‘Ga ongemakkelijke gesprekken niet uit de weg’

Alliander leerwerktraject

Diversiteit en inclusie goed op de agenda zetten in je bedrijf, daar is durf voor nodig. In de top van het bedrijf én in het kloppende hart van de organisatie, daar waar het uitvoerende werk wordt gedaan. Zeker als er in jouw bedrijf of sector niet dagelijks over dit soort dingen wordt gepraat, of de verwachting bestaat dat het thema weerstand oproept bij medewerkers.

Energiebedrijf Alliander durfde het aan en de nieuwe CEO Maarten Otto zet deze lijn voort. Het bedrijf werkt sinds 2013 samen met het UAF in een opleidingstraject voor elektromonteurs. Maar hoe open je het gesprek over zo’n kwetsbaar onderwerp? Waar begin je? De medewerkers van Alliander bedachten een laagdrempelige en doeltreffende vorm: een cultureel medewerkersnetwerk met de verbindende naam ‘Wij zijn Nexus’.

 

‘Wij zijn Nexus’

Op 20 mei vierde ‘Wij zijn Nexus’ het eenjarige bestaan met een onlinebijeenkomst. UAF-directeur Mardjan Seighali was één van de gasten. Mardjan: ‘Van nature hebben we de neiging om voor mensen te kiezen die op ons lijken. Daar is niks mis mee, maar hierdoor blijven er hokjes bestaan. Voor inclusief denken en werken is het nodig om de ander te leren kennen en begrijpen. Ongemakkelijke gesprekken zijn en blijven nodig om als samenleving vooruit te komen en iets te doen aan kansengelijkheid.’

Een oud-deelnemer aan de monteursopleiding voor statushouders, nu in vaste dienst bij netbeheerder Liander, was ook te gast. Firas Khalaf (uit Syrië) deelde zijn ervaringen en schroomde niet om te zeggen wat er lastig was. Firas: ‘In het begin voelde ik mij niet voldoende geaccepteerd door mijn andere achtergrond en mijn accent. Dat was vervelend.’ Op de werkvloer werd dit probleem goed opgepakt: Firas kreeg betere begeleiding en er was aandacht voor de vragen en zorgen van zijn Nederlandse collega’s. Zo groeide het wederzijdse begrip en nam bij iedereen het werkplezier toe.

 

Wederzijdse inspanning

Mardjan: ‘Kennis is volop aanwezig bij gevluchte studenten en professionals. Maar eenvoudig is het niet om onderdeel te worden van een bedrijfscultuur of een samenleving waarin je je weg nog moet vinden. Daar is een lange adem voor nodig en het vraagt een wederzijdse inspanning. Samen bouwen aan een diverse en inclusieve organisatie is niet de weg van de minste weerstand. Dit initiatief van Alliander is dan ook een compliment waard.’

 

Over ‘Wij zijn Nexus’

In 2020 opende cultureel medewerkersnetwerk ‘Wij zijn Nexus’ haar deuren voor een goed gesprek, advies over inclusief beleid en een steuntje in de rug voor Allianders bi-cultureel talent. Inmiddels telt het netwerk bijna 500 leden. Joy Lodarmasse, manager diversiteit en inclusie bij Alliander: ‘Ik ben vaak trots op ons bedrijf. Vandaag als een pauw!’

Ontdek wat gevluchte professionals voor jouw bedrijf kunnen betekenen

Wil je binnen jouw bedrijf of organisatie ook kansen creëren voor gevluchte professionals? We denken graag met je mee. Bekijk de mogelijkheden en neem vrijblijvend contact op. 

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X