Wat hebben we in 2023 met jullie steun bereikt?
In 2023 had ons land nog steeds een opvangprobleem en liepen de wachttijden voor de asielprocedure verder op. Het was een roerig jaar, ook politiek gezien. Het UAF bleef, samen met onze partners, op koersvaste wijze aandacht vragen voor de belangen van gevluchte studenten en professionals.
In 2023 deden 1.533 vluchtelingen een beroep op het UAF voor ondersteuning. We konden daarvan 1.080 aanvragen honoreren. Deze studenten en professionals gingen van start met een modulair begeleidingstraject aansluitend bij hun talenten en ambities. Het UAF heeft in 2023 de begeleiding gestart van een groot aantal vluchtelingen. We begeleiden een grote groep gevluchte studenten en professionals voor meerdere jaren. Dit betekent dat het UAF in vorig jaar gemiddeld 3.220 vluchtelingen begeleidde.
Het UAF gaat, dankzij uw warme betrokkenheid, door met wat we al 75 jaar doen: talent herkennen en (onderwijs)kansen creëren.
20.000 donateurs
Ons werk wordt voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door ruim 20.000 donateurs.
35.000 volgers
Op social media hebben we meer dan 35.000 volgers. Elke week komen er nieuwe ‘fans’ bij.
400 mentoren
Zo’n 400 vrijwilligers zetten zich in als mentor van een gevluchte student of professional. Zij stellen hun tijd en hun netwerk beschikbaar.
Onze partners
We werken samen met zo’n 140 werkgevers, ruim 40 gemeenten en álle hoger onderwijsinstellingen.
Advies en begeleiding op maat
Het UAF biedt de begeleiding aan die nodig is om daarna op eigen kracht verder te kunnen en persoonlijke ambities en doelen te realiseren. We werken met losse modules die vrijwel allemaal te combineren zijn.
In 2023 had het UAF 3.220 gevluchte studenten en professionals in begeleiding.
Bekijk hier de resultaten per soort module. Deze resultaten zijn behaald in een periode met voornamelijk onderwijs-op-afstand, online begeleiding, weinig stageplekken, (netwerk)bijeenkomsten en sollicitatiemogelijkheden. Dit geeft de resultaten wat ons betreft extra kleur.
Deze cijfers zijn bijgewerkt tot en met 31 december 2023.
Deze cijfers zijn bijgewerkt tot en met 31 december 2023. Kijk voor meer informatie vanaf juni 2024 op uaf.nl/jaarverslag.
‘Makkelijk was het geen moment, ik heb er hard voor gewerkt’
In 2014 vluchtte Norhan Alsheikh Hidar (Syrië, 1973) naar Nederland. Met haar man, dochter én jarenlange werkervaring als apotheker op zak strijkt ze neer in Hoogeveen. Na een aanpassingsperiode waarin ze de taal vliegensvlug leert en kennismaakt met de Nederlandse cultuur, besluit ze haar carrière een nieuwe wending te geven: Norhan wil voor de klas staan. Een paar jaar later is het al zover.
Vijf jaar lang blokken voor één doel: werken als tandarts
Hamzah Eiz Aldin (29, uit Syrië) kwam in 2015 met een afgeronde opleiding Tandheelkunde naar Nederland. Maar om hier als tandarts aan de slag te kunnen moest hij eerst het medisch assessment afronden, een lang proces met veel examens. Vijf jaar later is het eindelijk zo ver: Hamzah heeft alle toetsen gehaald en werkt als tandarts in een praktijk in Zaandam.
‘Ik kan me geen leven voorstellen zonder werk als verpleegkundige’
Zeven jaar werkte Amany Alabbas (32) als verpleegkundige op de kraamzorgafdeling van een ziekenhuis in haar geboortestad in Syrië. Vanwege de burgeroorlog vluchtte ze. Het eerste jaar in Nederland vond ze lastig, tot ze werk besloot te maken van het vervolg van haar carrière.
FAQ's
Uit tientallen landen. De voornaamste herkomstlanden in 2023 waren Syrië, Turkije, Iran, Jemen en Afghanistan.
- Sinds 2022 is er een nieuw inburgeringsstelsel. Op papier ziet dit er goed uit, maar in de praktijk ziet het UAF nog allerlei knelpunten. Zo is er een Onderwijsroute voor talentvolle statushouders met een studiewens, maar de financiering hiervan op de lange termijn is onzeker. Verder zien we grote verschillen tussen gemeentelijk beleid, terwijl elke statushouder in elke gemeente dezelfde kansen zou moeten krijgen.
- Bedrijven aanmoedigen om het potentieel van gevluchte studenten en professionals te benutten en samen met onderwijsinstellingen en het UAF kansen te creëren op (weg naar) de arbeidsmarkt. Veel gevluchte studenten en professionals krijgen nog geen toegang tot opleidingen en banen die bij hun talenten passen.
We gaan steeds meer impact gestuurd monitoren. We bereiden een methodiek voor waarbij we aan de hand van een Theory of Change onze resultaten en impact op de lange termijn in beeld brengen. In 2021 zijn we hiermee gestart en in 2023 gaan we hiermee verder.
Soms wel, soms niet, dit verschilt per persoon. De één gaat hier makkelijker mee om dan de ander. Het klopt dat online onderwijs niet voor iedereen werkt, bijvoorbeeld vanwege de taalbarrière. Hetzelfde geldt voor online solliciteren. Onze trajectbegeleiders besteden hier in coronatijd waar nodig extra aandacht aan tijdens de advies- en begeleidingsgesprekken. Dat werkt: door elkaar bij de les te houden en een hart onder de riem te steken slagen we erin om trajecten door te laten lopen en vertraging te beperken.
Het werk van het UAF wordt mogelijk gemaakt door donateurs, deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, het ministerie van OCW, bedrijven, onderwijsinstellingen, fondsen, stichtingen, verenigingen, serviceclubs en vrijwilligers.
Samen slagen we erin om jaarlijks gemiddeld 3.500 gevluchte studenten en professionals op weg te helpen. Mensen met waardevolle kennis en kwaliteiten die veel kunnen en willen betekenen voor de samenleving.
Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ruim 16.000 mensen gingen je voor!
Wat kan je elke zes weken in je mailbox verwachten?
- Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
- Wat het UAF doet en onze mooie samenwerkingen met o.a. NS, Heijmans, L’Oreal en veel meer
- Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
- Het laatste nieuws
- Aankondiging van onze evenementen