‘Bied vluchtelingen uit Oekraïne niet alleen opvang, maar ook kansen’

Vlag Oekraïne

Meer dan een miljoen mensen zijn Oekraïne inmiddels ontvlucht. Dag en nacht bereiken ons afschuwelijke beelden, wat leidt tot een gevoel van machteloosheid én dadendrang. Vooralsnog vangen buurlanden de meeste vluchtelingen op, maar ook in Nederland neemt het aantal vluchtelingen uit Oekraïne snel toe. Sommigen van hen ontvluchten zelfs voor de tweede keer een oorlog, zoals mensen uit Afghanistan en Jemen die dachten veilig te zijn in Oekraïne.

Aangezien Oekraïners Europeanen zijn, hebben ze een andere status dan vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië en Afghanistan. Ze hebben echter net als andere oorlogsvluchtelingen alles en iedereen achter moeten laten en komen nagenoeg met lege handen in Nederland aan. Het UAF roept de Nederlandse regering daarom op om niet alleen opvang te bieden, maar ook voorzieningen te treffen voor als hun verblijf langer duurt.

Steun Oekraïense vluchtelingen

Voor de eerste hulp waar behoefte aan is heeft VluchtelingenWerk de website ‘Steun Oekraïense vluchtelingen’ opgezet in samenwerking met het UAF en andere organisaties. Bij het UAF komen ook al vragen binnen van mensen die Oekraïne ontvlucht zijn, via onderwijsinstellingen en donateurs. We verwachten dat het aantal verzoeken in de komende maanden snel zal stijgen, bijvoorbeeld van gevluchte studenten die hun opleiding hier willen voortzetten.

We verzoeken de minister van Onderwijs dan ook dringend om nu voorbereidingen te treffen, zodat er een gedegen aanpak klaarligt en voldoende financiële middelen beschikbaar zijn als dit vraagstuk in ons land grotere vormen aanneemt. Financiële steun, voorlichting en begeleiding zijn belangrijke voorwaarden om toegang te krijgen tot onderwijs.

Dossier Oekraïne

De situatie in Oekraïne laat niemand onberoerd en de ontwikkelingen volgen zich razendsnel op. Er zijn veel vragen, onzekerheden, steunbetuigingen en acties om te helpen. In het online dossier lees je wat het UAF doet, bij welke organisaties je terecht kunt als je wilt helpen en geven we informatie over studeren of werken in Nederland. 

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X