Hoe gaat het verder met de ‘derdelanders’ uit Oekraïne?

Oekraïne derdelanders

Op 4 september zou de tijdelijke bescherming stoppen van ‘derdelanders’. Dit zijn vluchtelingen uit Oekraïne die oorspronkelijk uit een ander land komen en tijdelijk in Oekraïne studeerden of werkten toen de oorlog begon. Demissionair staatssecretaris Van den Burg (Asiel en Migratie) heeft echter besloten dat zij recht op opvang houden totdat de Raad van State een definitief oordeel heeft geveld.

Momenteel ligt er een aantal uitspraken waarin rechters oordelen dat het demissionaire kabinet het verblijfsrecht van derdelanders niet zomaar kan intrekken. Gemeenten en vluchtelingenorganisaties vrezen dat een deel van deze groep niet zal vertrekken en in de illegaliteit verdwijnt.

Als de tijdelijke bescherming van derdelanders stopt, hebben zij twee mogelijkheden: asiel aanvragen in Nederland of terugkeren naar hun geboorteland, waar zij soms al vele jaren niet geweest zijn en geen toekomstperspectief hebben. Voor degenen die hun asielaanvraag doorzetten, betekent het een nieuwe periode van wachten en weinig mogen. Pas vanaf het moment dat zij een verblijfstatus hebben, kunnen zij starten met inburgeren en krijgen zij recht op overheidsvoorzieningen zoals studiefinanciering.

Vluchtelingen die in de asielprocedure zitten en vrijwel zeker een verblijfstatus krijgen, helpt het UAF op weg met informatie en advies. Als er behoefte is aan UAF-begeleiding en financiële steun, dan doen we alles wat binnen onze mogelijkheden ligt om deze studenten vooruit te helpen.

Het UAF is van mening dat de toegang tot onderwijs in Nederland voor gevluchte studenten gewaarborgd moet zijn, ongeacht hun land van herkomst. Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne hebben we hier samen met onderwijskoepels herhaaldelijk voor gepleit bij het ministerie van OCW. Nog altijd heeft een deel van de gevluchte studenten geen mogelijkheden om (verder) te studeren.

Zie ook Dossier Oekraïne 

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte studenten en professionals de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil. 

Help jij vluchtelingen op weg?

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X