en partners. Heb jij ook een mooi verhaal, zoals een bijzondere ontmoeting of een grappige anekdote en vind je het leuk om je verhaal te vertellen? Deel ze dan hieronder!

Schrijf een bericht

 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw bericht zal samen met jouw naam gepubliceerd worden op deze pagina. Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben. We behouden het recht voor berichten te wijzigen, te verwijderen of niet te publiceren.
11 berichten.
Theo te Winkel Theo te Winkel schreef op juni 22, 2023
In 1956 was er de Hongaarse opstand. 10 studenten van de afdeling Mijnbouwkunde van de Universiteit in Boedapest wisten te vluchten naar Nedeland. Van die groep waren er twee jonge vrouwen. Met hulp van UAF leerden zijn Nederlands en in 1958 kwamen zij alle tien aan in Delft om de studie Mijnbouwkunde aan de TH-Delft verder op te pakken. In Delft kon men slechts het Propaedeutisch examen halen, als men behalve de daarvoor staande tentamens ook tenminste 40 ondergrondse diensten in de Nederlandse steenkolenmijn met succes had vervuld. Dat betekende dus 40 dagen dienst, maar voorafgaand eerst tenminste 14 dagen vooropleiding in veiligheid en regels op de mijnschool van de mijn. De Hongaarse studenten, inclusief beide meisjes, kregen dispensatie, omdat zij al twee jaar in Hongarije ondergronds in een steenkolenmijn hadden gewerkt. Dus konden de Hongaarse studenten in Delft snel verder studeren. Eén van de meisjes huwde na enkele jaren met één der Hongaarse studenten en stopte met de studie. Het was Rosa Kovacs, die als eerste vrouw in Nederland ooit het diploma Mijningenieur wist te behalen.
In 1956 was er de Hongaarse opstand. 10 studenten van de afdeling Mijnbouwkunde van de Universiteit in Boedapest wisten te vluchten naar Nedeland. Van die groep waren er twee jonge vrouwen. Met hulp van UAF leerden zijn Nederlands en in 1958 kwamen zij alle tien aan in Delft om de studie Mijnbouwkunde aan de TH-Delft verder op te pakken. In Delft kon men slechts het Propaedeutisch examen halen, als men behalve de daarvoor staande tentamens ook tenminste 40 ondergrondse diensten in de Nederlandse steenkolenmijn met succes had vervuld. Dat betekende dus 40 dagen dienst, maar voorafgaand eerst tenminste 14 dagen vooropleiding in veiligheid en regels op de mijnschool van de mijn. De Hongaarse studenten, inclusief beide meisjes, kregen dispensatie, omdat zij al twee jaar in Hongarije ondergronds in een steenkolenmijn hadden gewerkt. Dus konden de Hongaarse studenten in Delft snel verder studeren. Eén van de meisjes huwde na enkele jaren met één der Hongaarse studenten en stopte met de studie. Het was Rosa Kovacs, die als eerste vrouw in Nederland ooit het diploma Mijningenieur wist te behalen.... Sluiten
Marjon Daane Marjon Daane schreef op juni 21, 2023
Tot mijn grote vreugde was ik als docente NT2 in 1997 de oprichtster van de Wereldklas te Ede, geïnspireerd door de Iraanse Negar: Met Negar, ex-vluchtelinge uit Iran, begon het allemaal. In 1996 wilde ze samen met een vriendin naar een gewone middelbare Nederlandse school in Wageningen. Maar ze werden niet aangenomen. De plotselinge overstap was te moeilijk. Niet hun intelligentie was een belemmerende factor, wel de taal. Als oplossing voor hun probleem werd de Wereldklas op het Pallas Athene College te Ede opgericht. Negar bedacht de naam Wereldklas. Ze deed op het Pallas eindexamen VWO en slaagde, ging studeren en heeft nu een druk bezette tandartspraktijk. Natuurlijk heeft ze dat te danken aan haar intelligentie en haar doorzettingsvermogen. Met de unieke opzet van de wereldklas wonnen ze in 2001 de onderwijsprijs van de gemeente Ede, daarna de onderwijsprijs van Gelderland en werden ze genomineerd voor de nationale Onderwijsprijs. De leerlingen voelden zich zó trots en gezien!! Ode aan al mijn leerlingen: Mijn leerling. Hij zit. Hij droomt. Waarvan? Soms weet hij het, meestal niet. Het raam laat hem de leegte zien, tot ver voorbij zijn straat. Zijn eigen leegte is oneindig voelt hij. Ik weet van zijn rijkdommen. Zal... Lees meer
Tot mijn grote vreugde was ik als docente NT2 in 1997 de oprichtster van de Wereldklas te Ede, geïnspireerd door de Iraanse Negar: Met Negar, ex-vluchtelinge uit Iran, begon het allemaal. In 1996 wilde ze samen met een vriendin naar een gewone middelbare Nederlandse school in Wageningen. Maar ze werden niet aangenomen. De plotselinge overstap was te moeilijk. Niet hun intelligentie was een belemmerende factor, wel de taal. Als oplossing voor hun probleem werd de Wereldklas op het Pallas Athene College te Ede opgericht. Negar bedacht de naam Wereldklas. Ze deed op het Pallas eindexamen VWO en slaagde, ging studeren en heeft nu een druk bezette tandartspraktijk. Natuurlijk heeft ze dat te danken aan haar intelligentie en haar doorzettingsvermogen. Met de unieke opzet van de wereldklas wonnen ze in 2001 de onderwijsprijs van de gemeente Ede, daarna de onderwijsprijs van Gelderland en werden ze genomineerd voor de nationale Onderwijsprijs. De leerlingen voelden zich zó trots en gezien!! Ode aan al mijn leerlingen: Mijn leerling. Hij zit. Hij droomt. Waarvan? Soms weet hij het, meestal niet. Het raam laat hem de leegte zien, tot ver voorbij zijn straat. Zijn eigen leegte is oneindig voelt hij. Ik weet van zijn rijkdommen. Zal hij ze zelf willen vinden? M.Daane... Sluiten
Lusine Grigoryan Lusine Grigoryan schreef op juni 20, 2023
Op een moment in mijn leven, waar het leek alsof de wereld was stil gaan staan, waar voor mijn gevoel de basale mensenrechten mij waren ontnomen, waar ik niet meer kon dromen, niks kon plannen of bepalen voor mijn toekomst, zelfs voor de dag van morgen... bood UAF mij de enige regie in mijn leven aan. Daarmee gaf het mij de moed en zelfvertrouwen waar ik zo naarstig naar op zoek was. Ik heb er maar kort gebruik van gemaakt (volgens mij niet eens een jaar) maar de impact op mijn leven was gigantisch! Daarvoor eeuwig dank aan alle medewerkers en betrokken partijen!
Op een moment in mijn leven, waar het leek alsof de wereld was stil gaan staan, waar voor mijn gevoel de basale mensenrechten mij waren ontnomen, waar ik niet meer kon dromen, niks kon plannen of bepalen voor mijn toekomst, zelfs voor de dag van morgen... bood UAF mij de enige regie in mijn leven aan. Daarmee gaf het mij de moed en zelfvertrouwen waar ik zo naarstig naar op zoek was. Ik heb er maar kort gebruik van gemaakt (volgens mij niet eens een jaar) maar de impact op mijn leven was gigantisch! Daarvoor eeuwig dank aan alle medewerkers en betrokken partijen!... Sluiten

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte studenten de kans zich te ontwikkelen.
Met jouw gift maak jij een wereld van verschil. Help jij vluchtelingen op weg?

In de media

  • Viering 75 jaar Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF – Het Koninklijk Huis
  • Beatrix viert 75 jaar Stichting voor Vluchtelingen-Studenten – Vorsten
  • Hoog bezoek bij stichting voor gevluchte studenten: prinses Beatrix komt naar viering 75-jarig bestaan – Gelderlander