Wereldvluchtelingendag 20 juni

Nazila Hosseini door Suzanne Blanchard voor het UAF

UAF: ‘Laat meegebrachte kennis tot bloei komen, daar worden we allemaal beter van’

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag, een dag die is ingesteld door de Verenigde Naties om begrip te vragen voor vluchtelingen wereldwijd. Het UAF zet zich in voor studenten en professionals die als vluchteling naar ons land zijn gekomen en hun toekomst weer in eigen hand willen nemen. Zij krijgen (nog steeds) vaak moeilijk toegang tot opleidingen en banen die aansluiten bij hun kwaliteiten. Een gemiste kans voor vluchteling én samenleving. 

Van de vluchtelingen die sinds 2014 naar Nederland kwamen, voornamelijk uit Syrië, had na 3,5 jaar ongeveer een kwart een baan (bron: CBS). Meestal gaat het hierbij om deeltijdbanen en tijdelijke contracten. Of het werk past bij de kennis en talenten die de vluchtelingen meebrengen, houdt het CBS niet bij.

Welke (bij)scholingskansen statushouders krijgen, hangt nu vaak af van de ruimte die een gemeente daarvoor biedt. Veel gemeenten kiezen voor de kortste weg naar werk in plaats van de meest duurzame. Nieuw inburgeringsbeleid, dat naar verwachting in de zomer van 2021 wordt ingevoerd, moet hier verandering in brengen. Dan maakt een ‘onderwijsroute’ deel uit van het inburgeringsaanbod, iets waar het UAF in de afgelopen jaren succesvol voor heeft gepleit.

Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘Kennis en talenten moeten ontdekt, gekoesterd en ontwikkeld worden. Dat is een samenspel tussen de nieuwkomer en de samenleving. Alleen samen kunnen we een voedingsbodem creëren waarin meegebrachte kennis en talenten optimaal tot bloei komen. Als dat lukt, zien we de mooiste resultaten. Van kennis- en talentontwikkeling worden we allemaal beter.’

 

Momenteel adviseert en begeleidt het UAF 3.850 gevluchte studenten en professionals. Aanvullend op overheidsvoorzieningen, zoals studiefinanciering, verstrekt het UAF giften en leningen om onderwijs en (bij)scholing mogelijk te maken. Samen met werkgevers en opleiders ontwikkelt het UAF nieuwe opleidingstrajecten, waarbij leren en werken hand in hand gaan.

Seighali: ‘Als je de mogelijkheid krijgt om onderwijs te volgen, dan vergroot je direct je kansen op een baan. Maar je hebt ook een netwerk en werkervaring op de Nederlandse arbeidsmarkt nodig. Wij zien dat de combinatie van leren en werken vaak heel goed uitpakt. Bijvoorbeeld werkgevers in de technische sector staan te springen om gekwalificeerd personeel.’

 

Meer informatie

Zie je mogelijkheden voor samenwerking of wil je iets betekenen voor gevluchte studenten en professionals? Neem dan contact met ons op. Of bekijk ter inspiratie eerst enkele ervaringsverhalen, bijvoorbeeld van Nazila of Memo.

Heb je een vluchtelingachtergrond en zoek je praktische informatie? Kijk dan op deze pagina of in onze Kennisbank.

 

Fotografie: Suzanne Blanchard.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X