Veel belangstelling voor UAF-Zorgdag  

2023 UAF Zorgdag gevluchte medici

Speciaal voor gevluchte medici die hun opleiding of carrière hier willen voortzetten, en daarbij allerlei hindernissen tegenkomen, organiseert het UAF al een aantal jaren een Zorgdag. Op 21 januari bleek opnieuw dat dit in een grote behoefte voorziet. In Utrecht, bij NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health), kwamen zo’n zestig deelnemers bij elkaar: gevluchte medische studenten en zorgprofessionals, vrijwillige mentoren die werkzaam zijn geweest in de Nederlandse zorgsector en andere betrokkenen.  

Het UAF zet zich al vele jaren in voor de positie van gevluchte zorgprofessionals die door regels en andere hindernissen hier hun vak niet kunnen uitoefenen. We behartigen hun belangen en bieden gerichte begeleiding en financiële steun aan. Om kansen te creëren in de zorgsector werken we nauw samen met partners in de zorg en vrijwillige mentoren.  

Doel bijeenkomst 

De UAF-Zorgdag is bedoeld om een bijdrage te leveren aan de professionele ontwikkeling van gevluchte medici, zodat zij een stap verder komen op weg naar een vervolgopleiding of baan in de Nederlandse zorgsector.  

De deelnemers konden workshops volgen, ervaringen uitwisselen en hun professionele netwerk verder uitbouwen. Ook werd informatie gegeven over nieuwe initiatieven in de zorg, waaronder de inzet van statushouders bij het UMCG in Groningen (o.a. verpleegkundigen). 

2023 UAF Zorgdag gevluchte medici

Enkele reacties 

  • Mohammed, een gevluchte arts die bezig is met de medische assessmentprocedure: ‘Bedankt voor deze dag en ook voor de kennismaking met mijn nieuwe mentor Els.’  
  • Aman, verpleegkundige in opleiding bij het UMGC in Groningen, en Tefabe, deelnemer aan het voorschakeltraject in Amsterdam over een workshop van Linda Dekker (Leerzorg): ‘Het was een goede workshop, wij hebben een goed overzicht gekregen over de BIG-route voor verpleegkundigen.’ 
  • Jenneke van Rheenen, voorzitter bestuur, portefeuilles bedrijfsvoering, bij- en nascholing, leren en ontwikkelen NSPOH: ‘Ik word hier helemaal warm van, er is een goede sfeer, positiviteit. Wat goed dat er zoveel mensen bij elkaar komen om elkaar te ontmoeten.’
  • Dagvoorzitter Felicia Vici: ‘Dat warme gevoel is precies de reden waarom ik mijn hulp heb aangeboden aan het UAF.’  
  • Stannie Maessen, medische mentor: ‘Het was een hoopvolle en inspirerende dag met mooie gesprekken!’

Mentoring door vakgenoten 

Voordat gevluchte medici hier hun vak mogen uitoefenen, moeten zij de medische assessmentprocedure doorlopen. Dit is een complex traject dat in de praktijk vaak enkele jaren in beslag neemt.  

Van gevluchte medici die in de afgelopen 15 jaar door het UAF zijn begeleid weten we dat goede informatie, begeleiding en financiële steun cruciaal zijn om deze verplichte procedure met succes te doorlopen. Mentoring door vrijwilligers met een medische achtergrond (Nederlandse vakgenoten) wordt ook als zeer waardevol ervaren. Om die reden onderhoudt het UAF nauwe banden met zorginstellingen die hier een bijdrage aan willen leveren. 

UAF-Zorgdag

De UAF-Zorgdag is een gezamenlijk initiatief van het UAF en de Klankbordgroep Medische Mentoren en is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd

Help jij gevluchte zorgprofessionals op weg?

Ben je werkzaam bij een zorginstelling en wilje meehelpen? Neem dan contact met ons op via info@uaf.nl

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X