Informatiebijeenkomsten over Hestia-beurs voor gevluchte academici

Derde ronde Hestia-impuls voor gevluchte academici

Het programma ‘Hestia – impuls voor vluchtelingen in de wetenschap’ waar het UAF bij betrokken is, is bedoeld voor wetenschappers die hun thuisland zijn ontvlucht en hun academische carrière willen voortzetten in Nederland. Geïnteresseerden, mensen met een tijdelijke of vaste verblijfsvergunning wonend in Nederland, zijn van harte welkom tijdens de online informatiebijeenkomsten op 26 april en 23 juni. Projectleiders van lopende NWO of ZonMw-projecten die talentvolle academici zoeken, zijn ook welkom.

Via dit programma kunnen projectleiders of hoofdaanvragers van een al door NWO of ZonMw gefinancierd onderzoeksproject financiering aanvragen om een vluchteling op hun project te laten meewerken. Aanstelling is mogelijk voor een fulltime periode van minimaal 12 en maximaal 18 maanden. Een deeltijdaanstelling van 24 maanden is ook mogelijk.

In 2022 staat de vierde ronde gepland van het programma, dat in 2018 in samenspraak met de KNAW, De Jonge Akademie en het UAF is gestart. Voor deze ronde is een budget van 1,2 miljoen euro beschikbaar.

Om voor financiering in aanmerking te komen, moeten academici op de datum van indiening een masterdiploma hebben of al gepromoveerd zijn. Daarnaast moeten zij in het bezit zijn van een verblijfsvergunning, die niet langer dan vijf jaar geleden is afgegeven (8 jaar indien een verlenging of naturalisatie inmiddels heeft plaatsgevonden).  


Interesseformulier

Net als in de voorgaande rondes kunnen academici met een vluchtelingenstatus een interesseformulier invullen. NWO deelt met hun instemming deze gegevens met de instellingen en onderzoekers die interesse hebben in de call, zodat zij kunnen zoeken naar geschikte kandidaten voor lopende onderzoeksprojecten. Andersom kunnen geïnteresseerde projectleiders hun lopende NWO- of ZonMw-project op de NWO-website plaatsen, zodat vluchtelingen zelf ook gericht op zoek kunnen naar een passend project.


Informatiebijeenkomsten op 26 april en 23 juni 2022

Tijdens de online informatiebijeenkomsten op dinsdag 26 april en donderdag 23 juni van 13.00 tot 15.00 uur geeft NWO meer informatie over de call. Ook kunnen kandidaten dan in gesprek gaan met medewerkers van NWO, laureaten van de vorige rondes en vertegenwoordigers van de instellingen. Geïnteresseerde projectleiders zijn uiteraard ook van harte welkom deze bijeenkomsten bij te wonen. De voertaal is Engels. Aanmelden kan via hestia@nwo.nl. Deelnemers ontvangen een link waarmee zij kunnen inloggen.


Meer informatie

De deadline voor indiening is op 27 september 2022. Omstreeks april 2023 worden de toewijzingen bekend gemaakt. Op de website van NWO is meer informatie te vinden over de Hestia-impuls.

Heb je vragen? Stuur een mail naar hestia@nwo.nl.

Gevluchte wetenschappers uit Oekraïne

Gezien de vreselijke situatie en actuele ontwikkelingen is een voor de hand liggende vraag of vluchtelingen uit Oekraïne die hun carrière in de wetenschap willen vervolgen in aanmerking komen voor deze beurs. De Hestia-impuls is bedoeld voor mensen die een tijdelijke of vaste verblijfsvergunning hebben. Denk aan bijvoorbeeld Syriërs, Afghanen of Jemenieten die al enige jaren wachten om hun wetenschappelijke carrière te vervolgen. De verwachting is dat we binnen deze groep al mensen moeten teleurstellen en niet iedereen een beurs kunnen geven.

Het NWO steunt het initiatief van De Jonge Akademie voor een landelijk coördinatiepunt voor het zoeken van veilige (werk)plekken: Oekraïense onderzoekers die hun thuisland zijn ontvlucht moeten kunnen rekenen op een veilige (werk)plek zodat zij de facilitaire voorzieningen hebben om hun werk zelfstandig voort te zetten.
Ook heeft het NWO een noodfonds geopend om steun te bieden aan de Oekraïense, Russische en Belarussische medewerkers werkzaam binnen NWO. In de komende tijd bekijkt NWO wat er aanvullend nodig is als zij zich hier tijdelijk of langer zullen vestigen. Dat doen zij in navolging van de richtlijnen van  de overheid

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X