Tweede groep start met Oriëntatiejaar voor zorgberoepen

In allerlei zorgberoepen is behoefte aan personeel. Tegelijkertijd blijft het potentieel van gevluchte zorgprofessionals, zoals verpleegkundigen, vaak onbenut. Met leerwerktrajecten voor de zorg (mbo4+, hbo) draagt het UAF samen met onderwijsinstellingen bij aan de oplossing. Op 1 november start een nieuwe groep met 18 deelnemers bij de Hogeschool van Amsterdam en het ROC van Amsterdam met het Oriëntatiejaar Zorg

Bredere oriëntatie 

Het oriëntatiejaar gaat nu het tweede jaar in. Bij de evaluatie van het eerste jaar bleek dat sommige deelnemers behoefte hadden aan bredere oriëntatiemogelijkheden. We hebben daarom het inhoudelijk programma aangepast en verbreed, zodat deelnemers zich kunnen oriënteren op zowel mbo 4- als hbo-opleidingen en zorgberoepen. De ingangseisen voor de opleiding zijn aangescherpt, zodat vooraf duidelijk is of de deelnemers het vereiste niveau aan kunnen. 

 

Lesprogramma 

Vanaf 1 november oriënteren de deelnemers zich acht maanden lang op studie- en werkmogelijkheden in de zorgsector. In het eerste deel van de opleiding is er o.a. aandacht voor taal en communicatievaardigheden, basisvaardigheden in de zorg en ethische dilemma’s. Daarna zijn ‘speeddate’- gesprekken met werkgevers en begint het praktijkgedeelte. Vanaf januari lopen de deelnemers één dag per week stage in een zorginstelling, als er tenminste voldoende stageplekken te vinden zijn. In juni zijn ze klaar met het programma en starten de deelnemers met hun volgende stap: een vervolgopleiding, leerwerktraject of baan in de zorg. 

 

Partners in het project 

Onze partners in het project zijn de HvA, het ROC van Amsterdam, Sigra, Gemeente Amsterdam en verschillende werkgevers in de regio Noord Holland. Dit jaar hebben we enkele nieuwe zorgorganisaties betrokken. Zij hielpen mee met de intakegesprekken en hebben toegezegd om stageplekken beschikbaar te stellen voor de deelnemers. Daar hebben ze zelf ook belang bij, want het zijn mogelijk hun toekomstige collega’s. 

 

Resultaten eerste groep  

Van de 18 deelnemers in het eerste jaar zijn er 11 aan de slag gegaan met een vervolgopleiding of leerwerktraject in de zorg op mbo- of hbo-niveau. Drie deelnemers hebben een betaalde werkplek gevonden, één wil een eigen onderneming starten. Drie deelnemers hadden moeite met het niveau en richten zich nu op andere mogelijkheden, zoals een aanvullende taalcursus of mbo 2-opleiding. Eén is voortijdig gestopt. 

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X