Wil jij een vluchteling begeleiden om zijn weg naar studie of werk in Nederland te hervatten? Word dan mentor bij het UAF!

Veel vluchtelingen die een nieuwe start maken vinden het waardevol om een Nederlandse mentor te hebben, als aanvulling op de begeleiding van het UAF. Binnen het mentoringprogramma onderscheiden we 4 varianten:

1. Ondersteuning op het gebied van taal

Vluchtelingstudenten die behoefte hebben aan deze vorm van mentoring zijn meestal bezig met de voorbereiding op of keuze van een studie. Als mentor spreek je wekelijks met je mentee af om Nederlands te oefenen met je mentee.
Profiel: heb je wekelijks 1,5 a 2 uur de tijd om met je mentee Nederlands te oefenen? Dan is een taalmentorschap misschien iets voor jou. Bekijk hier het filmpje van Shabnam en Senem.

2. Ondersteuning tijdens de studie(start)

Voor vluchtelingstudenten is alles nieuw: de taal, de campus, het Nederlandse onderwijsssteem.
Als (student)mentor kun je er voor zorgen dat een mentee zich sneller thuisvoelt op de campus of bij de onderwijsinstelling. Dit kan bijvoorbeeld door je ervaringen te delen, mee te denken met oplossingen, te oefenen en iemand bijvoorbeeld te leren omgaan met online platforms zoals Blackboard. Of door samen gewoon af en toe leuke dingen te ondernemen. Als mentor van een student ben je digivaardig en ken je het Nederlandse onderwijssysteem goed. Bekijk hier het filmpje van Lotte en Heba.

3. Ondersteuning bij het zoeken naar werk

Veel studenten die zich bij het UAF aanmelden hebben in het land van herkomst een mooie carrière opgebouwd. Het UAF verkent met hen de mogelijkheden om hun loopbaan in Nederland voort te zetten en denkt mee over alternatieven. Als mentor kun je je mentee helpen om meer inzicht te krijgen in zijn of haar competenties, door hier samen op te reflecteren. Door je ervaringen de delen leren jullie van elkaar en krijgen studenten een beter beeld van wat er in sollicitatieprocedures of als werknemer van hen wordt verwacht. Daarnaast biedt het netwerk van mentoren mentees de mogelijkheid om in contact te komen met beroepsgenoten om eigen netwerk uit breiden.

Als mentor op het gebied van werk, heb je actuele kennis over de Nederlandse arbeidsmarkt. Je bent bereid je netwerk in te zetten om je mentee een stap verder te helpen. Je hebt eens in de twee a drie weken tijd om je mentee face to face te ontmoeten. Kees en Pasoon zijn hier een mooi voorbeeld van.

4. Ondersteuning bij de medische assessmentprocedure

Het UAF begeleidt veel vluchtelingen die in het land van herkomst arts of tandarts waren en in Nederland graag hun vak weer zouden willen uitoefenen. Hiervoor dienen zij hun BIG-registratie te behalen en een medische assessmentprocedure te doorlopen. Mentoren met een medische achtgrond zijn een grote steun in de rug tijdens dit traject. Als mentor kun je met je mentee arts-patientgesprekken oefenen, feedback geven en samen met de je mentee op zoek te gaan naar werkervaringsplekken.

Als mentor van een vluchteling met een medische achtergrond, heb je actuele kennis over de Nederlandse gezondheidszorg. Je bent bereid je netwerk in te zetten om je mentee een stap verder te helpen. Je hebt eens in de twee a drie weken tijd om je mentee face to face te ontmoeten.

Enthousiast geworden?

Via onderstaand formulier kun je je aanmelden voor een mentorschap. Je wordt dan opgenomen in ons mentorenbestand. Het is dan nog niet zeker of we je ook ingezet wordt als mentor. In het mentoringtraject staat de behoefte van de vluchteling namelijk centraal. Woonplaats, begeleidingsvraag, en in sommige gevallen leeftijd spelen hierbij een rol. Zodra wij een geschikte mentee hebben gevonden, ontvangt u een uitnodiging voor een startbijeenkomst waarop u kennis kunt maken met uw mentee. Als het klikt, stellen jullie samen leerdoelen op voor het mentoringtraject.

Wat voor mentoren zoeken wij?

Het UAF is op zoek naar mentoren met actuele kennis over opleidingen in Nederland en/of de Nederlandse arbeidsmarkt/werkcultuur. Naar mensen met een open houding, die interesse hebben in andere culturen en een mentorrelatie aan willen gaan op basis van gelijkwaardig contact.

  • Sta je open voor gelijkwaardig contact met een vluchteling?
  • Heb je interesse in andere culturen?
  • Beschik je over algemene kennis van opleidingen in Nederland of de Nederlandse arbeidsmarkt?
  • Ben je bereid je netwerk te delen?
  • Heb je gedurende 6 maanden ca 1,5 uur per week de tijd om iemand te begeleiden?

Meld je dan aan via onderstaand formulier!