Roermond blijft samen met het UAF kansen creëren voor talentvolle statushouders

Ik wil begeleiding_Training

Ook in de komende jaren krijgen talentvolle statushouders in Roermond gerichte begeleiding en goede studiemogelijkheden, zodat zij zichzelf verder kunnen ontwikkelen en duurzaam kunnen toetreden tot de arbeidsmarkt. Dit hebben de gemeente Roermond en het UAF afgesproken. De samenwerking, die al in 2017 begon, wordt per 1 mei verlengd voor een periode van drie jaar.  

 

Eén van de studenten die baat heeft bij de samenwerking tussen Roermond en het UAF is Teklemariam Okbagiorgis Berhe. Hij vluchtte vijf jaar geleden uit Eritrea, waar hij Bouwkunde studeerde, werkte als docent en als medewerker bij een constructiebedrijf. Hij wil zijn loopbaan graag hervatten in Nederland en doet, met goedkeuring van de gemeente, mee met het WOOW-project in Zuid-Nederland (hbo) waar het UAF ook bij betrokken is.  

 

Teklemariam: ‘WOOW is een goede kans voor mij om mijn taal te ontwikkelen en ervaring op te doen bij een bedrijf. Ik ga stage lopen bij Blitta, een bedrijf in gevelsystemen. Als ik het goed doe kan ik een baan krijgen.’ Hij is blij dat hij niet opnieuw de schoolbanken in hoeft, maar zegt dat hij het WOOW-project wel nodig heeft. Teklemariam: ‘Bouwkunde in mijn land is anders dan hier. De codes zijn anders, AutoCAD werkt anders, de bouwtechnieken zijn anders. In Eritrea is het bijna altijd 19 graden, isoleren is bij ons niet echt aan de orde. Dankzij dit traject snap ik beter hoe het eraan toe gaat in Nederland.’ 

 

Maatwerkafspraken en begeleiding 

Net als het UAF hecht Roermond er belang aan dat de talenten van vluchtelingen hier tot bloei komen en van betekenis worden voor de samenleving. Daarom creëren we samen kansen om onafgeronde opleidingen in het land van herkomst hier alsnog af te maken of een opleidingstraject te volgen op weg naar een passende baan. Hierbij krijgen ze gerichte begeleiding en ondersteuning van het UAF. Ook betaalt het UAF studiegerelateerde kosten als aanvulling op bestaande voorzieningen. Bijvoorbeeld voor studenten die geen aanspraak kunnen maken op studiefinanciering is dit van belang. 

 

De gemeente Roermond en UAF ondersteunen statushouders gezamenlijk na hun studie bij het zoeken naar werk. Daarvoor gaan zij in samenwerking met het Werkgeversservicepunt bedrijven benaderen in de regio en boren netwerken aan. Daarnaast betrekt UAF haar samenwerkingspartners bij het opzetten van leer-werktrajecten met werkgevers, kennispartners en gemeenten, ook op mbo-3/4 niveau. Het UAF deelt ook kennis en ervaring met de werkcoaches van de gemeente Roermond. 

 

De verlengde samenwerking met Roermond loopt van 1 mei 2021 tot 1 mei 2024. 

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X