‘Het is pittig, maar ik geloof in mezelf’

‘Het is pittig, maar ik geloof in mezelf’

Muhannad Hawasli (29, Syrië) was halverwege zijn masteropleiding Finance toen hij halsoverkop naar Nederland vluchtte. Ondanks de taalbarrière en de vakinhoudelijke verschillen laat hij zich niet uit het veld slaan. Zijn route, nu hij twee voorbereidende trajecten heeft afgerond: acht maanden pre-master, twee jaar master, één jaar post-master en dan… registeraccountant worden.

 

‘In 2010 werd ik uitgeroepen tot de beste finance-student van de Universiteit van Damascus’, vertelt Muhannad via Skype. ‘Wiskunde en rekenen vind ik interessant en leuk. Ik ben goed met cijfers, daar ligt mijn talent.’ En dus werkt Muhannad sinds zijn komst naar Nederland – in 2015 – verder aan zijn doel: accountant worden. Hij weet waar hij over praat. In Damascus deed Muhannad werkervaring op als assistent accountant bij een groot kantoor, hij doceerde accountancy aan Finance-studenten en was hoofdaccountant bij een Syrische stichting die binnenlandse vluchtelingen steunt.

Muhannad’s ideale route: werken en leren tegelijk. Net zoals hij deed in Syrië. Terwijl hij met behulp van een vrijwillige taalcoach zijn Nederlands opvijzelde naar niveau B2 (een voorwaarde om te kunnen studeren) bleek het vinden van een passende baan een uitdaging. Het alternatief: een stage bij Kromhout accountants en belastingadviseurs uit Lisse.

Ergens opnieuw beginnen is moeilijk. Werken en studeren en dan ook nog in een nieuwe taal, ik had er al mijn energie voor nodig. Inmiddels ben ik gewend en gaat de taal beter.

Vaste aanstelling

‘Mijn diploma had ik al laten waarderen, maar ik wilde mijn werkervaring óók laten waarden. Bij Kromhout kreeg ik de kans om mezelf te laten zien en maakte ik kennis met accountancy in Nederland. Na vijf maanden stage kreeg ik eerst een contract voor 8 maanden en uiteindelijk een vaste aanstelling.’ En dat is niet alles, want zijn werkgever betaalt óók zijn opleiding tot registeraccountant aan de Nyenrode Business Universiteit. ‘Het schakeltraject aan Nyenrode heb ik net afgerond en in januari begin ik met mijn pre-master. Die duurt acht maanden. Daarna nog twee jaar de master en één jaar post-master. Als alles goed gaat ben ik over vier jaar registeraccountant. Het is pittig, maar ik geloof in mezelf. Dat moet ook, want anders kom je er niet.’

De vliegende start heeft Muhannad mede te danken een zorgvuldige voorbereiding. Met steun van het UAF volgde hij zich in 2017 een traject aan de Erasmus Universiteit. Muhannad blikt terug: ‘Ik was nieuw in Nederland en had geen idee hoe het onderwijssysteem werkte. Ik wilde graag studeren, maar wist niet waar te beginnen. Samen met mijn begeleider van het UAF besloot ik om eerst het Voorbereidend Jaar Erasmus te volgen. Daar heb ik mijn taalniveau omhoog gebracht, mijn wiskunde bijgespijkerd en ik leerde er over de finance- en accountancywereld in Nederland.’

Op koers

Muhannad ligt op koers om zijn droom te verwezenlijken, maar beleefde onderweg ook moeilijke momenten. In december 2018 bijvoorbeeld, toen hij door omstandigheden een moeilijke periode doormaakte. ‘Ik kon me niet concentreren op mijn studie en haalde onvoldoendes voor twee vakken. Aan de docenten legde ik uit hoe het zat. Daarna heb ik mezelf herpakt. Ik haalde de hertentamens en ben verder gegaan. Zo is het leven. Gelukkig ben ik rustig gebleven en heb ik niet opgegeven.’

Vier dagen per week werken én een pittig studietraject. Heeft Muhannad ook nog tijd om leuke dingen te doen? ‘Ik ben scheidsrechter bij een voetbalclub in Sassenheim en ga zo nu en dan eten met mijn taalcoach. In Arnhem wonen een paar vrienden van me. Daar doe ik af en toe leuke dingen mee.’ En een relatie? ‘Daarvoor ben ik eerlijk gezegd te druk geweest. Ik denk dat ik in 2020 meer tijd heb voor een relatie. Ergens opnieuw beginnen is moeilijk. Werken en studeren en dan ook nog in een nieuwe taal, ik had er al mijn energie voor nodig. Inmiddels ben ik gewend en gaat de taal beter.’

Tekst: Job Hulsman

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X