Periodiek schenken: ‘Dat is makkelijker, gestructureerder en het UAF weet waar het aan toe is’

Donateurs Hedeman

Wat vraag je voor je verjaardag als je alles al hebt? Maud Hedeman (1934) en haar partner Leo van der Meer (1937) roepen hun verjaardagsgasten sinds 2014 op een gift te doen aan het UAF. ‘Ik hoef geen tien flessen bodylotion.’

Hedeman neemt een slok van haar koffie en haalt haar schouders op. ‘Ik vind het normaal om me in te zetten voor de kwetsbaren in de samenleving, dat heb ik altijd gedaan. Op de lagere school al kon ik er slecht tegen als mensen onterecht lullig werden behandeld. Ik ben Joods en heb onder meer in Westerbork gezeten. Wij hebben het overleefd, maar ik weet wat het betekent om huis en haard te verlaten. In feite was ook ik een vluchteling.’

Na de oorlog studeerde ze Nederlands en later Sociologie. Ze werkte onder meer bij KLM en was maatschappelijk werkster in Israël. Het grootste deel van haar carrière was ze studentendecaan bij de Universiteit Leiden, waar ze vooral buitenlandse studenten begeleidde. 

Ik vind het normaal om me in te zetten voor de kwetsbaren

Donateurs Hedeman

Hedeman: ‘Ik hielp studenten individueel, maar probeerde ook zaken op beleidsniveau te verbeteren. Zo leerde ik het UAF kennen.’ Naast haar werk als decaan nam ze zitting in het bestuur van het UAF. Hedeman: ‘Dat heb ik negen jaar gedaan, de maximale termijn.

 

Giften verdubbelen

Sinds ze met pensioen is doneert ze aan het UAF via een periodieke schenkingsovereenkomst. ‘Dat is makkelijker, gestructureerder en het UAF weet waar het aan toe is – het biedt zekerheid. Daarnaast zijn giften via een schenkingsovereenkomst makkelijker aftrekbaar voor de belasting.’ Over dat belastingvoordeel wil Van der Meer, die verder vooral aandachtig luistert en zijn partner af en toe aanvult, nog wat zeggen: ‘De giften die we op onze verjaardagen ontvangen, verdubbelen we. Dat is logisch, want giften zijn aftrekbaar, ze drukken ons belastbaar inkomen. Door giften te verdubbelen maken we geen winst en profiteert het UAF dubbel.’

De giften die we op onze verjaardagen ontvangen, verdubbelen we. Dat is logisch, want giften zijn aftrekbaar, ze drukken ons belastbaar inkomen.

Vanwege corona vierden Hedeman en Van der Meer hun verjaardagen de afgelopen twee jaar – zoals velen – in kleine kring. Of ze van plan zijn dit jaar weer een feest te geven? Hedeman: ‘Dat denk ik wel. We overwegen een boot te huren, dat hebben we jaren geleden al eens gedaan en dat was een groot succes. Als we iets doen voor meer mensen en we versturen een uitnodiging, dan zetten we het erin: graag een gift voor het UAF. De meesten weten het onderhand wel.’

Meer weten over geven met fiscaal voordeel?

Voor een gesprek of meer informatie neem je contact op met onze donateursservice via donateursservice@uaf.nl of 030 – 252 08 35. 

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X