Een eigen bedrijf starten

Heb jij een goed idee voor een eigen bedrijf? Of had je in je land van herkomst al een eigen bedrijf en wil je dit in Nederland ook opstarten? Dan kun je hulp krijgen bij het maken van een ondernemingsplan en het opstarten van je bedrijf.

Wat kan ik verwachten?

Wil jij voor jezelf beginnen? In Nederland moet je dan zorgen voor een ondernemingsplan. Met dit plan presenteer jij jezelf aan een bank of andere investeerders. Zij kijken niet alleen naar je idee, maar ook naar wie jij bent en wat je al gedaan hebt. Een goed ondernemingsplan geeft je inzicht in je ondernemersvaardigheden, de doelen, je marktpositie en de haalbaarheid van je idee. Voor veel mensen is het schrijven van zo’n plan lastig. Niet elke ondernemer is goed in schrijven. Zeker niet in het schrijven van een zakelijk stuk van toch wel een aantal pagina’s. Ook zitten er begrotingen bij, dus je moet ook rekenen. Bij het UAF krijg je een ervaren persoon uit het bedrijfsleven als mentor die jou hierbij helpt.

Sahar Nasiri
‘Het UAF heeft ons leven veranderd’

Wat doet het UAF?

  • We gaan eerst met jou in gesprek over jouw bedrijfsidee.
  • Vervolgens bekijken we samen met jou of dit idee haalbaar is en of je aan de B2-taaleis voldoet.
  • Daarnaast geven we je uitgebreide uitleg over het traject waar je aan begint: wat zijn de stappen, wat is de duur en wat wordt er van je verwacht?
  • Is jouw bedrijfsidee haalbaar en realistisch, dan gaan we op zoek naar een mentor in je regio.
  • Daarna heb je een tweede gesprek met de UAF-trajectbegeleider en met je toekomstige mentor. Hij of zij gaat je helpen met het maken van je bedrijfsplan en met het opzetten van je eigen bedrijf.

Het starten van een bedrijf is altijd een grote uitdaging. Zeker voor vluchtelingen die in Nederland een eigen bedrijf willen starten. Succes is helaas niet gegarandeerd. Maar je mentor kan je helpen de juiste stappen in de juiste volgorde te zetten. Zo voorkom je problemen met bijvoorbeeld het te vroeg aangaan van contracten of verkeerde investeringen.

Ondersteuning van het Ondernemersklankbord

Het UAF werkt samen met de stichting Ondernemersklankbord (OKB). Het OKB levert ervaren vrijwilligers uit jouw regio die zelf een eigen bedrijf hebben of hebben gehad. Het zijn allemaal oud-ondernemers, managers of specialisten op hun vakgebied. Zij delen vrijwillig hun kennis met je en geven onpartijdig advies. De begeleiding van zo’n OKB-mentor duurt maximaal een jaar. De eerste helft ben je vooral bezig met het maken van je ondernemingsplan. De tweede helft ondersteunt je mentor jou met het opzetten van je bedrijf. Het UAF houdt in de gaten of alles goed verloopt.

Haalbaarheid van je idee

Ondernemen lijkt geweldig met veel zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Maar het is ook hard werken en soms verdien je pas na een aantal jaar voldoende inkomen. De levensvatbaarheid van je bedrijfsidee is erg belangrijk. Zorg er daarom voor dat je vooraf goed weet waar je aan begint. Praat met mensen in je omgeving over je idee en betrek je mentor goed bij je plannen.

Wat zijn de vergoedingen?

Het UAF verstrekt geen leningen, daarvoor moet je nog steeds bij de bank of de gemeente zijn. Heb je een bijstandsuitkering? Dan kun je alleen met toestemming van de gemeente een onderneming opstarten. Voor onze ondersteuning hoef je niks te betalen.

Kijk ook eens op deze websites:

 

Wat zijn de aanmeldvoorwaarden?

Je moet minimaal aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning op basis van asiel* of hebt deze gehad.
  • Je taalniveau Nederlands is B2-niveau. Heb je dit taalniveau nog niet? Lees dan verder wat we voor jou kunnen doen.
  • Je hebt in je land van herkomst of in Nederland een vooropleiding gevolgd tot Bachelor niveau. 
  • Je hebt al een idee van wat voor een bedrijf je wilt starten en hoe je dat ongeveer wilt gaan doen.

* Je kunt zonder verblijfsvergunning geen steun van het UAF krijgen om een eigen bedrijf te starten. 

Extra voorwaarden

Afhankelijk van de ondersteuning die je van ons krijgt, zijn er nog extra voorwaarden. Wil jij weten hoe we jou precies kunnen ondersteunen en welk voorwaarden er gelden? Ga dan naar hoe kunnen we je helpen? voor meer informatie. 

Rani & Karoun: ‘Muziek is voor ons een manier om te communiceren met mensen’

Rani Elias (40) en Karoun Baghboudarian (38) speelden trompet en cello op het hoogste niveau in Syrië totdat de oorlog een einde aan alle goede dingen maakte. Het echtpaar studeert nu samen aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en kan nu dankzij het UAF samen met hun zoontje (4) een nieuwe toekomst opbouwen.

Aanmelden & advies

Heb je een vraag aan ons? Vul dan het contactformulier in. We nemen dan binnen vier werkdagen contact met je op. 

Voordat we jou aanmelden bij het UAF, nemen we eerst contact met je op om te bespreken wat jouw hulpvraag is en hoe we jou daar precies bij kunnen ondersteunen.

Spreek je liever met iemand aan de telefoon? Bel dan naar: 030 – 252 08 35.