‘We moeten samen de schouders eronder blijven zetten’

‘We moeten samen de schouders eronder blijven zetten’
De HAN University of Applied Sciences spant zich al jaren in voor vluchtelingstudenten. Zo ook in 2019: de samenwerking met het UAF werd verlengd en er kwam een nieuw leerwerktraject tot stand voor statushouders met een hart voor techniek. Sabine Maresch, hoofd van het HAN-Talencentrum, vertelt waarom zij in het UAF een belangrijke bondgenoot ziet.

‘Vluchtelingen zijn onderdeel van onze studentenpopulatie. We willen hen zo goed mogelijk ondersteunen. De expertise en het netwerk van het UAF zijn daarbij van grote waarde.

In 2019 zijn we gestart met een nieuw hbo-leerwerktraject in samenwerking met het UAF, SEECE – het HAN-expertisecentrum in duurzame elektrische energie – en bedrijven in de regio. De eerste twaalf statushouders zijn in januari begonnen. Het is mooi om te zien hoe gedreven en geïnspireerd de studenten zijn. Ze gaan meteen aan de slag met technische materialen en instrumenten, lopen rond in labs en werken aan een eigen ontwerp voor een auto op windenergie. Daarvan gaat hun hart sneller kloppen, dat zie je.

Voor mij persoonlijk komt in dit project ook alles samen waar ik gepassioneerd over ben: taalonderwijs, internationalisering en het ondersteunen van jonge mensen die aan hun toekomst bouwen.

Met het leerwerktraject dragen we samen bij aan goede studie- en werkmogelijkheden voor vluchtelingstudenten, die op hun beurt bijdragen aan een oplossing voor het tekort aan technici om de duurzame energietransitie mogelijk te maken. Door samen de schouders eronder te blijven zetten, houden we bovendien de ondersteuning van vluchtelingstudenten hoog op de politieke agenda. Met de nieuwe inburgeringswet komen er grote veranderingen aan voor statushouders. Juist in deze tijd is het belangrijk om onze band met het UAF sterk te houden, voor ons en voor onze studenten.’

Tekst: Laura van Gelder

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Hidden
Optin nieuwsbrief