Statushouders in Rotterdam worden opgeleid voor het kappersvak

Deelnemers kapperstraject 2022

Op 14 maart is in Rotterdam een opleidingstraject gestart voor statushouders die het kappersvak in willen. Het mes snijdt aan twee kanten: de deelnemers willen graag aan de slag en in de kappersbranche trekt de arbeidsmarkt aan. 

Het opleidingstraject is een initiatief van L’Oréal, de Nederlandse Kappersakademie en het UAF en bestaat al in Amersfoort en Amsterdam.  

Aan het opleidingstraject doen tien deelnemers mee, afkomstig uit Syrië en Iran. Sommigen van hen werkten in het land van herkomst al als kapper, of hielpen mee in een salon. Andere deelnemers hadden de droom om het kappersvak in te gaan, maar hadden daar geen mogelijkheden voor. Nu krijgen deze toekomstige kappers de kans om hun talenten verder te ontwikkelen.

Haya is één van de deelnemers: ‘In Syrië had mijn moeder een kapperszaak en hielp ik mee met onder andere stijlen, krullen en kleuren. Mijn moeder inspireerde mij om ook kapster te worden. Met dit kapperstraject krijg ik de kans om mijn droom te verwezenlijken.’ Golnaz (uit Iran): ‘In Iran heb ik de opleiding voeding gekozen, maar dat was geen vrije keuze. Mijn droom was altijd om kapper te worden. Eenmaal in Nederland heb ik daarom stage gelopen bij een kapperszaak. Ik vind het een heel mooi beroep.’

Met dit kapperstraject krijg ik de kans om mijn droom te verwezenlijken.

Geen van de deelnemers beschikt op dit moment over een diploma dat door de Nederlandse kappersbranche worden erkend. Dat betekent dat de kans om een baan te vinden als kapper vrijwel nihil is. Dit opleidingstraject voor statushouders brengt hier in een kort tijdsbestek verandering in. In één jaar tijd worden de deelnemers bij de Kappersakademie opgeleid voor twee diploma’s (Hairstylist niveau 1 en 2). Hierna worden zij door het UAF en L’Oréal begeleid bij het vinden van een baan als kapper.

De gemeente Rotterdam hecht er belang aan om de talenten van statushouders tot bloei te laten komen en te benutten voor de regionale economie. Deze kappersopleiding in samenwerking met het UAF is een nieuwe stap. In Amersfoort en Amsterdam is al eerder ervaring opgedaan met deze kappersopleiding voor statushouders. Daar zijn bij elkaar inmiddels vier groepen statushouders opgeleid tot kapper. Een vijfde groep is afgelopen november met de opleiding gestart. Velen van hen zijn nu werkzaam bij kapsalons en enkelen hebben een eigen salon geopend.  

 

Twee werelden met elkaar verbinden

Het UAF gelooft in het talent van vluchtelingen. Samen met werkgevers en opleiders bedenken we slimme en duurzame routes naar de arbeidsmarkt. Deze leveren een win-winsituatie op: voor gevluchte professionals die van betekenis willen zijn in onze samenleving én voor werkgevers die behoefte hebben aan gekwalificeerde medewerkers. 

Ons doel is deze twee werelden met elkaar verbinden, zodat zowel de gevluchte studenten en professionals als de organisaties daar profijt van hebben. Bekijk onze leerwerktrajecten

We doen het niet alleen

Wij werken graag samen met bedrijven, fondsen, gemeenten en onderwijsinstellingen. Samen geven we kennis en talent de ruimte!

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X