Geslaagd, op naar een baan in de zorg of techniek

Heijmans diploma uitreiking statushouders

Aan het einde van het studiejaar worden door het hele land de successen gevierd van geslaagde studenten in het hoger- en beroepsonderwijs. Zo mochten ook vele vluchtelingstudenten hun diploma of certificaat ophalen. Eerder schreven we al over de feestelijke uitreikingen van het leerwerktraject Statushouders voor de Klas, nu zijn de leerwerktrajecten in de zorg en techniek aan de beurt. 

Diploma-uitreiking elektromonteurs infratechniek en utiliteit bij Heijmans 

Vol trots namen de elf statushouders die bij Heijmans een leerwerktraject volgden op maandag 4 juli hun diploma’s in ontvangst. Zij kunnen nu bij Heijmans aan de slag als eerste monteur elektrotechnische installaties en eerste monteur laagspanningsdistributie.  

In de feestelijke bijeenkomst ontvingen de deelnemers uit handen van het ROC Graafschap College hun diploma én een verklaring van Heijmans voor een vaste aanstelling bij de onderneming in vastgoed, bouw, infra- en installatietechniek. Ton Hillen (CEO) en Heleen Herbert (Chief Human Rescources Officer) onthaalden de groep met veel enthousiasme als nieuwe collega’s.  

Even trots waren de Heijmans-collega’s die tijdens het traject hebben opgetreden als leermeesters en buddy’s. Zij hielpen de elf vakmannen niet alleen met hun opleiding, maar ook met het zich thuis voelen in Nederland.  

Dit leerwerktraject voor statushouders met een achtergrond in elektrotechniek is twee jaar geleden door Heijmans, het UAF en opleidingsorganisatie Temphory opgezet. De verantwoordelijk voor de toetsing lag bij het ROC Graafschap College.  

Fotograaf: Maikel Samuels (Heijmans)

Certificaat-uitreiking voorschakeltraject Stedin 

Nog zo’n feestelijk moment. Bij de bedrijfsschool van Stedin rondden acht nieuwkomers met succes hun voorschakeltraject af. Na de vakantie start de groep met de BBL opleiding tot eerste monteur laag- en middenspanning.  

Bij Stedin geloven ze in gelijke kansen voor iedereen. Daarom zetten ze zich extra in voor groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In samenwerking met het UAF startte op 4 april deze groep statushouders met het voorschakeltraject bij de Bedrijfsschool. Focus van dit voorschakeltraject? De Nederlandse taalles: algemeen én vaktaal. Tijdens de feestelijke afsluiting was er ook een taalmaatje aanwezig; taalmaatjes zijn Stedin collega’s die met de nieuwkomers Nederlands hebben geoefend.  

Dit is nu de derde groep die Stedin opleidt en de eerste groep in Utrecht. Naar verwachting start er in 2024 weer een groep statushouders.  

Klik hier voor informatie over het leerwerktraject.

Stedin diplomauitreiking

Afsluiting oriëntatiejaar Statushouders in de Zorg 

Ze zijn gek op de zorg en staan te springen om aan de slag te gaan. De Hogeschool van Amsterdam (Hva) organiseerde op 29 juni een feestelijke afsluiting voor het orientatiejaar statushouders in de zorg. Zeventien enthousiaste deelnemers namen hun certificaat in ontvangst.  

In de feestelijke bijeenkomt werd stilgestaan bij de ontwikkeling die de deelnemers dit jaar hebben doorgemaakt. Een voor een werden de deelnemers naar voren geroepen om hun diploma in ontvangst te nemen. Voor elke student hadden de coaches een persoonlijke toespraak bedacht die bij hen paste. 

En de zorg? Die mag in zijn handen knijpen. Er stromen 17 kanjers uit richting een vervolgopleiding of passende baan in de zorg. Een enkeling is al bezig met een betaald traject als echocardiografist in opleiding, operatieassistent of zorgassistent. Anderen starten na de zomer met een BBL opleiding Verpleegkunde of deeltijdopleiding hbo Verpleegkunde of een andere vervolgopleiding in de zorg. 

Waar nodig blijven de deelnemers in begeleiding bij het UAF. Een volgende groep binnen dit traject start in februari 2023.

diplomering 29 juni

Twee werelden met elkaar verbinden

Het UAF gelooft in het talent van vluchtelingen. Samen met werkgevers en opleiders bedenken we slimme en duurzame routes naar de arbeidsmarkt. Deze leveren een win-winsituatie op: voor gevluchte professionals die van betekenis willen zijn in onze samenleving en voor werkgevers die behoefte hebben aan gekwalificeerde medewerkers. Ons doel is deze twee werelden met elkaar verbinden, zodat zowel de gevluchte studenten en professionals als de organisaties daar profijt van hebben.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X