Het UAF zoekt 80 studentmentoren voor het komende studiejaar

Studentmentorkoppel_Sahar Jahish

Voor het komend studiejaar is het UAF op zoek naar 80 studentmentoren die zich willen inzetten voor een medestudent met een vluchtelingachtergrond. Twee verpleegkunde-studenten van de Hogeschool van Amsterdam, Sara en Shamsa (uit Somalië), kwamen via het mentoringprogramma met elkaar in contact en bleken dezelfde humor en interesses te hebben. Shamsa’s taalvaardigheid ging met sprongen vooruit: ‘Ik heb door Sara alleen maar achten en negens gehaald voor mijn opdrachten. Als ik haar niet had gehad, was het nooit zo goed gegaan.’

Voor startende studenten is de stap naar het hoger onderwijs best wennen en dat geldt zeker ook voor studenten die hier als vluchteling zijn gekomen. Velen van hen hebben in het eerste studiejaar behoefte aan een studentmentor die helpt om wegwijs te worden op de onderwijsinstelling, samen studieopdrachten voor te bereiden en een sociaal netwerk op te bouwen.

Voor het komende studiejaar heeft het UAF plek voor 80 nieuwe studentmentoren. Vooral in de steden Den Haag, Leiden, Rotterdam, Delft, Groningen, Almere en Zwolle zijn nieuwe aanmeldingen welkom. Van de studentmentoren wordt verwacht dat zij gedurende negen maanden één à twee uur per week beschikbaar zijn voor hun ‘mentee’.

Win-win

Veel mentees ervaren al na enkele maanden een positieve verandering in hun Nederlandse taal, wennen sneller aan de Nederlandse onderwijscultuur en doen meer zelfvertrouwen op, wat bijdraagt aan een goede studiestart. De studentmentoren leren ook veel van de samenwerking. Zij verbreden hun blikveld, doen nieuwe inzichten op en vinden het vaak een verrijkende ervaring om een student met een andere culturele achtergrond te leren kennen.

Het UAF doet de matching, begeleidt de mentorkoppels, faciliteert trainingen interculturele communicatie, organiseert intervisie voor mentoren en geeft praktische tips om het mentorschap tot een succes te maken. Belangstellende studenten kunnen zich tot en met september als mentor aanmelden via: uaf.nl/mentoring

 

Fotografie: Sahar Jahish

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X