‘Van vlucht naar kracht’: werken aan empowerment 

Vrouwentraject Van vlucht naar kracht

Opnieuw in je kracht komen, nadat je bent gevlucht en alles en iedereen hebt achtergelaten. Dat is het doel van het pilotproject ‘Van vlucht naar kracht’ dat deze week is gestart. Twaalf vrouwen met verschillende culturele achtergronden doen hieraan mee. Met de pilot onderzoeken we of nieuwe vormen van begeleiding (sneller) bijdragen aan empowerment en het realiseren van ambities. 

In de praktijk ervaart het UAF dat ambitieuze vrouwen die gevlucht zijn, tegen belemmeringen aanlopen bij het verwerven van een maatschappelijke positie die bij hun talenten past. Zo hebben gemeenten de verantwoordelijkheid om zich bij de inburgering te richten op de meest kansrijke route naar een (gezins)inkomen. Voor één persoon per huishouden vergoeden zij (taal)onderwijs. Waar het misgaat, is dat vaak als eerste wordt gekeken naar de inzetbaarheid van de man. Is hij eenmaal aan het werk, dan is de inburgering ‘geslaagd’. Met het resultaat dat de begeleiding van de vrouw vaak stopt; haar potentieel blijft onbelicht.

In het project ‘Van vlucht naar kracht’ gaan de deelnemers aan de slag met hun persoonlijke doelen en ambities. Samen met UAF-begeleiders werken zij aan empowerment, zelfvertrouwen, het creëren van een community waarin zij elkaar inspireren en een plan waarmee hun droom dichterbij komt. 

“Ik wil door andere vrouwen geïnspireerd raken én ik wil ook andere vrouwen inspireren, hen helpen om hun leven hier opnieuw op te bouwen”, vertelt één van de deelnemers.

De pilot loopt tot begin juni. Daarna delen we de inzichten die dit heeft opgeleverd en besluiten we of het project een vervolg krijgt.  

Meer informatie over de inhoud van het project en de toelatingseisen: Vrouwentraject.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X