Esmail: ‘Zingen is mijn manier om verhalen te vertellen’

Esmail Alkhalaf

De 29-jarige vocalist Esmail Alkhalaf vluchtte ruim tien jaar geleden uit Syrië en woont nu in hartje Rotterdam. Een leven opbouwen in een nieuw land is voor hem zeker niet makkelijk geweest. Zijn passie voor de muziek heeft hem erdoorheen gesleept. ‘Wanneer ik op het podium sta wil ik dat mensen mij zien voor wat ik aan het doen ben, dat ze mij zien als muzikant.’ 

Esmail groeit op in een klein dorpje in het noorden van Syrië. Zijn passie voor muziek is daar op jonge leeftijd ontstaan. Hij herinnert zich het moment waarop hij begon met zingen nog goed. ‘Ik was ongeveer vijf jaar toen er een liedje op TV kwam. Ik begon ineens te zingen terwijl ik thuis nooit sprak. Mijn moeder begreep er niks van.’ Hierna stuurden zijn ouders hem naar de moskee, waar hij zijn muzikale talent verder kon ontwikkelen. ‘Zingen was voor mij de enige manier om mijzelf te zijn’, geeft Esmail aan.  

Op latere leeftijd begint Esmail te stotteren. Dit verdwijnt wanneer hij zingt en daarom besluit hij een theateropleiding te volgen. Door de oorlog kwam er een abrupt einde aan zijn opleiding.

Eenmaal in Nederland begint Esmail weer met theater maar hij kan zijn emoties er dit keer niet goed kwijt. ’Het was mooi om mijn verhaal te kunnen vertellen maar desondanks was het ook behoorlijk confronterend om steeds terug te denken aan mijn tijd in Syrië.’ De periode hierna omschrijft hij als erg verwarrend. Zo kwam hij in een aantal verschillende baantjes terecht in de horeca en het toerisme, maar hier werd hij niet gelukkig van. Toch kijkt hij er met een goed gevoel op terug. ‘Ik had deze periode blijkbaar nodig om te groeien en de droom die ik van kinds af aan had, een muzikale opleiding volgen, waar te maken.’  

Codarts Rotterdam, een internationale hogeschool die kunstvakonderwijs aanbiedt, is de plek waar Esmail uiteindelijk zijn creativiteit tot uiting wil laten komen. Samen met zijn toenmalige mentor, die hij bij toeval ontmoet tijdens een optreden in een theatercafé, heeft hij zich voorbereid op de toelatingsprocedure. ‘Mijn mentor gaf mij soms lessen van tien uur achter elkaar.’ Daarnaast zocht hij contact met het UAF. ‘Van andere mensen hoorde ik over het UAF. Zij bieden financiële ondersteuning en onderhouden het contact met de opleiding. Daarnaast helpen ze mij met het vergroten van mijn netwerk, waardoor ik weet waar ik straks als professionele muzikant terecht kan.’  

'Iedereen hier is gepassioneerd over hetzelfde. Dat is uniek. Mijn hele leven wilde ik op deze plek zijn.'

Esmail Alkhalaf

Momenteel zit Esmail in zijn vierde en laatste jaar van de bacheloropleiding Wereldmuziek. Hij specialiseert zich in de richting klassieke Ottomaanse en Anatolische folkmuziek. Aan het schoolsysteem moest hij in het begin erg wennen. Nog steeds is het niet altijd makkelijk, ook omdat hij vakken moet volgen waarin hij zijn creativiteit niet kwijt kan. Gelukkig heeft hij zijn draai gevonden. ‘Mijn klasgenoten zijn fantastisch. Ik leer het meeste van hen. Iedereen hier is gepassioneerd over hetzelfde. Dat is uniek. Mijn hele leven wilde ik op deze plek zijn.’  

Positief over de toekomst is Esmail zeker. ‘Ik kijk er enorm naar uit wat de toekomst mij en mijn carrière te bieden heeft. Ik wil in Nederland een succesvolle muzikant worden. En met succesvol bedoel ik dat ik mensen wil raken met mijn stem. Populair hoef ik niet te worden’, voegt hij lachend toe.  

Na zijn bachelor zijn er verschillende mogelijkheden voor Esmail. Hij heeft een duidelijk plan voor ogen. ‘Ik wil vooral optreden en mijn solo act uitbreiden. Ik ben recentelijk meer gaan optreden en krijg veel enthousiaste reacties. Ik hou ervan om voor mensen te zingen. Dit is een manier waarop ik verhalen aan hen kan vertellen.’ Het is voor hem belangrijk om daarvoor een groter netwerk op te bouwen, zodat hij zijn droom, om een succesvolle muzikant te worden, sneller waar kan maken.  

Een inspirerende boodschap voor andere muziekstudenten? Die heeft hij. ‘Wanneer je er volledig voor gaat en gelooft in jezelf, kun je ook in Nederland muzikant worden. Sinds mijn vroege kindertijd heb ik gedroomd van alle leerzame en creatieve momenten die ik nu meemaak. Ik was toen vaak met vijftig graden aan het werken in een katoenveld. Ik heb zo veel over dit leven gefantaseerd en nu is het gewoon werkelijkheid geworden’.  

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte muzikanten zoals Esmail de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil. 

Help jij vluchtelingen op weg?

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X