Geslaagd, op weg naar een baan in de zorg

UAF en HvA_Deelnemers met certificaat

Petje af! Na twintig weken hard werken nam de eerste groep deelnemers aan het oriëntatiejaar voor hbo-Verpleegkunde een certificaat in ontvangst. Ondanks de coronamaatregelen werd het een feestelijke bijeenkomst, eindelijk weer gewoon in een collegezaal, bij de Hogeschool van Amsterdam.

De zorgsector is in Nederland groot: dertig procent van ons belastinggeld gaat ernaartoe. Toch is het voor mensen die niet op jonge leeftijd een zorgopleiding volgen erg lastig om in deze sector aan het werk te gaan, voor geboren Nederlanders en voor mensen die hier als vluchteling zijn gekomen. Zelfs als zij werkervaring meebrengen uit hun land van herkomst.

Hoe dat komt? Aan de ene kant is onze zorgsector toegewijd, professioneel en deskundig. Aan de andere kant zijn er veel regels, procedures en overleggen, waardoor gemotiveerde nieuwkomers vaak veel te lang aan de kant staan. Ons hierover zorgen blijven maken heeft weinig zin. De vraag is vooral wat eraan te doen is.

Het UAF, de Hogeschool van Amsterdam en SIGRA (netwerk van zorgorganisaties) hebben vorig jaar de handen ineengeslagen. Samen ontwikkelden we een nieuw opleidingstraject waarmee statushouders zich kunnen oriënteren op de hbo-opleiding tot verpleegkundige. De ontwikkeling van dit traject werd mogelijk gemaakt door VSBfonds. Zo werd een lang gekoesterde droom werkelijkheid en kon in oktober de eerste groep met 18 deelnemers starten.

Gisteren, op 26 mei, namen de deelnemers hun certificaten in ontvangst. Dat wil zeggen, bijna allemaal, want één van hen stopte voortijdig.

Nu zijn de deelnemers klaar om te starten met hbo-Verpleegkunde of een andere zorgopleiding. Waar ze in het afgelopen half jaar aan hebben gewerkt? Haast te veel om op te noemen. Ze volgden intensieve taallessen, waaronder medische vaktaal en deden studie,- en sollicitatievaardigheden op. Ze oriënteerden zich op de organisatie van de zorgsector en de verschillende zorginstellingen en besteedden aandacht aan culturele verschillen op de werkvloer. Daarnaast deden ze een korte stage.

De geslaagden werden toegesproken en in het zonnetje gezet door vertegenwoordigers van het UAF, de Hogeschool van Amsterdam en andere betrokkenen, zoals een taaldocent en stagebegeleider. Voor iedereen was het een belangrijke, leerzame ervaring geweest: voor de deelnemers én voor de initiatiefnemers van de opleiding.

In november start de tweede groep deelnemers en binnenkort maken de initiatiefnemers bekend wat er nog meer in het vat zit.

 

 

Zie ook:

Misschien vind je dit ook interessant

Zorgdag 2024

UAF Zorgdag opnieuw druk bezocht

Voor gevluchte zorgprofessionals die bezig zijn om hun BIG-registratie te behalen, zodat zij hun vak (opnieuw) kunnen uitoefenen, organiseert het UAF jaarlijks een Zorgdag. Op zaterdag 23 maart werd

Lees verder »

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X