Samen aan de slag voor de nieuwe Nederlanders

Samen aan de slag voor de nieuwe Nederlanders

Mariëtte Hamer, voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER): 

‘De weg naar werk is ingewikkeld voor vluchtelingen in ons land. Ze hebben een vergunning, ze hebben ambities, maar een plek op de arbeidsmarkt is moeilijk te krijgen, zo blijkt uit recente CBS-cijfers. Minder dan 5 procent van de Eritrese en Syrische vergunninghouders uit 2014 heeft na anderhalf jaar een baan. Deze cijfers komen niet zomaar uit de lucht vallen. Verschillende studies maken ons duidelijk dat het met de positie van nieuwkomers niet vanzelf goed komt. Slechts een minderheid is bijvoorbeeld hoger opgeleid. Veel vluchtelingen kennen de Nederlandse taal slecht. En een groot deel kampt met gezondheidsproblemen.

Niet het hele verhaal

Dit is niet het hele verhaal. Binnen de groep van vluchtelingen bevinden zich namelijk ook vele talenten. Talenten, die zonder al te grote problemen een baan zouden moeten kunnen vinden. Zij zijn opgeleid, hebben ervaring en spreken verschillende Westerse talen. Ook deze goed geëquipeerde nieuwkomers blijken moeilijk aansluiting te kunnen vinden bij de Nederlandse arbeidsmarkt. Er zijn bijvoorbeeld problemen met de waardering van diploma’s en taalverplichtingen. En het ontbreekt hen aan nuttige contacten, een netwerk.

Nieuwe energie 

De SER heeft het afgelopen jaar een uitgebreide inventarisatie gemaakt van initiatieven om de participatie van vluchtelingen te bevorderen. Al deze initiatieven vindt u op de website die mede dankzij de kennis en ervaring van UAF tot stand is gekomen: Werkwijzervluchtelingen.nl. Het is nog te vroeg om te concluderen wat deze initiatieven opleveren. Maar het feit dat zoveel initiatieven zijn opgezet, laat zien dat Nederland heeft geleerd van de voorgaande vluchtelingencrises. Gelatenheid heeft plaats gemaakt voor nieuwe energie en creativiteit.

Samenwerking cruciaal

Wat bij al de initiatieven opvalt, is dat vaak wordt samen gewerkt met gemeenten en maatschappelijke organisaties. Samenwerking is één van de cruciale succesfactoren om het welzijn en de inzet van vluchtelingen zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Als we integratie tot een succes willen maken, zullen we er sàmen de schouders onder moeten zetten. Dat is niet alleen goed voor de nieuwkomer, maar vooral ook goed voor ons, de samenleving.’

Fotografie: Christiaan Krouwels

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X