Universiteiten en hbo-instellingen nemen eerste stap en verlagen collegegeld voor gevluchte studenten uit Oekraïne  

student

Recent is bekend gemaakt dat alle hbo-instellingen en universiteiten in Nederland het collegegeldtarief voor vluchtelingstudenten uit Oekraïne verlagen naar het wettelijke tarief van €2209,-. Het UAF steunt dit initiatief. Het is een belangrijke eerste stap om de toegang tot hoger onderwijs voor deze groep mogelijk te maken. Maar we wachten nog steeds op een besluit van het kabinet over voorzieningen voor studenten uit Oekraïne.   

Om studie daadwerkelijk mogelijk te maken zullen voorzieningen getroffen moeten worden om het collegegeld en bijbehorende studiekosten te dekken, zoals vergoeding van studieboeken, reiskosten en voorbereidende cursussen. De huidige leefgeldregeling van ongeveer €250,- per maand is niet toereikend voor deze uitgaven.   

Daarom roepen wij het kabinet op om het goede voorbeeld van de Nederlandse onderwijsinstellingen te volgen. UAF-directeur Fatimazhra Belhirch: ‘Tref financiële voorzieningen voor alle studenten die uit Oekraïne zijn gevlucht – zowel voor Oekraïense studenten als studenten met een andere nationaliteit – die in Nederland hun studie weer willen oppakken. Financiële barrières mogen nooit in de weg staan van de toegang tot onderwijs.’ 

Financiële barrières mogen nooit in de weg staan van de toegang tot onderwijs.

Dossier Oekraïne

De situatie in Oekraïne laat niemand onberoerd en de ontwikkelingen volgen zich razendsnel op. Er zijn veel vragen, onzekerheden, steunbetuigingen en acties om te helpen. In het online dossier lees je wat het UAF doet, bij welke organisaties je terecht kunt als je wilt helpen en geven we informatie over studeren of werken in Nederland. 

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X