Programma voor gevluchte wetenschappers

Het programma voor gevluchte wetenschappers is voor wetenschappers met een vluchtelingachtergrond. Ben je een gevluchte academicus en wil je promoveren in Nederland? Of ben je al gepromoveerd in je land van herkomst en wil je werk vinden in Nederland dat bij je past? Tijdens dit programma leer je de academische cultuur van Nederland kennen en word je voorbereid om aan de slag te gaan binnen of buiten de wetenschap.  

Wat kan het UAF voor mij doen

Het UAF kan je helpen met het oriënteren en voorbereiden op het Academische werkveld in Nederland. Dat doen wij door samen met jou te oriënteren op jouw werkveld. We ondersteunen je bij het solliciteren en het opbouwen van een netwerk. Ook kunnen we je ondersteunen bij het halen van vakken en vaardigheden die je nodig hebt om jouw doelen te halen.  

Wetenschapper

Junior–onderzoekers

Ben jij junior–onderzoeker en wil je promoveren? Wij helpen je bij het leren van de vaardigheden die je nodig hebt om te promoveren in Nederland. Daarnaast helpen we je te oriënteren op het werkveld.  

Senior–onderzoekers

Ben jij senior–onderzoeker en gepromoveerd in je thuisland? Dan breng je waardevolle kennis en ervaring mee. Je hebt al onderzoekservaring of hebt in een gespecialiseerde kennisfunctie gewerkt. Het UAF begeleidt jou bij het vinden van een baan op academisch niveau binnen of buiten de wetenschap. We kijken samen met je wat nodig is voor jou om de volgende stap te kunnen zetten.  

Wat zijn de vergoedingen?

Het UAF kan financieel ondersteunen bijvoorbeeld bij taalcursussen Engels of Academisch Nederlands en andere cursussen die nodig zijn voor jouw plan. Ook kunnen wij ondersteunen bij reiskosten en andere kosten die te maken hebben met studie- of werk. Wij kijken samen met jou naar de mogelijkheden. Lees meer over financiële bijdragen ontvangen en terugbetalen. 

Wat zijn de voorwaarden voor het programma voor gevluchte wetenschappers?

  • Je hebt een geldige verblijfsvergunning waarbij arbeid is toegestaan. 
  • Je Nederlands is op taalniveau B1. Hoewel de academische taal voornamelijk Engels is, weten wij uit ervaring dat een hoger niveau Nederlands (minimaal op B1) van je verwacht wordt.  
  • Je Engels is op taalniveau B2. De academische taal is Engels. Wil je aan het werk in dit vakgebied, dan wordt er van je verwacht dat je veel artikelen leest en schrijft in het Engel.
  • Voor junior–onderzoekers geldt: Je hebt een diploma dat in Nederland op masterniveau is gewaardeerd.
  • Voor senior–onderzoekers geldt: Je bent aantoonbaar gepromoveerd in je land van herkomst. 

Hestia onderzoeksprogramma - Impuls voor Vluchtelingen in de Wetenschap?

Hestia is een onderzoeksprogramma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met dit programma maakt NWO financiering mogelijk van een aanstelling voor gevluchte academici die wonen in Nederland en in het bezit zijn van een tijdelijke of vaste verblijfsvergunning. Dit programma biedt aansluiting bij lopende Nederlandse onderzoeksprojecten. Zo bouw je een netwerk op, leer je het Nederlandse wetenschapsstelsel kennen en kun je je kennis en vaardigheden vergroten.  

Het UAF helpt je bij het vinden van een baan op academisch niveau. Binnen of buiten de wetenschap. Bijvoorbeeld als onderzoeksassistent, PHD-er of onderzoeker bij een onderwijsinstelling, onderzoeksinstituut, overheid of bibliotheek. Ook een tijdelijke baan via het HESTIA–programma is mogelijk, voor meer informatie zie de website van het NWO. 

Het UAF werkt samen met NWO in het Hestia programma. Wil je ondersteuning bij aanmelding voor dit programma, meld je dan aan bij het UAF. Als je start met een Hestia-beurs, word je ondersteund door het UAF.