Oriëntatiejaar voor mbo4-hbo zorgopleidingen

Het oriëntatiejaar voor de mbo4-hbo zorgopleidingen is een unieke kans voor statushouders die willen ontdekken of een baan in de zorg bij hen past. In een jaar volg je intensieve taallessen en leer je medisch Nederlands. Ontwikkel je studievaardigheden die nodig zijn op de hogeschool en met stages doe je werkervaring op én oriënteer jij je op de zorgsector. 

‘Ik had niet verwacht dat het zo’n mooi beroep is’
Pearl-verpleegkundige

Inhoud van het oriëntatiejaar

Tijdens het oriëntatiejaar ga je intensief aan de slag met taallessen op B2-niveau voor HBO en B1+ niveau voor MBO-studies, leer je communiceren op de werkvloer, volg je vakinhoudelijke lessen – zoals een inleiding op ziekten en oorzaken – en doe je basisvaardigheden op. 

Vervolgens loop je stage bij een ziekenhuis of de wijkzorg. Je krijgt hierbij stagebegeleiding van een docent. Ook heb je wekelijks een terugkomdag op school om ervaringen te delen met je klasgenoten. 

Start traject

November 2021

Duur traject

In het oriëntatiejaar bereid je je voor op een zorg-opleiding op MBO4 of hbo-niveau. Dit oriëntatiejaar geeft echter geen garantie tot inschrijving. Op de website van de Hogeschool van Amsterdam en het ROC van Amsterdam vind je meer informatie.

 

* Dit oriëntatiejaar is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam, het ROC van Amsterdam, de gemeente Amsterdam, Sigra Netwerk en het UAF.

Doelgroep en toelatingseisen

Ben jij gemotiveerd om in de zorg aan de slag te gaan? Dan moet je voor de mbo-zorgopleiding de Nederlandse taal minimaal op B1 spreken en voor de hbo-opleiding (bijna) B2. Daarnaast moet een (aantoonbare) vooropleiding hebben die je toegang geeft tot het hbo én toestemming hebben van de gemeente om dit oriëntatiejaar met behoud van jouw uitkering te volgen.

Interesse?

Helaas, de deadline voor het aanmelden is verstreken.