De ontwikkeling van de positie en leefsituatie van Syrische Nederlanders

Man met data over gezicht

Op 21 september 2023 bracht het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) een onderzoek uit naar de positie en leefsituatie van Syrische Nederlanders die tussen 2014 en 2016 naar Nederland zijn gekomen.

De positie van deze groep op de arbeidsmarkt blijft zich verbeteren. De uitkomsten van het onderzoek laten echter zorgelijke ontwikkelingen zien als het gaat om gezondheid, financiële situatie én de toegang tot passend werk en onderwijs.

Het onderzoek geeft aan dat Syrische Nederlanders vaak werken op lagere beroepsniveaus. Dit geldt ook voor de Syrische Nederlanders met een vooropleiding in het hoger onderwijs: daarvan werkt slechts 35% op hun eigen niveau. Uit het onderzoek blijkt ook dat 40% van de gevraagde Syrische Nederlanders om verschillende redenen geen gebruik maakt van diploma erkenning. Dit gegeven kan bijdragen aan het minder werken op eigen niveau.

Gevluchte studenten en professionals uit Syrië zijn de grootste groep die het UAF op dit moment begeleidt naar studie en passend werk. Duurzame participatie in onze samenleving is vaak een moeizaam en langdurig proces. Dit onderzoek onderschrijft het belang om ons blijvend in te zetten op de ondersteuning van gevluchte studenten en professionals. Het UAF vindt het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om te werken op hun eigen niveau. Dit heeft onze aandacht en we kijken naar hoe we kunnen bijdragen aan een oplossing.

Lees het hele artikel hier: https://www.wodc.nl/actueel/nieuws/2023/09/21/syrische-nederlanders-op-sommige-gebieden-nu-minder-goed-af-dan-eerste-jaren-na-aankomst

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X