Een eigen bedrijf starten
Heb jij een goed idee voor een eigen bedrijf? Of had je in je land van herkomst al een eigen bedrijf en wil je dit in Nederland ook opstarten? Dan kun je hulp krijgen van organisaties zoals Stichting Ondernemersklankbord (OKB), Forward Incubator en Qredits bij het maken van een ondernemingsplan en het opstarten van je bedrijf.
Wat kan ik verwachten?
Wil jij voor jezelf beginnen? In Nederland moet je dan zorgen voor een ondernemingsplan. Met dit plan presenteer jij jezelf aan een bank of andere investeerders. Zij kijken niet alleen naar je idee, maar ook naar wie jij bent en wat je al gedaan hebt. Een goed ondernemingsplan geeft je inzicht in je ondernemersvaardigheden, de doelen, je marktpositie en de haalbaarheid van je idee. Voor veel mensen is het schrijven van zo’n plan lastig. Niet elke ondernemer is goed in schrijven. Zeker niet in het schrijven van een zakelijk stuk van toch wel een aantal pagina’s. Ook zitten er begrotingen bij, dus je moet ook rekenen.
Ondersteuning van het Ondernemersklankbord
Stichting Ondernemersklankbord (OKB) levert ervaren vrijwilligers uit jouw regio die zelf een eigen bedrijf hebben of hebben gehad. Het zijn allemaal oud-ondernemers, managers of specialisten op hun vakgebied. Zij delen vrijwillig hun kennis met je en geven onpartijdig advies. De begeleiding van zo’n OKB-mentor duurt maximaal een jaar. De eerste helft ben je vooral bezig met het maken van je ondernemingsplan. De tweede helft ondersteunt je mentor jou met het opzetten van je bedrijf.
Samenwerking stopgezet
Het UAF en het OKB hebben jarenlang goed samengewerkt in het begeleiden van gevluchte professionals met het starten van een eigen onderneming. In december 2021 is door het UAF het besluit genomen om de formele samenwerking met het OKB stop te zetten.
Haalbaarheid van je idee
Ondernemen lijkt geweldig met veel zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Maar het is ook hard werken en soms verdien je pas na een aantal jaar voldoende inkomen. De levensvatbaarheid van je bedrijfsidee is erg belangrijk. Zorg er daarom voor dat je vooraf goed weet waar je aan begint. Praat met mensen in je omgeving over je idee en betrek je mentor goed bij je plannen.
Wat zijn de vergoedingen?
Het UAF verstrekt geen leningen, daarvoor moet je nog steeds bij de bank of de gemeente zijn. Heb je een bijstandsuitkering? Dan kun je alleen met toestemming van de gemeente een onderneming opstarten.
Kijk ook eens op deze websites:
Ondernemersschool voor statushouders
De ondernemersschool voor statushouders is een kosteloos programma en duurt 3 maanden. Het programma bestaat uit 15 bijeenkomsten, waarvan 12 lessen van 3 uur. Tijdens het programma leer je wat je moet doen om een bedrijf in Nederland te starten. Tijdens dit programma krijg je hulp van een coach. Deze coach helpt je met de opdrachten die je krijgt en de vragen die je hebt.
De lessen worden gegeven in jouw gemeente. Het taalniveau is Nederlands A2. Er is een vaste hoofdtrainer en gasttrainers met kennis over specifieke onderwerpen zoals marketing of financiën. Ook vertellen ondernemers met een migratieachtergrond over hun ervaringen met het starten een onderneming in Nederland. Lees verder over dit programma en meld je aan op qredits.nl.
De Ondernemersschool voor statushouders is een kosteloos programma. Het project wordt gefinancierd vanuit een bredere overeenkomst tussen de Council of Europe Development Bank (CEB) en de Europese Commissie (directeur-generaal Binnenlandse Zaken). Met als doel de integratie van migranten in de EU-lidstaten te verbeteren door de ontwikkeling van nieuwe partnerschappen en nieuwe vormen van financiering.